Бомжацький фашизм Росії: як режим Путіна увібрав у себе найгірше

10 червня 2022, 17:30оновлено 10 червня 2022, 18:09
Фашисти двадцятого століття називали себе фашистами з гордістю. Російські фашисти називають фашистами кого завгодно, хто такими не є, але тільки не себе.
Путін, Гітлер
Російська Федерація - держава класичного фашизму / Колаж УНІАН, regnum.ru

Нас привчили в радянському минулому, що фашистами називають всіх, кого завгодно, хто нам не подобається і кого ми хочемо занести в "список поганих людей".

Але фашисти і фашизм - це дуже конкретне явище і конкретна ідеологія виникла в Європі XX століття.

Свою назву фашизм отримав від італійського слова "fascio" - пучок прутів, зв'язка, союз, об'єднання. І перші фашисти-ідеологи і практики, які взяли владу в європейській країні - це італійці на чолі з Беніто Муссоліні.

відео дня

Фашистами називали і режим Гітлера в Німеччині, і режим Франко в Іспанії, і португальський, Румунський і угорський режими часів Другої світової війни.

У фашизму, як у суспільно-політичного ладу є багато визначень. Давайте перерахуємо вісім основних, на мою думку, ознак фашизму.

1. Диктатура незмінного і незаперечного в своєму праві на істину і владу вождя, батька народу, дуче, фюрера, національного лідера, якому приписують сакральну природу.

2. Етатизм - примат держави над правами і свободами громадян і приватними інтересами, етатизм (від французького etat - "держава") - державництво - переконання в тому, що держава повинна диктувати, керувати і контролювати усіма сферами суспільного і приватного життя. У фашизму домінуюча держава, як апарат управління суспільством і механізм насильства - вищий результат і мета суспільного розвитку.

3. Заборона, переслідування і терор інакомислячих, боротьба з незгодними, оголошення їх зрадниками і ворогами. Заміна свободи слова, інформаційного різноманіття та медійної конкуренції на пропаганду підпорядковану правлячому режиму. Ідеологічний диктат влади в суспільстві. Ставка в пропаганді на ниці тваринні інстинкти, примітивне пояснення подій, віру у вищі сили, містицизм і беззаперечну довіру і підпорядкування владі.

читайте такожЧому Путін набагато страшніший за Гітлера, а росіяни - гірші за гітлерівців4. Агресивний націоналізм - визнання однієї нації або етносу домінуючим, що володіє перевагою (зайвої хромосомою) над іншими, які оголошуються неповноцінними і підлягають завоюванню, дефектом еволюції або історії, що вимагають асиміляції з титульною нацією, що підлягають підпорядкуванню або знищення.

5. Агресивний імперіалізм. Прагнення до територіального розширення, захоплення територій інших стан, розширення кордонів і "повернення споконвічних земель". Оголошення сусідніх країн-помилкою історії, недружніми, загрозою національній безпеці, ворогами, які не мають прав на незалежність і суверенітет і пред'явлення їм територіальних претензій.

6. Культ сили і насильства, героїв і воєнщини і як наслідок розв'язувань агресивних воєн. Герой у фашистів вище суспільства і натовпу. Вождь завжди вище народу. Сила і воля важливіше інтелекту.

7. Фашизм звернений в минуле. Переписування і міфологізація "славної історії предків", культ традицій і героїв минулого та "історичних перемог". І як результат - реваншизм, так як підлі вороги і зрадники відібрали всі завоювання батьків і дідів і намагаються зганьбити їх славу.

8. Державне управління, втручання в економіку і корпоративізм при визнанні приватної власності. Але приватна власність повинна перебувати під тотальним контролем держави. За необхідності має бути націоналізована або підпорядкована планам вождя і його соратників.

На початку минулого століття фашизм був для багатьох дуже привабливим -віра у владу" твердої руки", ефективно керуючої державою в умовах економічних і соціальних криз XX століття. Людям подобалася романтика і естетика "сили і волі", вождів лідерів і героїв. Фашизм грав на тваринному інстинкті - комфортно і безпечно відчувати себе членом великої агресивної зграї, здатної заговорити всіх конкурентів.

Але після завершення Другої світової війни людство остаточно переконалося в злочинній суті фашизму, який коштував нашій цивілізації десятків мільйонів людських жертв, лих і дозволів .

Цей текст для тих росіян, які ще знаходяться в ФБ і здатні до логічного мислення.

То яка з країн - Україна чи Росія - підпадає під визначення фашизму?

Де ознаки фашизму очевидні, а де вони надумані і не відповідають фактам або є плодом незнання реалій і результатом чиєїсь пропаганди?

Для мене очевидним є те, що сьогодні в Російській Федерації побудований класичний фашистський режим. Є відповідність за всіма вісьмома пунктами.

Не остаточно зомбованим росіянам потрібно усвідомити, що їм тепер доведеться щось робити з цим злочинним режимом, який втягнув їх в агресивну війну проти суверенної України

А українцям потрібно зрозуміти як перемогти російський фашизм і не допустити жодної з ознак фашизму в своїй країні, ні сьогодні, ні в майбутньому.

Я проти того, щоб ми ідеологію російських окупантів називали новим і якимось особливим слівцем - "рашизм". Що б не було відчуття ні у нас, ні в усьому світі, що у росіян сьогодні в суспільстві існує якась особлива притаманна тільки їм ідеологія.

Путінський режим не придумав нічого нового-це класичний фашизм. І якщо людство ціною мільйонів життів винесло Історичний вирок фашизму, то жителі і політики всіх інших країн і держав повинні розуміти, що фашизм сьогодні - це режим Путіна в РФ.

Російська Федерація - держава класичного фашизму.

Єдина відмінність російського варіанту фашизму - його дивно убога естетика. Фашисти минулого століття приділяли естетичним і візуальним аспектам велике значення і треба сказати, що вони в цьому досягли успіху. Одна лише есесівська форма, створена Хьюго Босом чого варта. Фашисти прагнули створити красиву і яскраву айдентику і символіку для своїх рухів. У росіян з цим все погано. Еклектичний. Насмикана з різних джерел і епох бомжатська естетика депресивної провінції і дерев'яних сортирів не можуть бути привабливими для цивілізованої сучасної людини.

І ще: на відміну від російських фашистів, фашисти двадцятого століття називали себе фашистами з гордістю. Російські фашисти називають фашистами кого завгодно, хто такими не є, але тільки не себе.

Сергій Гайдай, політтехнолог, директор зі стратегічного планування агентства Гайдай.Ком

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти