Росія сама винна у "бездомності" росіян

США віднесли росіян до категорії громадян "бездомних національностей" / Getty Images

Росія раніше ніколи не потрапляла до переліку "бездомних національностей", однак таке рішення США - наслідок початої РФ дипломатичної війни.

Держдеп США вніс росіян, які хочуть оформити американську візу, до категорії громадян "бездомних національностей".

Віднесення до цієї категорії росіян - абсолютно безпрецедентне. Адже до цього списку належать тільки 9 країн світу і усі вони - або з абсолютно тоталітарними, дикими режимами та антиамериканською діяльністю, або ж країни, у яких, по суті, немає реальної влади і є розвал держави і де не можуть діяти американські консульства і люди, які подаватимуть документи, наражатимуться на небезпеку.

Росія до цього списку потрапила, незважаючи на те, що посольство США діє, дипломати можуть працювати і якихось нападів на них немає (хоча країна, безумовно, тоталітарна і з антизахідною політикою). Тобто під критерії країн, які належать до переліку “бездомних національностей”, не підпадала.

Однак це сталося не з політичних обставин, а через планомірну діяльність. Вони постійно запроваджували певні норми, які обмежували можливість роботи американських дипломатичних установ. Власне, дипломатична війна, коли американці оголошували небажаними особами тих росіян, яких спіймали на шпигунстві, в той час як росіяни відповідали дзеркально без вагомих причин, вже відома усім.

Але далі росіяни перейшли межу і оголосили про повну заборону на роботу російських громадян в апараті американських дипломатичних установ. Крім консула, який стовідсотково є громадянином США, працюють десятки, а іноді - і сотні людей, які займаються канцелярською, адміністративною та господарською роботою. І це також безпрецедентно, бо в усіх країнах задля здешевлення дипломатичної діяльності наймають місцевих громадян на несекретні і не особливо відповідальні посади.

Відповідно, коли Росія це зробила, США теоретично могло забезпечити привезення до РФ десятків своїх громадян та виплачувати їм зарплату - це були б додаткові витрати у кілька мільйонів доларів, але це було б безперспективно, бо росіяни відряджали їх одне за одним назад до США під час чергових корупційних скандалів. І через це консульська служба США повністю припинила свою діяльність на території РФ. Власне, наслідком цих дій якраз і стало автоматичне потрапляння Росії до десятки країн з громадянами “бездомних національностей”.

Для російських громадян це - серйозне ускладнення, адже американські консульства були розгалужені по всій території РФ. А тепер консульське обслуговування зведене до одного консульства - консульства при посольстві США у Варшаві, яке і так має своє завантаження. Поляки, які хоч і мають безвізовий в’їзд до США, мають оформлювати у консульстві робочі та навчальні візи. І коли туди потраплять росіяни, то їх обслуговування розтягуватиметься на місяці. Тобто для росіян створені особливо невигідні умови, але США цим віднесенням фіксує - це не наша проблема, а виключно країни перебування.

Читайте такожБайден і Путін вирішили відповзти від прірвиНезважаючи на те, що Байден та Путін влітку домовилися про припинення дипломатичної війни, Росія продовжила її і заборона на роботу росіян якраз з’явилася після цієї зустрічі. Але це принизливе для РФ рішення Штатів навряд чи щось погіршить, бо це наслідок, а не причина. Звісно, обидві країни тепер обміняються негативними компліментами, і російські телеведучі-пропагандисти, які люблять літати до США, тепер почнуть лити на США багато бруду і, можливо, “нагавкають” на повну заборону в’їзду до США.

Але загалом це рішення Вашингтону щось особливо погіршити не може, бо двосторонні відносини вже і так зведені до мізеру. Тож якихось наслідків, окрім пропагандистських, тут бути не може.

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, експерт із питань зовнішньої політики, колишній народний депутат України, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти