Над Росією нависла сокира нових санкцій США: чи змусить це Кремль відмовитися від наступу на Україну

Санкції, в тому числі Сенату США, не змінюють планів Путіна / Reuters

Єдине, що може стримати агресію РФ проти України – це передача нашій державі нових зразків летальних озброєнь.

Після Дня подяки Сенат США розгляне можливість введення цілої низки санкцій проти Росії в разі її вторгнення в Україну. На сьогоднішній день Сполучені Штати Америки зайняті реалізацією плану стримування Росії, насамперед від можливого нового вторгнення в Україну.

Але будь-які санкції – персональні, секторальні чи фінансові – вирішального значення не мають. З 2014 року Путін і його найближче оточення перебувають під санкціями, але, як ми бачимо, санкції певною мірою обмежують економічний та військовий потенціал Росії, однак планів Путіна не змінюють.

З іншого боку, це є відповіддю Сенату на дуже кволу і невиразну політику, яку демонструє адміністрація американського президента Джозефа Байдена, який фактично пішов на компроміс із Путіним. Важко сказати, про що він думав, можливо, сподівався, що домовленості знизять рівень агресивності Путіна, а це було потрібно, в першу чергу, для того, щоб затягнути Росію до клубу проти Китаю. Однак усі ці сподівання виявилися марними. Це стало зрозумілим в результаті візитів третьої особи Держдепу Вікторії Нуланд до Москви, а пізніше і директора ЦРУ Вільяма Бернса, які переконалися, що Росія не братиме участь у проектах проти Китаю.

Більше того, після візиту Бернса, під час якого були окреслені нові "червоні лінії", у тому числі й відносно України (як ми знаємо тепер з американських джерел, у тому числі CNN), Путін, навпаки, підвищив рівень агресивності. Це означає, що погрози з боку адміністрації Байдена не діють на Путіна – вони його не стримують, а, навпаки, змушують діяти ще більш провокативно.

Єдине, що може стримати агресію Путіна, – це демонстрація сили і підтримки, в тому числі передача Україні протягом найближчих двох місяців нових зразків летальних озброєнь. Тому що, як ми розуміємо, дедлайн можливого вторгнення Путіна в Україну – це лютий. Тобто у нас є максимум два з половиною місяці до дати ймовірного вторгнення. Що важливо – цього разу воно може бути здійснено із використанням російської авіації, чого не було у 2014 році.

Тож часу у Заходу дуже мало, враховуючи, що традиційно грудень – це період різдвяних свят, коли активність та можливість США втрутитися у ситуацію будуть набагато менші.

Це, до речі, пояснює, чому Путін планує вторгнення саме під час новорічних свят, тобто в січні-лютому – всі розслаблені і не мають займатися проблемами України. Залишається тільки сподіватися, що, на відміну від адміністрації Байдена, Пентагон буде напоготові і діятиме. Ми й зараз бачимо, що Пентагон розуміє всю небезпеку ситуації і тому починає діяти на випередження.

Читайте такожТут буде пекло: наскільки ймовірне вторгнення Росії в Україну взимку

Втім, не тільки у США розуміють ризики, але й у Європі також. Зокрема, Велика Британія вже заявила про своє занепокоєння і запевнила, що вона цілком реалістично оцінює можливість вторгнення Росії.

Крім того, думаю, зараз зміниться і позиція Німеччини під тиском того, що робить Росія, тому що гіпотетично наплив біженців із України в разі вторгнення РФ в тисячі разів перевищить те, що зараз Європа спостерігає на польсько-білоруському кордоні. Адже у випадку повномасштабної війни в Україні будуть мільйони біженців, які тікатимуть саме до країн Євросоюзу. Німеччина точно розуміє ризики і усвідомлює, що вона – основна країна призначення для вимушеної міграції. Тож вона має почати діяти на випередження.

Тарас Березовець, політтехнолог, директор компанії Berta Communications, співзасновник Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти