Ковідна амністія: чому вона навряд чи спрацює в Україні

МОЗ збирається запровадити ковідну амністію для тих, хто підробив сертифікат про вакцинацію / УНІАН

Якщо умовою зняття кримінальної відповідальності буде надання інформації про лікарів, які видали сертифікати, українці навряд чи цим скористаються.

МОЗ заявило про розробку механізму так званої ковідної амністії для тих, хто купив підроблений сертифікат про вакцинацію.

Насправді, підробити сертифікат значно складніше, ніж піти вакцинуватися. Однак українці в цьому плані далеко не самотні - у західних ЗМІ ще влітку повідомляли про те, що в Німеччині подібні сертифікати коштували 200 євро і був виданий далеко не єдиний такий документ. По суті, лікарі не вакцинували людей за змовою з пацієнтом, але вносили їх до бази даних.

Тому такі ситуації трапляються і в інших країнах, проте в набагато менших масштабах, тому що громадяни західноєвропейських країн куди більше довіряють своїй владі.

В Україні це явище настільки поширене, тому що великий відсоток українців боїться вакцинації з низки причин. Зокрема, одна з них - історія із загибеллю хлопчика в Краматорську після щеплення від краснухи, що сталося ще за екс-міністра Богатирьової. Тоді теж була гучна кампанія антивакцинаторів, і нинішня історія з COVID-19 і недовірою до вакцин тягнеться ще з тих часів.

У той же час, бажання купувати сертифікати з'явилося, тому що влада притиснула людей наявністю ковід-паспортів. Причому мова йде не тільки про транспорт і похід до спортзали, адже для багатьох відсутність документа про вакцинацію - це позбавлення роботи, і не тільки в приватних структурах, але і в державних і комунальних. По суті мова йде про позбавлення засобів до існування. Але людина має право на страх і небажання приймати вакцинацію - так само, як і далеко не кожен онкохворий погоджується проходити хіміотерапію.

Крім того, інформаційна кампанія з вакцинації була провалена. Перш за все тому, що до неї не були залучені сімейні лікарі, які могли б переконати літніх людей із зони ризику (бо летальність серед молодих людей в рази менша). Адже ідея сімейної медицини якраз у контакті лікаря з пацієнтом, за здоров'ям якого він стежить. Але такий посил лікарям в МОЗ не дали, бо ні в одній країні немає такої кількості пацієнтів і такого навантаження, як у сімейного лікаря в Україні.

Однак в Україні існує й інша поширена проблема - скепсис самих лікарів по відношенню до вакцинації. І з цим можна було б боротися тільки покаранням. Але перед тим, як карати, знов-таки слід було б провести якісну інформаційну роботу з лікарями, залучаючи до цього авторитетних для них медичних фахівців. Адже за кордоном дотримується ієрархія і будь-яке рішення влади виконується беззаперечно, тоді як в Україні процвітає "махновщина". Тому що є негласний договір - влада не чіпає лікарів, що залишилися, щоб ті не розбіглися, і закриває очі на те, що медики не завжди якісно лікують своїх пацієнтів.

Читати такожНе ведіться на пропаганду вакцинації наосліпВиходячи з цього, якщо дбати про захист людей від ковіду, то подібна ініціатива ковідної амністії була б корисна. Інша справа, що її формат потрібно було б змінити. Тому що в контексті кримінальної відповідальності умовою її зняття є надання інформації про лікарів, які видали сертифікати або внесли їх в базу, небагато українців цим скористаються. Відповідно, вихлоп від цієї Ініціативи буде наближатися до нуля. Адже люди, які домовлялися з лікарем, однаково винні. Не було б попиту і була б достатньою зарплата лікарів - не було б і таких ганебних ситуацій.

Більше того, покладання відповідальності на сімейних лікарів може створити ще й проблему зі звільненнями цих лікарів. Тим більше, що мало хто з лікарів первинної ланки буде займатися розслідуваннями-вони і так зараз перевантажені, тому що до них йдуть не тільки хворі з ковідом, а й інші, яким теж потрібно допомагати.

Тому ця ініціатива влади щодо "полювання на відьом" не принесе зовсім нічого. Виходом з цієї ситуації могло б бути дозвіл на вакцинацію незалежно від того, чи є людина формально в базі даних чи ні, без необхідності вказувати конкретного лікаря. Тобто якщо людина хоче вакцинуватися, то просто зробити їй щеплення і закрити на це очі, якщо влада дійсно хоче допомогти тим, хто кається.

Катерина Амосова, лікар терапевт-кардіолог, доктор медичних наук, професор, засновник медичного центру Амосової, спеціально для Главреду

Новини заразКонтакти