Свавілля і військове кумівство: як закон про побратимів перетворює армію на ОЗУ

10 червня 2021, 06:02
Законопроект про так зване "побратимство" завдасть удару зсередини по Збройних Силах України і боєздатності нашого війська.
Закон про побратимів легалізує військове кумівство
Закон про побратимів і посестер украй небезпечний для українського війська / УНІАН

У Верховній Раді був зареєстрований законопроект "Про захист прав побратимів і посестер", нібито покликаний узаконити феномен побратимства і підняти бойовий дух української армії. Однак усе не зовсім так, як виглядає при поверхневому прочитанні цього документа.

Реальна мета даного законопроекту – перетворити армію на організоване злочинне угруповання. Фактично ми спостерігаємо спробу узаконити військове кумівство, що призведе до непередбачуваних наслідків.

читайте також"Бомжі з радянською зброєю": волонтер розповів про ЗСУ часів 2014 рокуДо яких саме наслідків – це найкраще пояснити на конкретних прикладах.

відео дня

По-перше, якщо, наприклад, я напишу рапорт, що у мене є такий-то побратим, а ця людина з часом отримає капітанську посаду, ви думаєте, він не допоможе мені просуватися по службі? Побратим – це ж як кум.

По-друге, якщо п'ятеро військовослужбовців напишуть рапорти про побратимство, і когось із них образить командир або хтось із інших службовців, вони зможуть спокійно піти і набити морду будь-кому, хто образив їх побратима.

По-третє, якщо у хлопця є цивільна дружина, і він розповів про неї своїм побратимам, у разі, якщо раптом його вб'ють, ця жінка зможе прийти до матері цього військового і сказати: "Вибачте, він усе заповідав мені, включаючи допомогу після його смерті". І побратими цей заповіт підтвердять.

Подібні речі здатні розвалити не тільки українську армію, а й усі силові структури. Адже службовці всіх силових структур в Україні, крім Нацполіції, у нас мають статус військовослужбовців: і СБУ, і Прикордонна служба, і МВС. Ніхто з них не відмовився від статусу військовослужбовця, бо не хочуть бути прирівняні до державних службовців, адже у військовослужбовців зовсім інший порядок нарахування пенсій, за який вони тримаються зубами.

читайте такожНімецька зброя для України: у Берліні назвали слабкі місця ЗСУА раз так, то службовці всіх силових структур, посилаючись на свій статус військовослужбовців, почнуть застосовувати практику побратимів і посестер – і кругова порука буде всюди. Вона і так у нас є, але з появою такого закону ця практика буде ще й узаконена.

У законопроекті йдеться про те, що побратимство посприяє підняттю бойового духу, однак я взагалі не бачу причин для цього. Законопроект про "захист прав побратимів і посестер" – це дуже серйозний документ, який буде завдавати удару зсередини по Збройних Силах України і боєздатності нашого війська.

Важливо, що цим законом слова трьох свідків будуть зводитися у ранг нотаріальної довіреності і прав нотаріуса. Тобто, якщо три свідки виявляться побратимами загиблого, вони зможуть прийти до його родичів і сказати, що загиблий заповідав усе їм перед смертю. Розумієте, що це буде?

Автори законопроекту зазначили в кінці тексту, що ні в якому разі ці права не можна буде використовувати у службовому становищі. Ага, зараз "не можна використовувати"! Ця ремарка не для нашої країни.

Вигодонабувачів від існування такого закону може бути багато, ланцюжок може привести на самий верх. Припустимо, чому б офіцерам у такій організації як Генеральний штаб не написати рапорт і не записатися в побратими, створивши таким чином, по суті, організоване злочинне угруповання, яке буде лобіювати якісь інтереси на закупівлях, на тендерах, на просуванні по службі своїх людей.

Фактично цей документ узаконить свавілля у Збройних силах, навіть ширше – у всіх силових структурах, де службовці мають статус військовослужбовців. І тоді головними вигодонабувачами будуть ті, хто набере собі групу побратимів. На всіх рівнях – від рядового солдата до вищого військового керівництва.

Якщо оцінювати шанси на прийняття даного законопроекту, то вони великі. Адже автори цього проекту закону, з точки зору маркетингу, дуже красиво зуміли обіграти такі слизькі моменти, і всю цю ідею подали на красивому соціальному блюдечку – мовляв, це поліпшить клімат у Збройних силах. Хоча фактично це узаконить кумівство.

Подивіться на парламентський комітет із оборони й розвідки, на його склад. Враховуючи "професіоналізм" цих людей, звичайно ж, комітет схвалить документ, не вникаючи в суть.

Примітно, що ініціатор законопроекту – член фракції Слуга народу Олексій Жмеренецький, який є членом підкомітету з антикорупційної політики. Очманіти, антикорупціонер створює корупційний ґрунт і фундамент для корупційної діяльності в силових структурах! Тільки в нашій країні може бути таке!

Враховуючи все це, у закону є всі шанси бути прийнятим.

При цьому "пересічні громадяни" навіть не зрозуміють суті цього законопроекту – навпаки, вони будуть тішитися, що військовослужбовці перед смертю в окопі зможуть побрататися і йти в бій пліч-о-пліч. Однак від цієї помилки суть закону не змінюється: сьогодні ці побратими йдуть у бій проти ворога, а завтра – в бій проти кривдника.

Уявіть, в роті в середньому 75 осіб. Якщо буде створена група з п'яти побратимів, та вони вже через місяць поставлять цю роту на вуха разом із командиром!

Тому виникає питання, що взагалі буде з нашими Збройними силами, якщо буде прийнятий такий закон? Адже відбудеться підрив фундаменту української армії. Це дуже небезпечно, тому що узаконене кумівство і побратимство може розвалити армію зсередини.

Олег Жданов, полковник запасу, військовий експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти