Курс гривні: яких сюрпризів чекати під ялинку

Стабільності гривні посприяв коронавірус / УНИАН

Економічних ризиків девальвації гривні сьогодні немає взагалі, а ризик штучної девальвації – мінімальний.

З економічної та фінансової точки зору, ризиків девальвації гривні немає.

Як не дивно, цьому посприяв і коронавірус. Тому що у зв'язку з поширенням епідемії практично всі країни світу запроваджували обмеження, і це допомогло Україні збалансувати зовнішню торгівлю. За цей час у нас практично не змінився експорт (він впав на лічені відсотки – на 3%), але при цьому значно впав імпорт (на 16%).

Таким чином, наша зовнішня торгівля після глибокого негативного сальдо практично збалансувалася. А зовнішня торгівля – це один із двох ключових факторів, які формують курс будь-якої грошової одиниці, в тому числі і гривні.

Другий фактор – це прямі фінансові потоки, тобто притік і відтік валюти в країну і з країни. Тут у нас також позитив в основному завдяки нашим заробітчанам, які за останній рік збільшили офіційні перекази в Україну на 10% – на сьогодні вони складають близько 13 мільярдів доларів.

Плюс ми отримуємо фінансову допомогу від наших партнерів: МВФ, ЄС та урядів багатьох країн.

Таким чином, у підсумку зведений платіжний баланс у нас – плюсовий.

Крім того, завдяки грошам МВФ золотовалютні резерви НБУ також практично рекордні.

Все це в сумі створило передумови для незначного, але все-таки зміцнення гривні, для її стабільності, чого у нас давно не було. Тож, з економічної та фінансової точки зору, ризиків девальвації немає.

Єдиний ризик – це штучна девальвація гривні, до чого може вдатися уряд із Нацбанком, що у нас вже бувало не раз. Це – найпростіший спосіб наповнювати номінально бюджет країни. Втім, і тут особливих ризиків немає, тому що державний бюджет виконується, а, за словами прем'єр-міністра, він навіть на 40 мільярдів гривень перевиконується (як відомо, ці додаткові 40 мільярдів були розподілені по певних напрямках).

Читайте такожКсерокопія і казка: чому держбюджет-2022 нереалістичний

Отже, ризик штучної девальвації гривні сьогодні теж мінімальний. До того ж, Україна неочікувано отримала транш МВФ в розмірі 700 мільйонів доларів, а це майже 20 мільярдів гривень. Це також непогані додаткові надходження.

Таким чином, економічних ризиків девальвації немає взагалі, а ризик штучної девальвації – мінімальний. Тому до нового року, в принципі, гривня повинна бути стабільною, і на кінець грудня курс гривні по відношенню до долара буде приблизно на такому ж самому рівні, що й зараз. Звичайно, кожного торгового дня відбуваються певні коливання курсу на пару копійок, але це звичайні валютні коливання, характерні для будь-якої валюти. Але цього не треба боятися і слідкувати за тими копійками щодня. Стратегічно гривня повинна бути, як мінімум, стабільною із можливістю невеличкого зміцнення.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти