Чим війна України і Росії вигідна США, і чому Штати допомагають українцям перемогти

Україна стає новим центром сили в Європі, який стримуватиме Німеччину / Reuters

Інтереси України і США багато в чому збігаються, і наша країна поступово стає новим центром сили в Європі.

Одна з конспірологічних теорій говорить про те, що війна в Україні була вигідна США. Але насправді будь-яка розвинена країна війни, а, тим більше, війни в Європі, не хоче. Такі країни намагаються вирішувати будь-які суперечки і проблеми мирним шляхом. Однак, коли перетнута певна межа, розвинені країни допомагатимуть жертві агресії, але при цьому, звісно, будуть діяти в своїх інтересах.

У цій війні з Росією в України і США інтереси збігаються.

Ми, перш за все, зацікавлені в тому, щоб вижила не просто країна, а українська нація. Оскільки щодо політики Кремля зрозуміло, що Росія веде проти українців війну на знищення. "Бізнес-план" у РФ наступний: захопити якомога більше української території, розстріляти неугодних українців, частину українського населення депортувати в Росію, в Сибір, а наші території заселити росіянами. Такий нахабний план Кремля на знищення українців. У Росії говорять відкрито: "Українців як нації не повинно існувати". Тобто це чистої води геноцид.

Американська політика з часів президента США Вудро Вільсона відстоює певні цінності. Цінності Штатів у даній ситуації говорять, що так, як діє Росія щодо України, чинити не можна. Тому американське суспільство чинить колосальний тиск на адміністрацію Байдена з тим, щоб США допомагали Україні більше.

Звичайно, є й інші питання, які США паралельно вирішують у цій війні, але вони другорядні. Так, наприклад, США прагнуть ліквідувати загрози з боку Росії Європі і всьому світу. У Штатах прекрасно розуміють: чим більшої поразки зазнає Росія, чим більшої шкоди їй буде завдано, тим менше буде потім проблем, пов'язаних із безпекою в Європі.

Війна в Україні консолідувала НАТО. А альянс був уже фактично на межі розпаду, в першу чергу, через незрозумілу політику Німеччини, яка йшла на співпрацю з авторитарними режимами, в тому числі Китаєм і Росією. Тепер НАТО знову виконує ту роль, заради якої його і створювали.

При цьому Штати тепер змушують Німеччину більше витрачати на оборону. І німці збільшили бюджет на оборону вдвічі після початку війни в Україні.

Читати такожЯк війна в Україні струсне ЄС і зламає плани Путіна в старій Європі

Тобто все це допоможе США знизити витрати на забезпечення безпеки Європи. Адже після 24 лютого всі країни активніше фінансують свої оборонні програми. А у Штатів, як відомо, в останні роки була претензія до європейських країн – вони не фінансували і не утримували свої армії, і весь тягар оборонних витрат лягав на плечі США. Тепер же все навпаки.

Крім іншого, у США є й економічні інтереси. Наприклад, після введення ембарго на російські нафту і газ американські виробники нафти і газу отримають свій профіт від ситуації, що склалася. Однак набагато більший профіт у цій ситуації отримають представники Близького Сходу, які є виробниками нафти і газу, але не є спонсорами тероризму і не займаються війнами. Тобто Штатам цікаво вирішення питання енергетичної безпеки Європи за рахунок можливостей США.

Крім того, Україна повинна вийти на питання про вступ до НАТО. І ця перспектива тепер стає цілком реальною. Особливо коли ми звільнимо і повернемо під контроль всю свою територію, включаючи Крим і Донбас. Після цього питання про вступ України до НАТО може стояти гостріше, ніж про вступ України до Євросоюзу.

Читати такожТри козирі Путіна: чому війна в Україні може занурити світ у хаос

Всіма цими можливостями Україна повинна скористатися і стати частиною західного світу, жити в цивілізованій країні, а не в тому мороці, який нам в якості альтернативи пропонує Росія.

США дійсно почали активно допомагати Україні, тому що українці показали здатність себе захищати. Адже війна України і Росії – це класична історія боротьби Давида і Голіафа. Самовіддана боротьба українців за свою країну і незалежність викликає симпатію у всього світу.

Громадська думка США – на нашому боці. Коли 75% американців виступають за надання допомоги Україні – це консолідація всього суспільства. Навіть ті еліти, які, можливо, не горіли бажанням вписуватися за Україну, тепер змушені нашій країні допомагати.

Готовність багатьох країн допомагати Україні – це заслуга не США, а українців. Якби українці у відповідь на вторгнення Росії повели себе інакше, у світі б висловили «глибоку стурбованість», засудили б агресію РФ на словах, допомагали б українцям у таборах біженців в Європі, і на тому все.

Англосаксонські країни вбачають у боротьбі України та поступовій зміні її ролі нові можливості. Зокрема, вони бачать, що в Східній Європі з'являється новий центр сили – Україна. І цей центр дозволяє збалансувати Європу. Іншими словами, блок країн Східної Європи, в першу чергу, Україна і Польща, може тепер стримати ту ж Німеччину, що занадто тяжіє останнім часом до співпраці з авторитарними режимами і випадає з євроатлантичного блоку. У цьому контексті англосаксонські країни зацікавлені допомогти Україні.

Читати такожПутін поспішає: чому Росія знову погрожує Києву

Ще один інтерес США – охорона східних кордонів Євросоюзу. Адже нестабільність Росії – довгострокова: коли Росія програє війну в Україні, вона скотиться в громадянську війну. Це очевидно вже зараз. Передбачається, що забезпечувати безпеку Європи будуть, перш за все, Україна і Польща.

Крім того, тепер закупівля американської зброї буде йти веселіше. Адже відбуватиметься переозброєння всього блоку НАТО.

Але, як би там не було, ключовим фактором стало небажання України бути під п'ятою Росії. Після цього у світі побачили, що в таку країну можна вірити, а такому народу потрібно допомагати.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти