Чому Білий дім змінив паніку на милість

У Білому вирішили не називати вторгнення Росії до України "неминучим" / Reuters

Риторика Білого дому щодо вторгнення РФ змінюється, тож можна очікувати, що незабаром він буде підносити це як здобуток адміністрації Байдена.

Білий дім заявив, що більше не називатиме можливе вторгнення Росії в Україну “неминучим”. Однак у той же час американські ЗМІ повідомляють про те, що президент Джо Байден ухвалив рішення щодо збільшення чисельності американського військового контингенту на території Європи.

Риторика Білого дому змінюється - вони вже заявили про те, що вони досягли певні дипломатичні результати і їм вдалося побудувати стримуючі баланси. Тож можна очікувати, що вже цього або наступного тижня Білий дім буде підносити це як здобуток адміністрації Байдена - мовляв, ось нам нарешті вдалося зняти гостроту кризи, почався переговорний процес і загроза вторгнення не є настільки невідворотньою. Оскільки оце “невідворотність вторгнення і війна обов’язково буде” вже певною мірою задіває не лише українську економіку, а й американські компанії.

Чи відображає це реальність - це вже інша справа, бо є питання до самих формулювань, які використовував Білий дім у інформаційному пікуванні з РФ. Логіка тут зрозуміла - максимально підняти ставки, показати Росії, що цього разу колективний Захід (у першу чергу - США) не збирається відступати і мова йде не про замирення, а про певні нові лінії, через які Москві буде важко перейти без втрат для себе.

Бо Україну суттєво озброїли - надання цілого переліку найновіших озброєнь, на які у Росії немає адекватної відповіді у їх ВПК вже суттєво змінило баланс сил у регіоні і тому швидкої війни для Росії уже ніхто не прогнозує. Перш за все, Україна отримала систему протиповітряної оборони, якої раніше у нас було недостатньо, по-друге, різноманітна кількість систем протитанкової і стрілкової зброї, систем спостереження, дронів також суттєво. Цього вже достатньо для того, щоб завдати урону будь-якій агресії.

Тому, враховуючи усі ці ризики, Білий дім і говорить про те, що невідворотність атаки росіян вже не така категорична - загроза зберігається, але вона має більше військово-політичний характер.

Якщо ця заява США підкріплюватиметься переможними реляціями про те, що Білому дому вдалося приборкати Росії, то це буде певний елемент комунікації адміністрації Байдена - вона повісить чергову чергову медальку на свій мундир як умиротворитель Росії і буде це використовувати для внутрішньополітичних процесів, оскільки демпартія відчуває потужну електоральну конкуренцію з республіканцями і їм потрібна перемога на зовнішньополітичному фронті. І нею якраз може стати ситуація в Україні - принаймні, для американського споживача це буде одним із позитивних імпульсів, які дозволять вирівняти ситуацію із республіканцями.

Читайте такожНавіщо Байден грає в нову Карибську кризу з УкраїноюКрім того, уся ця риторика США вказує Росії на те, що, з одного боку, Америка готова до переговорів по кейсу, який вони позначили у письмовій відповіді Кремлю щодо стратегічної стабільності, з іншого боку - це меседж європейським партнерам про зняття рівня накалу.

Та незважаючи на це, Україні розслаблятися не варто, адже загроза для нас існує завжди. Бо логіка поведінки Путіна - це його суб’єктивні мотивації. Тому ми маємо бути готові до атаки у будь-який момент - підвищення обороноздатності має відбуватися постійно, як і розгортання територіальної оборони і прискіплива увага до лінії розділення. Але основне - українська влада не має йти на шантаж РФ і тиск США з метою імплементації політичної частини Мінських угод, а суспільство має не дати владі спокуситися на легкі дії.

Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти