Захід проґавив Путіна, або як змусити росіян взяти на себе провину за війну в Україні

Росіяни самі обрали Володимира Путіна президентом, а тому винні у війні нарівні з ним / Фото ua.depositphotos.com

Вражаюча здатність російських лібералів заперечувати провину російського народу може призвести до того, що після війни все скоро повернеться на круги своя.

Серед ліберальної російської тусовки дуже популярна стаття одного російського соціолога. Який, звичайно ж, проти війни. І треба віддати йому належне, він з цією позицією виступає, що в Росії нині загрозливо.

І ось він каже, що у війні винні не росіяни. Які здебільшого проти війни. Але просто бояться. Або просто жертви пропаганди. Так от, у війні Путіна, на думку російських лібералів, винен Захід. Добре, звичайно, що вже не Україна винна. Від звинувачення жертви пішли. Але винен не російський народ, який просто безневинна жертва, а колективний Захід. Який багато років співпрацював з Путіним, який багато йому дозволяв і який вселив у Путіна впевненість, що все можна.

Вражаюча здатність російських лібералів заперечувати провину російського народу. Вражаюча здатність перекладати з хворої голови на здорову, разюче заперечення відповідальності і її перекладання на інших. Небезпечно ще й тим, що не вимагає каяття і спокутування гріхів після війни. Знову ці підступні володарі світу винні. Російський народ не винен. Треба продовжувати. З такими думками після війни все дуже швидко повернеться на круги своя. І знову по новій.

Чи проґавив Захід Путіна? Так. Та що там говорити, навіть ми, в Україні, його проґавили. У 2014 році агресія Росії стала для нас несподіванкою. Для більшості з нас. Просто тому що Росія давно перестала бути цікавою. Вона не народжувала смислів. Там не було нових ідей і технологій. Ми не дивилися в той бік. На жаль.

Так само і Захід. І так, західні політики спілкувалися з Путіним. Вони і з Януковичем спілкувалися. Тому що вони спілкуються з легітимними представниками народу. Це народ вибирає їм тих, з ким спілкуватися.

Чи винен Захід у тому, що не ідеальний і не відмовлявся від російських грошей? Винен. Але так влаштований світ. Фінансові центри світу - на Заході. І туди несуть гроші всі автократи світу. Так працює система. На цьому, в тому числі, побудована домінація колективного Заходу. І якщо українці або росіяни дозволяють своїй еліті заробляти гроші не чесно, то це проблема росіян або українців, а не заходу.

Чи винен захід у тому, що проґавив момент, коли Путін зі звичайного автократа перетворився на бандита з великої геополітичної дороги? Так, винен. Але Захід, як і українці, мало звертав увагу на Росію. Відстала країна-бензоколонка. У Заходу були інші проблеми останні 20 років. Повинні були передбачити? Знову ж таки, ілюзія, що там сидять якісь супер генії. Такі ж люди. Захід не ідеальний.

Світ проспав Путіна, тому що світу давно не була цікава Росія. Це правда. Але Путін російський президент. І російський народ йому дає легітимність. Від імені російського народу Путін творить злочини. І навряд чи російський народ може сам сказати, що йому була не цікава Росія і він не помітив, як перетворився на державу-фашиста. Це російські процеси. Хто ж за ними повинен стежити? Колективний дорослий із Заходу?

Читати такожЗахід хоче зварити Путіна повільно: як і коли закінчиться війна в УкраїніРосійські еліти не вірять у здатність народу управляти державою. Вважають, що демократія-вигадка. Всюди бачать змови і руку ворогів. Парадоксально, але судячи з усього також вважають російські ліберали. Інакше як можна звинувачувати Захід у тому, що робить російська армія від імені російського народу?

Чому це небезпечно? Тому що заперечення провини виключає роботу над помилками. Виключає покаяння. Виключає німецький шлях каяття. А значить прирікає нас на повернення Імперського монстра. І єдиний спосіб уникнути цього повернення, з такими елітами і такою опозицією в Росії - це розпад імперії. Яка сама по собі є зло. Адже вона породжує і таку владу, і таку опозицію.

Сергій Фурса, інвестиційний банкір, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital

Новини заразКонтакти