Земельне питання стане турбодрайвером тисяч конфліктів між українцями

26 липня 2021, 06:40
Місцеві феодали почали швиденько підбирати землю. І селяни, що тримають худобу, "раптом" опинилися без землі.
земля, поле, фермери
Земельна реформа була розпочата без глибокого опрацювання / УНІАН

Телефонував знайомий фермер і розповів ситуацію, яка є показовою для оцінки макроконтексту. Він запитав мене, як не втратити 3 га землі під пасовища, які отримали при розвалі колгоспу. Тоді в їхньому селі всі отримали паї по 10 га. 7 га оформили сільськогосподарські землі, а 3 залишили як пасовища. Ясна річ, що так селяни вирішили економити на податках і ніхто не парився як воно буде, поки умови не зміняться. І ось умови змінилися - прийнята сільгоспреформа. Місцеві феодали почали швиденько підбирати землю. Причому луки біля річки вони вже давно забрали і розорали, а ось ці неоформлені землі зараз починають підбирати. І селяни, що тримають худобу "раптом" опинилися без землі. Або от-от опиняться. Що робити не знають. Адже худоба-база їхньої сімейної економіки. Немає пасовищ і все.

читайте такожВивезуть, скуплять і відгребуть, або казки любителів шоколаду з приводу земельної реформиВ іншій ОТГ знаю випадок, коли керівництво роздає по 2 га своїм п'ятирічним онукам і племінникам, поки інші роками не можуть отримати землю.

Віталій Кулик в останній нашій бесіді розповідав, як в Карпатах повним ходом йде процес обгороджування гір. І вже ставляться паркани. Випасати корів, як раніше, теж не вийде, і у селян смурні настрої щодо майбутнього.

відео дня

Я це до чого? Це до того, що земельне питання стане одним з турбодрайверів тисяч конфліктів в найближчий рік. Земельна реформа була розпочата без глибокого опрацювання, як захистити інтереси дрібних фермерів, які як слід не захищені юридично і не мають фінансових ресурсів.

читайте такожГірка правда про земельну реформуТому земельне питання буде, як і сто років тому, дуже і дуже соціально актуальним. Та ж Юлія Тимошенко вже зметикувала це давно і осідлала тему в останні пару років, набравши на цьому кілька відсотків рейтингу за останній рік. Якщо у Тимошенко після виборів 2019 року обвалився до 8%, то останні виміри показують 11-12%. Фактично вона відіграла позиції до першого туру президентських виборів, використовуючи тему ЖКГ і землі.

І впевнений, що в цю тему почнуть заходити й інші політичні сили в міру поглиблення соціально-економічної кризи в Україні. На осінь формується ціле віяло потужних проблем - зліт цін на ЖКГ, імплементація Мінська-2, драконівські закони з економіки, які дратують бізнес, санкції РНБО, які за 8 місяців наплодили безліч ворогів президента, але поки ще не відповіли на питання про вихлоп, наприклад, про долю Медведчука або Порошенка і земельне питання. У команди Зеленського сьогодні ейфорія і ілюзія всемогутності, але особисто я бачу всі передумови для нової хвилі потрясінь в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти