Чи будуть поляки захищати свою землю?

17 серпня 2024, 20:22
665
На цей рахунок я постійно згадую зулусів, які зі списами та луками хоробро бились з англійцями, але нічого не могли вдіяти проти кулеметів та гвинтівок.
Чи будуть поляки захищати свою землю?
Бійці польської армії / колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, 38 окрема бригада морської піхоти

Мене запитують: Витрати Польщі на зброю вражають, але чи будуть поляки захищати свою землю?

Хоча я не знаю відповіді на це питання, але чітко знаю наступне.

Гарно оснащена армія має більше шансів на перемогу ніж малооснащена. І жодна мотивація не допоможе малооснащеній армії перемогти.

відео дня

На цей рахунок я постійно згадую зулусів, які зі списами та луками хоробро бились з англійцями, але нічого не могли вдіяти проти кулеметів та гвинтівок. Хоча й зулуси здобули декілька перемог, але програли в довгостроковій війні.

Японці в Другу світову також були дуже мотивовані. А самурайский дух робив їх дуже небезпечним ворогом, який не боявся смерті. Думаю всі чули про пілотів-камікадзе, які спрямовували свої літаки на кораблі США. Тим не менш, саме гірша оснащеність армії стала причиною їх поразки.

Німецька армія також була дуже мотивована, але погана оснащеність також помножила їх мотивацію на нуль. Бо через розтягнуті логістичні шляхи спричининені великими відстанями СРСР, ця армія постійна страждала від затримок з забезпеченням. Це і стало однієї з причин поразки на Східному фронті.

Хтось може згадати Вʼєтнам чи Афганістан, де мало оснащена армія перемогла більш сильнішого ворога. Тільки зворотньою стороною цих обох війн була висока ціна цієї перемоги. В Афганістані після війни майже не залишилось дорослих чоловіків. На цю тему є гарний фільм "Війна Чарлі Вілсона", який розповідає історію американської підтримки моджахедів. І в кінці там такий діалог:

- Нині 50% населення Афганістану – це діти віком до 15 років. Ви знаєте, чим це загрожує?

- Так, Чарлі, але ми ж перемогли зло і вони про це знають

- Це діти! Єдине, що вони знають, що їхні близькі загинули, а будинок зруйновано. І вони не читають Нью-Йорк Таймс, щоб знати, хто кого переміг.

Хто такий Павло Вернівський?

Павло Вернівський - економіст, аналітик. Експерт Інституту ім. Олександра Поля. Спеціалізується на макроекономіці, історії економіки.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти