Зеленський ще не завершив чистку силовиків

29 липня 2021, 07:45оновлено 1 вересня 2021, 13:13
Звільнення Хомчака - це не остання резонансна відставка в силовому блоці.
Зеленський
Зеленський провів ряд звільнень у силовому блоці / Reuters

Вся ця низка відставок - ні що інше, як забезпечення зміцнення позицій і керованості силовим блоком. А з ним у Зеленського завжди були проблеми. Зараз їх масштаб став очевидним, там є все: від особистих конфліктів до дурості і непрофесіоналізму.

Хоча у кожного з цих випадків є свої нюанси. Яровий з МВС - це людина Авакова, яка з ним прийшла і пішла.

У звільненні верхівки СБУ є два моменти. По-перше, це пов'язано з недавнім виступом держсекретаря США Блінкена, в якому чітко прозвучала вимога про реформу СБУ, яка в самій системі сприймається в багнети. Адже будь-яка реформа там наштовхується на протистояння кланів у верхівці спецслужби – там прекрасно розуміють, що у них можуть відібрати кормову базу. По-друге, досі не вирішена проблема боротьби з контрабандою, оскільки це занадто "смачна" тема.

відео дня

Звільнення Кондратюка зі Служби зовнішньої розвідки і призначення Литвиненка може бути пов'язане з проколами у справі судді Чауса. Взяти машину в Кишиневі з GPS-трекером - це все одно що з'явитися з повинною. Зеленському найменше потрібен був Чаус у багажнику - жоден суд не прийме такого свідка.

Як відомо, між Тараном і Хомчаком виникали конфлікти, що стосувалися і транспортної авіації, і оборонного замовлення, які оберталися серйозними наслідками. Але як би там не було, політична позиція одного і іншого не викликала питань, так як їх конфлікт перейшов на особистості. І в цій ситуації почали з оточення Тарана і звільнили трьох його заступників. Причому звільнили за справу - тих, хто якраз займався модернізацією ЗСУ, оборонним замовленням, матеріальним постачанням і комунікацією з Міноборони.

Міністр оборони - це політична посада. Управління військами здійснював Хомчак, але коли генерали не можуть знайти між собою спільну мову і елементарно налагодити між собою взаємодію – це нонсенс. У жодній державі така ситуація нетерпима, оскільки вона негативно відбивається на сфері безпеки.

читайте такожЗеленський готується до осеніТаран - людина старої формації і багато речей, як робота з соцмережами, оперативне висвітлення конфліктних ситуацій (як, наприклад, скандал з туфлями на параді) йому даються складно. Але так як відповідні служби Міноборони ситуацію профукали, в результаті депутати ЄС бігали по Раді.

Хомчака при цьому з обойми не викинули. Адже зняти могли, видаливши з команди, як це свого часу сталося зі Степановим, який відчув загрозу звільнення і спробував зіграти в політичні ігри з депутатами. Але його перемістили на посаду першого заступника секретаря. Враховуючи ту вагу, яку РНБО набула при Зеленському, це не означає, що його викинули з команди, щоб вирішити конфлікт.

Безумовно, для самого Хомчака це болісно, так як його сфера – це ЗСУ. Але з іншого боку, це не знімає і питань до Тарана. Адже якщо до осені ситуація не покращитися, то цілком можливо (хоча зараз це питання ще не обговорюється), що восени трапиться його відставка – за чутками, йому зараз дали кілька місяців на виправлення ситуації.

Але звільнення Хомчака - це не остання резонансна відставка в силовому блоці. Судячи з тих листів, які шле представник президента в Конституційному суді генпрокурору, не виключено, що незабаром може послідувати і відставка Венедиктової. Крім того, досить нестійкі позиції і у міністра юстиції Малюськи.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти