Чи чекати Третьої світової

29 жовтня 2023, 06:49
697
Єдиний варіант, коли Китай може піти на війну, але не з усім Заходом, а з США – це Тайвань.
ЗСУ, війна, війна в Україні
Третя світова війна потенційно можлива / Фото: 22 окрема механізована бригада

Розмови про Третю світову війну – це популярно, але це не відповідає поточній ситуації. А поточна ситуація – це ланцюжок регіональних конфліктів, що вже неодноразово траплялося у світовій історії.

Давайте визначимося з тим, що вважати Третьою світовою війною – це пряме воєнне зіткнення коаліції держав. Причому зараз є чіткі критерії справжньої Третьої світової війни, після якої, вибачте, всім буде хана – це конфлікт ядерних держав. Тобто коли ядерні держави, а разом з ними коаліції різних держав воюють один проти одного.

Якщо це буде ядерна світова війна, це стане кінцем світової історії, і саме це зупинятиме, бо є занадто великий ризик. Були історії, коли нібито не хотіли війни, але і не хотіли відступати та зупинятися. Як наслідок, почалася Перша світова війна. З Другою світовою війною, на жаль, була інша історія, яка чимось близька нам, бо там були люди, обурені після війни, Гітлер та інші близькі йому політичні лідери, які хотіли продовжувати воювати. Зараз є Путін, який теж хоче воювати, але на відміну від Гітлера і деяких інших у нього сил на тривалу потужну війну з Заходом немає.

відео дня

Чи піде на війну із Заходом Китай – питання відкрите. Єдиний варіант, коли Китай може піти на війну, але не з усім Заходом, а зі США – це Тайвань. Але глобальне протистояння, близьке саме до світової війни з Заходом – це майже економічна смерть Китаю. Так, у випадку з Китаєм є конфлікт особистих, геополітичних, психологічних інтересів Сі Цзіньпіна, який, можливо, як і Путін, теж хоче залишитись в історії, але для Китаю як держави це дуже погано.

З раціональної точки зору Китаю така війна не вигідна, як і для путінської Росії та більшості представників російських еліт, бо це авантюра з можливими дуже поганими наслідками. А от щодо самого Путіна тут ми, гарантії, на жаль, давати не можемо. Третя світова війна потенційно можлива, однак більш актуальним є ризик, коли Путін піде на гібридну війну проти Заходу.

Хто такий Володимир Фесенко

Фесенко Володимир (8 листопада 1958, Лозова, Харківська область) - український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента". Лауреат премії "Celebrity Awards 2020" в номінації "Політолог року", пише Вікіпедія.

Володимир Фесенко, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти