Зустріч Лаврова з Чавушоглу – про що домовилися Росія та Туреччина

Росія не збиралася і не збирається розблоковувати українські порти / УНИАН, Reuters, Александр Кубраков

Ніяких варіантів розблокування портів на Чорному морі, крім припинення війни, не існує.

Зустріч міністрів закордонних справ Росії та Туреччини Лаврова та Чавушоглу в Анкарі закінчилася з наступними підсумками.

Передусім слід зазначити, що чомусь багато колег та експертів вважали, що Лавров привіз чималу делегацію, з військовими включно, щоб обговорювати турецькі пропозиції щодо розблокування українських портів для поновлення експорту українського зерна. Втім, це зовсім не так.

Головними питаннями зустрічі були турецька "спеціальна військова операція" в Сирії і російська "спеціальна військова операція" в Україні, а також ситуація на Південному Кавказі.

Стосовно зерна. Російська Федерація не збирається і не збиралася щось "розблоковувати". Головна мета РФ – видавити Україну зі світових ринків зерна і замістити українське зерно російським. Бажано при цьому наголосити, що це Україна в усьому винна. А ще – зняти з РФ санкції. Сам великий Путін про це говорив 3 червня цього року, дуже детально.

Ніяких варіантів розблокування портів на Чорному морі, крім припинення війни, не існує в принципі. І цей варіант неможливий до перемоги України.

Туреччина вже зараз активно скуповує через окупований Крим не тільки крадене кримське, але й крадене херсонське та запорізьке зерно. На тлі своїх публічних "миротворчих" зусиль. Схоже, що її це влаштовує.

Читайте такожСхожість Путіна і Ердогана: чому Україні небезпечно довіряти Туреччині

Скоріше за все, Туреччина вчергове відмовила РФ у її домаганнях дозволити повернення "до місць базування" чотирьох ракетних кораблів Чорноморського флоту РФ, які перебувають у Середземному морі – ракетного фрегату Адмірал Григорович, ракетного корвету Орєхово-Зуєво, ракетних підводних човнів Новоросійськ і Краснодар – і на цьому дякуємо...

Отже, висновок тут наступний – Україні потрібно швидко розвивати інфраструктуру зберігання зерна та його експорту суходолом.

Андрій Клименко, головний редактор сайту BlackSeaNews, керівник моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень

Новини заразКонтакти