Прориви малоімовірні: чому Зеленському доведеться напружитися у США

Президент Володимир Зеленський перебуває з офіційним візитом у США / Фото instagram

Загалом часовий проміжок для першого повноцінного візиту Зеленського до США вибраний невдало, тож очікувати проривних рішень від нього не доводиться.

Відверто кажучи, пропозиція Зеленського до Байдена напередодні зустрічі двох президентів складається з двох частин – питань внутрішньої і зовнішньої політики. У даному випадку геополітичне меню виглядає більш переконливим у порівнянні з внутрішньополітичними досягненнями.

Зокрема, Україна запровадила санкції проти осіб, що втручалися у вибори президента США. Крім того, Зеленський під час розмови також може говорити про деолігархізацію та про досягнення у ній – зокрема, про законопроєкт, що пройшов перше читання і зміну структури економіки через нього.

Можливо, Зеленський згадуватиме і про інші реформи, однак у них є слабке місце - боротьби з корупцією. Ті самі непрозорі конкурси щодо обрання голів Бюро економічної безпеки та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вказують на те, що на цьому напрямку у влади повний провал. Тут ще варто додати кейс Нафтогазу, на який звертали увагу західні партнери.

Динаміка зрозуміла і нею американці незадоволені, тож питань про це Зеленському не уникнути. Українська сторона також може попросити у Байдена статус союзника поза межами, однак навряд чи Байден на таке погодиться, бо він не захоче йти на чергову конфронтацію з Росією.

Єдина тема, у якій Зеленському дійсно є що сказати – Північний потік-2. За поточних умов це чутливе питання для обох президентів, і оскільки Байдена через це критикують опоненти, Зеленському можна було б щось виторгувати.

Читайте такожПоганий знак: чого чекати Україні від стратегічного діалогу США та РФЗагалом часовий проміжок для першого повноцінного візиту Зеленського до США вибраний невдало, бо, по-перше, усередині США наразі спостерігається політичне затишшя (активність починається із середини вересня), а по-друге, через ситуацію з Афганістаном, до якого наразі прикута уся увага, не кажучи вже про внутрішньополітичні питання у США. Тому Зеленському доведеться сильно постаратися, щоб звернути на себе увагу – або робити заяви, які змусять американську адміністрацію збільшити і рівень допомоги Україні, і отримати компенсації за втрати по Північному потоку-2.

Цей підхід і розуміння стратегічного партнерства між двома країнами не відображається у зацікавленості адміністрації демократів якось співпрацювати із Зеленським та його Офісом. Сумніваюся, що цей візит узагалі наразі був потрібен – тож тут не варто очікувати проривних рішень і вимірюваних результатів.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру Democracy House, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти