Зеленський ще не пішов ва-банк, але ставка вже близька до показника "все або нічого"

28 листопада 2021, 19:20
Президент перейшов до прямої атаки частини опонентів і визнав початок війни з Ахметовим. Останньому погрожував, але і залишив можливість "повернутися до миру".
Володимир Зеленський
Зеленський ще не пішов ва-банк, але ставка вже близька до показника "все або нічого" / скріншот

Спілкування президента Зеленського з пресою зовні нагадувало перший "обід" з журналістами. І за форматом і навіть за місцем - в комплексі кафе на Арсеналі. Але при цьому в очі впадали кілька дуже важливих і визначальних найближче майбутнє відмінностей. Йдеться як про тези, так і про поведінку.

У тому, як тримався Зеленський, виділялися:

* Підвищена емоційність. Президент охоче демонстрував емоції, причому різного штибу. Агресія, втома від питання і навіть грав "сповідь".

відео дня

* Атакувальний стиль. Зараз мова йшла не просто про різкі відповіді на незручні питання, а про свідомий захід на ескалацію. З Шустером пройшло - у відповідь чулися скривджені нотки журналіста (особливо на "багатого"). З Бутусовим вийшла класична перепалка, але перехід на особистості закінчився "словом проти слова" - обидві сторони заявили про брехню або заказуху.

* Апеляції до теми втоми "простої людини" від політиків.

Тезова група, природно, привернула увагу заявами про підготовку державного перевороту, пов'язаним з цим випадом у бік Ахметова і своєю версією "Вагнергейта", яка вилилася в особистий випад на адресу Бурби.

Перехід на особистості, в тому чи іншому вигляді, повторювався часто. І це Зеленський спробував упакувати в тезову конструкцію відповідей на питання про "кадрові помилки". Мовляв, вибір виконавців малий, але президент був готовий давати шанс будь-кому, навіть людині з плямами в минулому. І частина їз цих людей або не впоралися (розповіді про страждаючих чиновників), або прокололися (згадки про чищення рядів), або стали мало не зрадниками "світлої справи президента". У цю групу потрапляли і Бурба, і Бутусов і, частково, Шустер. Як і багато інших. Особистісні випади спостерігалися і на адресу інших журналістів протягом усієї розмови. І це мені дуже нагадало стиль іншого політика Східної Європи з його частими переходами на "ти" на адресу співрозмовника.

Але повернемося до тези про "держпереворот". Зокрема, говорячи про переворот, президент дослівно заявив:

* "готовий включитися в процес державного перевороту, в процес зміни чинного президента ... це і є державний переворот.."

• "бігти я нікуди не буду. Я буду на Банковій і буду чекати".

читайте такожУ кого насправді відібрав перемогу ЗеленськийНе буду судити про те, чи свідомо президент вибрав такі словоформи або це просто застереження, але для частини аудиторії з'являється персоніфікована конструкція "Зеленський-держава". Де є людина-символ влади, готова боротися чи то за владу, чи то за себе. Останнє підтвердилося ще однією тезою Зеленського, повтореною пізніше: "я нікуди не піду, боротимуся до останнього".

Наступна тезова група - розмови про армію і силові відомства. Судячи зі слів і настрою Зеленського, контрольованість і лояльність силового блоку буде для нього завданням №1 у 2022 році.

І, нарешті, звертають на себе увагу розмови про електоральні кампанії. Мова йде не тільки про вибори президента і парламенту. Зеленський активно і з явним задоволенням говорив про референдуми. Судячи з усього такі "ерзац-вибори" із заздалегідь передбачуваними відповідями серйозно розглядаються оточенням президента як спосіб оновити показники легітимності. Результати голосування, особливо, якщо твоя перемога безсумнівна, можна використовувати як виправдання своїх дій до року. Потім апеляції до "вибору народу" без поточних рейтингів виглядають смішно.

Зеленський стабілізував рейтинги турборежимом від РНБО. Але довго такі латки на системі працювати не можуть. Це усвідомлює і президент, кілька разів повторивши тезу про те, що його рішення є лише способом стабілізувати систему. Тобто в наявності підготовка тез до моменту розвалу конструкції 2021 року - "я дав депутатам час, щоб прийняти закони, чиновникам, щоб працювати, вони не використовували". Перегукується з озвученою "сповіддю" про кадрові помилки або членів команди, які "не виправдали надій".

Президент підняв ставки. Перейшов до прямої і досить жорсткої атаки частини опонентів і визнав початок війни з Ахметовим. Останньому погрожував, але і залишив можливість "повернутися до миру". По-своєму, дещо хитро, заявивши, що Ахметова підставляють (натякаючи на деяку недалекоглядність олігарха) і запропонувавши вилку рішень: послухати записи як гість президента або "в органах".

Відповідь, причому досить потужна, буде. Політичні шоу на вихідних добре прополощуть Банкову та її ключових спікерів.

читайте такожГодина " Ч " для Зеленського: що визначить його долю і подальші рейтингиПитання в результатах. Зеленський намагався грати на емоціях глядача. Його мова могла здатися рваною, нервовою. Але, панове, не варто забувати, що Зеленський — актор. І будь-який хороший актор знає, що у глядача треба викликати співпереживання. Що і намагався зробити президент. Простий приклад: люди, які давно читають "Цензор", знають Бутусова, навряд чи розділять натиск Зеленського. Та й сама пікіровка виглядає для них дивно. А ось якщо є "середньостатистичний глядач", який почав співпереживати Зеленському, "то пікіровка виглядає інакше - "ось же пригрів зміюку! Добре, що розібрався".

Друга теза - широкий вибір журналістів. Зеленський забезпечив собі "сцену" у вигляді площ навіть опозиційних йому видань. Питання не в тому, що і як коментуватимуть далі, питання в тезах президента, які пішли досить широкими колами.

Зеленський поставив на сьогоднішнє спілкування з журналістами багато чого. Можливо, він ще не пішов ва-банк, але ставка вже близька до показника "все або нічого". Підбором журналістів він забезпечив сцену. Поведінкою - спробував зіграти на емоціях виборця.

Залишається ключове питання - чи повірив глядач.

Якщо ні, тоді президента добиватимуть весь передноворічний період. А після новорічних свят, коли слабкість Зеленського стане очевидною, розповзеться на клаптики фракція "Слуг народу" в Раді. Далі справа техніки - запропонувати Новий Світ президенту, але вже на інших умовах. Тобто варіант тактичної коаліції з зіц-головою на прізвище Зеленський. А суб'єкти угоди - старі перевірені часом прізвища.

Потім, до речі, можна і достроково Раду розпустити, щоб оформити новий баланс сил у парламенті.

Але є ймовірність, що Зеленський викликав потрібні емоції у частини аудиторії. Тоді підтримка (рейтинги) стабілізується. Атака опонентів на цих вихідних буде нейтралізована зверненням Зеленського. Ідеально за часом: дати опонентам тиждень пошуміти і додати ще одного удару. Адже, дуже може бути, що звернення супроводять гучними рішеннями. Того ж РНБО - турборежиму 2021 потрібен фінальний акорд.

читайте такожДоісторичні мумії розсипаються при першому ж контакті з реальністюІ, якщо є підтримка, тоді Зеленському треба буде терміново трансформувати її в оновлення легітимності. Ерзац-електоральна кампанія у вигляді референдуму - ідеальний вихід. Отримати "підтримку курсу президента" і під цю марку на рік розв'язати собі руки в посиленні влади. І далі вибирати

* або йти згідно зі своїми передвиборчими деклараціями шляхом створення нової системи.

* або посилювати тезову конструкцію "держава — це я".

Перший вибір цікавий новизною. Другий дуже нагадує мені те, що відбувалося в Білорусі наприкінці 1995 року. Як процесами, так і цілими фразами, які вживає президент.

І все ж ми поки не знаємо, який ефект на глядача справив виступ Зеленського. Повірив чи ні. Результат будемо спостерігати за рейтингами вже до середини грудня. Їх динаміка визначить спрямованість внутрішньополітичних процесів зими-весни 2022. У будь-якому разі події розвиватимуться динамічно!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти