Ракетний голод Росії: чи потягне РФ війну на виснаження в Україні

Через дефіцит ракет РФ стала використовувати проти України зразки, створені за царя гороха / Фейсбук Костянтина Машовця

Російські військові вже усвідомлюють, що в колишніх кількостях застосовувати ракети проти України вже не можна.

Росія сьогодні, через три місяці війни проти України, добудовує той запас ракет, який накопичувала десятиліттями. А створювати нові для неї вельми проблематично.

Навіть у мирний час можливості виробництва ракет і пускових установок у Російської Федерації були досить обмеженими. Так, на рік вона могла випустити всього лише близько 150 "Калібрів".

За радянських часів економіка була на порядок сильнішою, ніж нинішня російська, але і Радянський Союз багато в чому залежав від західних технологій. Зараз рівень залежності Росії від західних технологій вищий в рази, ніж у СРСР. Та й, перебуваючи під жорсткими санкціями Заходу, РФ проблематично створити нову ракету.

Але ж ракета – це дуже складний механізм, в якому достатньо відсутності або недосконалості одного елемента, щоб вона вже нікуди не летіла.

Звісно, всі ці обставини створюють великі труднощі для Росії. Тому вона всіляко намагатиметься обійти санкції, щоб, у першу чергу, відновити свій ракетний потенціал. От тільки проблема в тому, що і потужностей у Росії таких немає, щоб створювати ракети в потрібній під час війни кількості.

От і виходить, що Росія була змушена почати використовувати ракети, вироблені за царя гороха, в 60-і роки. Такі ракети у РФ ще є, але і вони вже підійшли до критичної маси.

Росія – величезна за площею країна, і їй потрібно чимось і якось захищати свою територію і свій кордон величезної протяжності. Ну, розстріляє РФ зараз усі ракети в Україні, а що далі? Чим вона захищатиметься на інших рубежах? Але ж у Росії під боком Китай, Середня Азія та інші. І країни-суперники РФ дуже уважно спостерігають за тим, що відбувається...

Читати такожПутіну воювати з Україною все важче: чому РФ дістала із засіків допотопні ракети

Військові в Російській Федерації вже розуміють, що в колишніх кількостях застосовувати ракети вже не можна.

Виникає питання – а чи може Росія за таких умов вести війну на виснаження? У росіян дуже багато техніки 60-70-х років, тих же танків і «Градів». Таке добро – в достатній кількості.

Радянський Союз зміг перемогти Німеччину в тому числі тому, що виробництво танків у СРСР було просто колосальним. У німців танки були кращими, але їх було мало. А, якщо проти одного сучасного танка виходить 20 старих, він встигне знищити п'ять, але інші – знищать його.

Читати такожНедовго сміялися Російські Іскандери: чому РФ не вдасться поповнити запаси ракет, що закінчилися

Так і Росія сьогодні знищує інфраструктуру України за рахунок старих озброєнь, яких у неї в надлишку. Гармат і звичайних некерованих снарядів у неї багато.

Радянські запаси були бездонними, але і вони планомірно скорочуються. В Україну надходить сучасна техніка, і бажання Росії вести війну на виснаження випаровується. Адже всі її гармати нічого не коштуватимуть, оскільки будуть швидше знищуватися українцями.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти