Чому Україні в 2021 році майже нічим хвалитися перед сусідами

Міжнародна політика України в 2021 році не принесла проривів / ua.depositphotos.com

У разі повномасштабного нападу Україна може розраховувати на посилення санкцій проти РФ, але на цьому позитивні перспективи на 2022 рік вичерпуються.

Оцінюючи зовнішню політику України за 2021 рік, її можна назвати "стратегічною стагнацією".

Зокрема, відносини України зі Сполученими Штатами в 2021 році залишилися на колишньому рівні - вони не стали краще або гірше, хоча і намітилися певні розбіжності, пов'язані зі сприйняттям Росії.

У свою чергу, відносини України з Китаєм, які і без того в цьому році погіршилися, продовжать погіршуватися і в 2022 році в міру загострення американсько-китайського протистояння і того, як Україна буде все більше грати на боці США.

Судячи з 2021 року, Україну змушуватимуть обмежувати співпрацю з Китаєм - представники української влади, наскільки видно за їхніми заявами, готові працювати у фарватері США. Швидше за все, це вдарить по українських компаніях, які працюють в Китаї, і призведе до зниження експорту, а також до ослаблення позицій держави на міжнародній арені, тим більше, що посла України в Китаї немає, тому політична комунікація залишається паралізованою. Крім того, позови Китаю проти України будуть і далі отруювати відносини двох країн, що ризикує стати вічною проблемою (особливо, якщо в Києві будуть на це гостро реагувати).

Аналогічна ситуація, як у випадку з США, і з Європейським Союзом, оскільки в цьому році на європейському напрямку спостерігалася стагнація, але не в плані погіршення відносин, а, скоріше, у відсутності проривів.

Не надто відрізняється і ситуація у відносинах з сусідами і найближчими соратниками України. Той же Люблінський трикутник (Польща-Литва-Україна) варто оцінювати нейтрально, бо він не привів ні до яких практичних результатів, крім погіршення позицій України на білоруському напрямку.

При цьому позитивна тенденція у двосторонніх відносинах у 2021 році намітилася з Польщею. Зокрема, сторони спробували вийти за рамки питань національної пам'яті та історії, перевернути їх і сконцентруватися не на питаннях, які поділяють поляків і українців, а навіть знайти історичні події, які дозволяють об'єднати людей, що було ефективно.

Читати такожВтрата довіри та зацікавленості: яким був 2021 рік для української дипломатіїЗ іншими сусідніми країнами все не так добре - з Румунією, Чехією, Словаччиною відносини залишаються нейтрально-стагнуючими через відсутність активних політичних контактів. З Молдовою під час приїзду Майї Санду до Києва старт був хорошим, але через справу Чауса відносини залишаються в глухому куті і одне політичне питання гальмує розвиток подальших відносин. Хоча умови в Молдові зараз для України найбільш сприятливі, так як при владі знаходяться найбільш дружні Україні еліти.

З Угорщиною в перші вісім місяців, як і з Польщею, також була зроблена спроба вийти за рамки питань Закарпаття, але все зіпсував газовий контракт між Угорщиною і Росією. З Великобританією після візиту Зеленського до Лондона також було кілька цікавих історій, але і їх не можна вважати серйозними проривами.

Крім того, позитивним був рік і в збільшенні декларацій на підтримку України. Однак, якщо говорити про збільшення поставок озброєння в Україну від західних партнерів, то навряд чи цей рік варто називати вдалим.

У зв'язку з цим, наступного року Україні варто розраховувати як мінімум на збереження колишнього обсягу, як максимум - на незначне збільшення поставок озброєння і фінансової допомоги (наприклад, у разі ескалації протистояння з Росією) і не більше.

Причому це можливо тільки з боку США і Великобританії - європейці навряд чи приймуть таке рішення. Та ж Туреччина, відносини з якою в 2021 році розвивалися досить динамічно, особливо у сфері військово-технологічного співробітництва, може надати допомогу Україні тільки в разі створення спільного підприємства з виробництва безпілотників, що для української авіабудівної галузі могло б стати великим проривом, адже Україні потрібні інвестиції у виробництво, і з Туреччиною на це найбільше шансів.

Крім того, у разі реалізації повномасштабного нападу Росії, Україна також може розраховувати на посилення санкцій проти РФ, однак на цьому позитивні перспективи України на 2022 рік вичерпуються.

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Новини заразКонтакти