Акела промахнувся, або як Путін вирішив особисто добити економіку РФ

25 березня 2022, 13:47
Рішення по відходу від розрахунків за газ з доларів і євро знакове і не залишає сумнівів у рішучості Путіна воювати з Заходом до кінця. Але він знову помилився.
путина
Путін, запропонувавши Європі перевести оплату за газ в рублі, знову помилився / Reuters

Ліліпутін доручив перевести розрахунки за газ з ЄС з доларів і євро в російські рублі.

Європейці цю вимогу виконати навряд чи зможуть навіть якщо захочуть - у них просто немає в такій кількості рублів - приблизно 1 трлн. руб. в місяць тільки за газ (вся грошова маса М2 рф 65 трлн.руб.).

Для того, щоб розплатитися рублями, європейцям доведеться купити рублі, що неможливо через санкції. Можливо, в цьому і є хитрий план Кремля - змусити ЄС порушити власні санкції і потім показувати всьому світу, що європейцям своя сорочка ближче до тіла. Розколоти таким чином єдність ЄС.

відео дня

Інший варіант отримати рублі-погодитися отримувати оплату за російські єврооблігації рублями. Тобто рф буде перераховувати власникам єврооблігацій та інших російських боргів рублі на спецрахунок. З нього буде проводитися оплата за боргами. Це дозволить нескінченно уникати дефолту. А одержувачі рублів продаватимуть їх зацікавленим європейцям щоб ті в свою чергу розраховувалися цими рублями з рф за російський газ та іншу сировину.

У цього плану поки є контрактне обмеження-воно прямо порушує умови підписаних контрактів. Адже там прописана оплата доларами або євро. Добровільно європейці від контрактів відмовлятися не будуть. І міняти їх умови теж. Тому питання, які важелі впливу приймуть росіяни.

Можливо таким чином ліліпутін вирішив зіграти на випередження і ввів зі свого боку "ембарго" на постачання газу в ЄС. Тобто включив звичайний газовий шантаж, який він багато разів застосовував до України.

Окреме питання валютного курсу.

За яким курсом Росія запропонує отримувати рублі за газ? Ну явно не за довоєнними 75 руб. / дол. А якщо за поточними 100 руб. / дол., то це явно невигідно Росії. Адже рублевий друкарський верстат вже включився і в умовах моторошного товарного дефіциту стабільна девальвація рубля неминуча. Тобто перехід на розрахунки за газ з твердої валюти на слабкий рубль – це постріл собі в ногу.

читайте такожОплата газу в рублях, або Чому Путін обманює сам себеУ Кабміну і ЦБРФ тиждень на визначення порядку переходу у зовнішній торгівлі з ЄС на рублі. Ух зараз юристи та економісти почнуть винаходити схеми.

Тим часом австрійська OMV вже відповіла, що буде продовжувати платити в Євро згідно з чинним контрактом.

Міністр економіки Німеччини заявив ще жорсткіше: оплата за газ в рублях означає розрив контракту (а там напевно ще й штрафні санкції з боку Газпрому).

Результат цього рішення ліліпутіна на вчора – ціни на газ з постачанням TTF в ЄС виросли спочатку з $1220 до $1500, а потім повернулися на $1220. Рубль було зміцнився нижче 100 руб / дол, але це теж ненадовго.

Зараз рублі дійсно в дефіциті виявилися для небагатьох іноземців, які ще торгують з рф. Позаяк розрахунки з рф в нормальних валютах зупинені, то сміливі покупці російських товарів шукають рублі для їх оплати. А оскільки рубль для такої функції не був призначений, та й в цілому банківська система рф працює в авральному режимі, то рублів для міжнародної торгівлі немає. І вигадка кремля відповісти на санкції перекладом торгівлі за газ за рублі не більше ніж прожект націонал-патріотів.

Вони довгі роки говорили, що долару США кінець. А тому потрібно розвивати власну валюту. Ось тільки вони забули згадати, що сила валюти стоїть на силі економіки, а не силі армії. Тим більше, коли навіть армія і та не показує сили. Ну а про російську економіку краще і не згадувати.

читайте такожМосква загралася: чому Росія як ніколи близька до перетворення на ядерний попілПерехід до талонів, бартеру, натурального господарства – все це аж ніяк не сприяє розвитку рубля як міжнародної валюти. У кращому випадку рубль стане розрахунковою одиницею для розрахунків між обмеженим колом осіб на обмеженій території.

Що ж, ліліпутін продовжує писати книжку "Як просрати багату країну за 20 років".

Дуже схоже, що такий крок стався під впливом націонал-патріотів. Можливо, Глазьєв нарешті дорвався до економічного керма і зараз втілить в життя всі свої ідеї.

Вся його модель - це відхід від ринкової економіки і перехід на планову. Ну нічому не вчить російську владу розпад СРСР. А, ну так – вони ж вірять, що совок розвалився не через внутрішні в першу чергу економічних причин, а через підступи заходу.

Будь-яка людина знає, що невірне визначення причин хвороби не дозволить її вилікувати. Спочатку всю кремлівську зграю потрібно на медичне обстеження відправити. Вони явно психічно нездорові.

Рішення по відходу від розрахунків за газ з доларів і євро знакова і не залишає сумнівів у рішучості ліліпутіна воювати з Заходом до кінця. Ось тільки він помилився в напрямку кінця. Намагаючись зруйнувати економіку Заходу, він добиває власну економіку.

Так, ера нафтодолара хилиться до заходу. І зараз визначаються контури нової світової валютної системи. Ось тільки навряд чи вона знову буде побудована на нафтодоларі – прив'язці світової валюти до енергоносіїв. Це вже не потрібно ні США, ні Китаю.

США наполягатимуть на цифровому доларі, прив'язаному до байтів інформації або нової енергетичної одиниці.

Китай прагне розширити зону впливу юаня. Ось тільки у Китаю немає розвиненого фінансового ринку, та й довіри на міжнародному рівні немає. Якщо Китай спробує відкрити свій фінансовий ринок, як це зробили США (що і є найважливішою частиною сили світової резервної валюти), то він миттєво отримає відтік капіталів власних громадян за кордон. Нагадаю, що зараз існують дуже жорсткі валютні обмеження на інвестиції китайців за кордон.

Причина таких обмежень в самій бізнес-моделі китайської економіки: величезна її частина побудована на кредитуванні. Китай став чемпіоном і рекордсменом світу за рівнем закредитованості національної економіки. І тільки жорсткі валютні та інвестиційні обмеження, в тому числі обмеження щодо доступу іноземців на внутрішній фінансовий ринок (з відкриттям рухів і у зворотний бік), а також і найголовніше – обмеження для простих китайців інвестувати за кордон – все це не дає кредитній піраміді впасти.

читайте такожОсудність на нулі: що отримає Путін від продажу газу за рубліУ світі складається помилкове враження про могутність і розміри економіки Китаю. Але як тільки Пекін спробує зробити свою економіку відкритою, вона тут же зіткнеться з втечею капіталу і девальвацією юаня, а боргова піраміда впаде. Реальний розмір економіки Китаю приблизно вдвічі менший, ніж про це говорять, якщо прибрати моторошну закредитованість.

Тобто Китай є заручником власної моделі. Вона дозволила йому роздутися в розмірах. Але це в основному кредитний міхур.

Тому прямо зараз немає альтернативи долару як світовій резервній валюті. Але вже в найближчі роки буде здійснено перехід до нової валютної системи, на зміну сучасної Ямайської, побудованої на базі нафтодолару.

І, швидше за все, це буде знову ж Долар, але прив'язаний до іншої макроекономічної моделі, так як стара, що базувалася на нафті, дала збій ще в 2013 році, коли Китай усвідомлено перестав нарощувати валютні резерви. Нагадаю, що в 2012 році главою Китаю став Сі Цзіньпін. І Китай перейшов на нову модель - він припинив нарощувати позицію в держборзі США і направив наявні долари на інвестиції по всьому світу, розширюючи сферу впливу Пекіна.

Американську економіку від цього почало лихоманити, змушуючи або ФРС друкувати більше грошей, ніж потрібно, або відволікаючи ресурси від розвитку на покупку інвесторами американських держоблігацій, щоб заповнювати дірку в держборзі США.

Зміна світового валютного порядку-це завжди кров і сльози, турбулентність фінансових і товарних ринків.

Останній раз це відбувалося з 1970 до 1980 років.

Зараз поки складно поставити однозначну позначку початку переходу. Цілком можливо, вона тільки почалася в 2022 році. І скільки перехід триватиме поки теж незрозуміло. Може бути 10 років, а може бути і менше, бо час прискорився.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти