Постріл собі в голову: чим страшний новий ракетний комплекс Путіна "Сармат"

Описуючи принади ракети "Сармат", Росія перебільшує її можливості

У світі не існує захисту від такої зброї, яку Москва погрожує поставити на озброєння своєї армії у 2022 році.

Глава "Роскомосу" Дмитро Рогозін заявив про завершення наземних випробувань ракетного комплексу "Сармат", який тепер передадуть військовим для льотних випробувань, після чого вже у 2022 році надійде на озброєння російської армії. Водночас Рогозін зазначив, що "Сармат" може "бити по агресору і через Північний полюс, і через Південний", "його дальність не обмежена", а бойова міць така, що одна ракета здатна знести одне з узбереж.

Однак все те, що говорить глава «Роскосмосу» щодо «знесення узбережжя» – це фантастика і спроба видати бажане за дійсне. Бо сама ракета "Сармат" не настільки велика, щоб нести ядерний заряд великої потужності.

До того ж, наскільки я розумію, Рогозін говорив про узбережжя Сполучених Штатів. Якщо знести узбережжя континенту, то трапиться сейсмічна катастрофа на Землі. Адже якщо знести частину материка, це може пошкодити або зрушити з місця тектонічну плиту.

Що ж стосується дальності пуску, то тут, на жаль, Рогозін не збрехав. Бо ця ракета виходить на навколоземну орбіту на висоту майже 100 км, і вона здатна облітати навколо земної кулі, тому і говориться, що у неї необмежена дальність. Тільки коли цю ракету направляють на ціль, вона сходить з орбіти і вражає ціль на поверхні землі.

У Росії заявляють, що у них завершені державні випробування, але ще потрібно подивитися, коли вони зможуть поставити «Сармат» на озброєння війська. Бо питання масовості виробництва - дуже хворе для РФ сьогодні. З "Сарматом" може повторитися та ж історія, що і з ракетами "Циркон" і "Кинджал", які начебто і проходять випробування, але в серію їх не запускають.

Щоб було зрозуміло, в якому стані сьогодні військово-промисловий комплекс Російської Федерації, наведу один приклад. Основний танкобудівний завод РФ - Уралвагонзавод - перейшов на чотириденний робочий тиждень і шестигодинний робочий день через те, що там божевільні заборгованості з виплати зарплати робітникам.

Тому навіть якщо випробування «Сармата» закінчаться успішно, говорити про те, що завтра почнеться масове постачання цього ракетного комплексу військам, не доводиться.

Читати такожБайки про ракету "Циркон": як Росія намагається приховати ганьбу, хвалячись неіснуючою "суперзброєю"

Усі ці яскраві розповіді Рогозіна про міць «Сармата» розраховані на НАТО, насамперед на Сполучені Штати Америки. Відправною точкою стали навчання Sea Breeze: після них Росія нарешті прозріла, усвідомивши, що вона і НАТО непорівнянні за технологічним оснащенням армій і їх навичками. Розуміючи, що в авіації Росія ніяк не наздожене НАТО, що їй нічим здивувати Альянс й у військово-морському флоті, РФ вирішила приділити особливу увагу саме ракетному озброєнню. Це єдиний напрямок, де Росія може себе показати, як держава, рівна не тільки США, але й НАТО в цілому. Щоправда, при цьому чомусь забувають про Китай - він залишається за дужками, бо не є членом НАТО, і з Піднебесною Путін намагається домовлятися.

Таким чином, Росія визнає, що їй не дістати НАТО ні в повітрі, ні на морі, але на суші може. Вже зовсім скоро почнуться навчання "Захід-2021", під час яких Росія спільно з Білоруссю демонструватиме можливості своїх сухопутних військ, доводячи, що вони можуть вести рівні бойові дії з арміями країн-членів НАТО.

Крім того, російська влада посилює бойовий потенціал російського війська заявами про те, що така потужна ракета завтра з'явиться на озброєнні, і вони всіх переможуть.

Як протистоятиме НАТО? За ідеєю, від такої зброї у світі захисту не існує. Бо ці ракети здатні виходити на гіперзвук, коли швидкість становитиме 5-7 махів (швидкостей звуку), а сучасні системи протиракетної оборони такі ракети побачать, але не візьмуть. Це - ще одна причина, чому Росія наполягає на тому, що у неї все є, і що вже завтра вона всіх переможе.

Читати такожПутін даремно боїться натовських ракет, потрібно боятися українських

Однак на місці пана Рогозіна я б не був таким оптимістом, бо на сьогоднішній день немає жодних даних розвідки НАТО про «Сармат». Якщо, припустимо, щодо "Циркону" американці говорили, що їм відомо про 22 готових вироби у металі, і Росія по одному їх начиняє і проводить бойові випробування. То про "Сармат", крім заяви Рогозіна, нічого немає.

Для чого Росія робить заяви про свої нові види озброєння? Тут суцільна політика. Росія дуже хоче змусити захід говорити з нею і домовлятися. Згадайте, що подарував Путін Байдену на зустрічі в Женеві – ручку, розписану під хохлому. Це свідчить про те, що Путін хоче підписувати договори зі США.

На жаль, Росія може висловлювати свої думки та ідеї тільки через злість, протистояння і силу. Вона завжди займає таку позицію: "Якщо ви не розмовлятимете з нами, то ми вам дамо в морду". Росії більше нічим переконувати Захід - ні економіки, ні фінансів у неї немає. Є тільки один важіль - війська і загрози скинути бомбу. Як говорив Жириновський з трибуни Держдуми: «Потрібно вибрати одну маленьку, бажано острівну державу і жахнути по ній атомною бомбою, щоб 200-300 людей загинуло, а весь світ здригнувся. Ось тоді всі з нами розмовлятимуть". У цих словах вся суть російської зовнішньої політики.

Читати такожСвистопляска з "непереможними" ракетами, або Запах катастрофи

Теоретично Росія може і по Україні завдати удару "Сарматом". Однак близькість України і Росії служить якоюсь гарантією того, що проти нас навряд чи буде застосовано ядерну зброю. А пускати "Сармат" у звичайному спорядженні, тобто з осколково-фугасною головною частиною – це все одно, що прикурювати від стодоларової купюри щоразу, тобто це дуже дороге задоволення.

До того ж, від Києва до Москви 850 км, і, якщо подує вітер зі швидкістю 200 км/год, через чотири години радіоактивна хмара буде у Кремлі, і її ніхто не зупинить. Тому якщо Росія завдасть по Україні ядерний удар, це з її боку буде не просто пострілом собі в ногу, а пострілом собі в голову. Тактична зброя проти нас може бути застосована, проте у разі перемоги Росії над нами їй же й доведеться розсьорбувати наслідки радіоактивного зараження на нашій території.

Тому ймовірність застосування Росією ядерної зброї проти нас - мінімальна, фактично дорівнює нулю.

Підсумовуючи все вищесказане, можна сказати, що Рогозін, представляючи «Сармат», прикрасив його можливості, але в чомусь і сказав правду, зокрема, коли говорив про необмежену дальність. Однак правильніше було б сказати, що ця ракета здатна вражати цілі в будь-якій точці земної кулі. Однак він сказав красиво «дальність не обмежена " - і всі знепритомніли, злякалися. Він використовував всю палітру веселки, описуючи можливості "Сармата", щоб світ здригнувся.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреду

Новини заразКонтакти