Остання надія Путіна: як російська дипломатія попрямувала по шляху Гітлера

Змова Заходу з Путіним через деякий час може призвести до нової війни / ua.depositphotos.com

За часів Гітлера демократичний світ пішов на змову з агресором і жорстоко за це поплатився. Зараз історія може повторитися.

Цілком очевидно, що новітня зброя, передана західними країнами Україні, зможе зупинити наступ російської армії і звернути її назад. Це буде важка і кровопролитна війна, але в її результаті немає сумніву, як після відображення першого наступу Вермахту в Росії і вступу у війну США в грудні 1941 не було сумнівів, що військова машина країн Осі приречена на поразку. Перелом у війні настав у другій половині 1942, а все подальше стало тривалим кінцем гітлерівської коаліції.

Однак, у Гітлера в 1942, як і у Путіна зараз залишається надія на благополучний, нехай і не переможний результат війни. Ця надія - дипломатична. Німеччина проводила постійні дипломатичні зондажі, сподіваючись розколоти антигітлерівську коаліцію, умовити англо-саксонські демократії вийти з війни, обіцяючи в якості плати чималі поступки. Як відомо, антигітлерівська коаліція залишилася непорушною і це призвело світ до перемоги над тоталітаризмом і мілітаризмом Германо-Австрії, Італії, Японії, Угорщини.

А ось в 1938 - початку 1939 р було інакше. Демократичний світ пішов на змову з агресором. Погодився на аншлюс Австрії, на розділ Чехословаччини, на окупацію Італією Албанії, готовий був надати билася з японцями китайську армію Чан Кайши самій собі - і в результаті та сама війна.

Головні бенефіціари 1938-39 рр. - Германо-Австрія, Угорщина, Італія, Японія виявилися в кінцевому рахунку головними жертвами своїх же агресивних режимів, підтримуваних народами цих країн. Але між цим "кінцевим рахунком" і солодкими успіхами перемог, безкровних або легких, пролягли шість років страшної війни, що забрала життя 80 мільйонів людей і позбавили фізичної і розумової повноцінності ще 136 мільйонів поранених, контужених, уражених променевою хворобою і морально розчавлених таборами і втратою близьких, примусовою працею, зґвалтуваннями...

Серед жертв виявилися і умиротворителі-Великобританія, Франція, і шукали своїх вигод СРСР і США, і так умиротворені Германо-Австрія, Японія, Угорщина, Італія. З жертв байдужості і умиротворення найбільше постраждав Китай, істотно менше - Чехословаччина.

Шлях відходу від принципів гуманізму і людяності заради миттєвих вигод світу виявився непродуктивним. Велика війна вибухнула в Європі через 10 місяців після Мюнхенської змови і набула світового характеру через три роки. Навіть для Гітлера і Муссоліні, які лікували в Мюнхені, успіхи закінчилися через чотири роки, а незабаром їм довелося закінчувати і рахунки з життям.

Читати такожЗняти хрест або надіти труси: чому Заходу варто поквапитися за допомогою УкраїниДля Путіна нині залишається, здавалося б, та ж ефективна дипломатична зброя - розкол антипутінської коаліції дипломатичними методами та економічним тиском (нафта, зерно тощо). І багато хто на Заході починає говорити про "збереження обличчя" російському диктатору, про необхідність миру якнайшвидшого і безпринципного, про новий територіальний поділ України, про втому від війни, яка йде не на їх території, а на землі багатостраждальної України. Такі розмови тільки що звучали в Давосі, їх підживлюють експертні оцінки і деякі впливові ЗМІ.

Говорять так, а серед них я бачу представників держав умиротворителів, і держав умиротворених Мюнхеном, повинні згадати минуле і ту ціну за політичну короткозорість, яку всім довелося заплатити в 1939-45 рр.

У відповідь на радісні слова справжнього джентельмена і доброї людини Невілла Чемберлена - "я привіз мир нашому поколінню", англійці почули сувору відповідь Черчілля - "ви погодилися на ганьбу - ви отримали його, тепер ви отримаєте війну". Чемберлен, який не подав у відставку 10 травня 1940 р., а сер Вінстон Черчілль прийняв цю війну і виграв її. Але якою ціною!

Слова великого британця, переможця нацизму, повинні набатно звучати над сьогоднішнім світом. Вони актуальні як ніколи.

Андрій Зубов, російський історик

Новини заразКонтакти