Ціна безглуздої війни для Росії: як заощадження росіян перетворюються на гарбуз

20 березня 2022, 19:37оновлено 30 березня 2022, 16:57
В результаті розв'язаної Росією війни сотні тисяч росіян залишаться без роботи, а силовиків і пропагандистів Путін буде пестити і плекати до останнього.
Росіян очікують структурні зміни в економіці, порівнянні зі змінами на рубежі 1980-1990-х років
Через вторгнення Росії в Україну доходи росіян скоротяться в 1,5-2 рази тільки в 2022 році / Reuters

З сумом можу відзначити, що більшість жителів Росії, навіть розумних і освічених, не розуміє, що на них чекає. Спробую пояснити, що конкретно очікує різні категорії громадян – від білих комірців до синіх комірців і бюджетників.

За моїми оцінками, в 2022 році реальні доходи населення скоротяться в 1,5-2 рази. Однак це не буде рівномірне падіння доходів – тобто ви не можете просто поділити свою зарплату на два і прийти до висновку, що й так можна нормально жити.

На росіян очікують структурні зміни в економіці, порівнянні зі змінами на рубежі 1980-1990-х років. Тоді цілі класи, які жили відносно непогано в СРСР – вчені, професори і доценти, співробітники оборонних підприємств, військові та багато інших миттєво скотилися в злидні, і їм довелося терміново шукати нове місце в житті, щоб просто вижити. Їх заощадження і накопичений людський капітал де-факто перетворилися на гарбуз.

відео дня

Зараз на Росію чекає щось дуже схоже.

Білі комірці

За останні 20 років з'явився величезний клас працівників, який часто називають "офісним планктоном", – співробітників банків, фінансових і аудиторських компаній, офісних працівників російських і міжнародних компаній і т.д. Зайнятість і зарплати в цьому секторі скоротяться в рази.

Візьмемо для прикладу аудиторський бізнес. Велика четвірка (PwC, Deloitte, E&Y, KPMG) вже анонсували, що вони йдуть із Росії. Але навіть якби вони залишилися, їм би все одно довелося скоротити 80-90% співробітників. Хто основні клієнти у "Великої четвірки"? Це російські підрозділи міжнародних компаній (які зобов'язані наймати "четвірку" для консолідації звітності материнських компаній) і великі російські компанії, які хочуть отримати фінансування на міжнародних ринках капіталу. Міжнародні компанії масово йдуть із Росії, а ринки капіталу для російських компаній зараз закриті і, схоже, відкриються ще не скоро. Тобто попит на якісні аудиторські послуги різко впаде. Російські аудиторські компанії не зможуть винайняти всіх, хто втратить роботу. По-перше, тому що попит на їхні послуги теж впаде. По-друге, там набагато нижчі тарифи і, відповідно, в рази нижчі зарплати.

читайте також200 рублів за Долар - не межа: як в Росії ховають рубль

Зрештою, ми дуже скоро побачимо армію колишніх висококласних аудиторів і консультантів, яким доведеться терміново перекваліфікуватися і будувати іншу кар'єру. Для довідки у "Великій четвірці" було зайнято близько 10 тисяч осіб. Я детально розглянув приклад аудиторського ринку, але аналогічні зміни очікують на:

  • фінансовий сектор, особливо важкий удар буде по інвестиційних банках;
  • консультантів, маркетологів, таргетологів – в умовах падіння доходів і споживчого попиту, а також блокування майданчиків для розміщення реклами, витрати компаній на подібні послуги різко скоротяться;
  • в цілому офісних працівників – ми бачимо, скільки західних компаній пішло з Росії, їхній офісний персонал не зможе знайти аналогічну роботу, оскільки російські компанії також перебувають у кризі і, скоріше, будуть думати про скорочення, ніж про найм персоналу;
  • широкий клас людей, хто заробляв за допомогою соцмереж – Instagram, Фейсбук. ВПН поставить собі невеликий відсоток користувачів соцмереж, тобто кількість потенційних клієнтів (які при цьому ще стануть біднішими) у всіх, хто побудував свій бізнес навколо Instagram і Фейсбуку різко впаде.

Більшості з таких людей доведеться шукати новий спосіб заробляти на життя. Я навів далеко не повний список секторів, де зайняті білі комірці, і які дуже сильно постраждають.

читайте такожВійна Росії в Україні вигідна Китаю, або як Путін за Піднебесну робить всю брудну роботу

Втім, значна частина російського суспільства їх недолюблює. Хтось скаже, що так їм і треба, менше будуть по гейропам кататися і фуагру їсти.

Сині комірці

Проблема в тому, що багато секторів, де зайняті сині комірці, також дуже сильно постраждають. Ми бачимо, що автомобільна галузь у Росії фактично зупинилася. Toyota, BMW, Volkswagen та інші іноземні виробники оголосили про зупинку заводів майже одразу після початку війни. Але зараз уже зупинився і АвтоВАЗ, а також частково КамАЗ. Звичайно, використовуючи старі креслення і, можливо, контрабанду відсутніх компонентів, частково виробництво вдасться відновити, але значна частина працівників виявиться без роботи. Разом із підприємствами-суміжниками та підрядниками на вулиці опиняться сотні тисяч людей.

На авіаційну галузь чекають масштабні скорочення. Російські авіаперевізники вже не можуть літати за кордон. Скоро через неможливість обслуговувати літаки доведеться скорочувати і внутрішні перевезення. Без роботи залишаться пілоти, стюарди і стюардеси, наземний обслуговуючий персонал і т. д.

читайте такожРосійська економіка - вже труп: чому колапс РФ неминучий

На ресторанний бізнес також чекають масштабні скорочення. Ми вже знаємо, що McDonalds пішов із Росії, а це 60 тисяч зайнятих, плюс 100 тисяч зайнятих в підприємствах-постачальниках. Однак це не кінець історії. Російський народ зараз значно збідніє, тобто попит на ресторани стрімко впаде. Також впаде попит на салони краси, кінотеатри, подорожі, послуги таксі і т. д.

Значній частині людей, які зайняті в цих галузях, доведеться змінювати професію, оскільки дуже скоро просто не буде достатньої кількості робочих місць за їхнім профілем. Різко скоротиться будівельна галузь, бо народ і компанії будуть думати, як вижити, а не як купити нову квартиру або офіс. Тим більше через масову еміграцію і втечі західних компаній, на ринок виваляться квартири, що звільнилися, і офіси, що ще знизить стимули інвестувати в нове будівництво.

Бюджетники

Російські бюджетники постраждають, скоріше за все, найменше. Доходи в реальному вираженні у них, звичайно, впадуть (їм будуть платити знеціненими рублями), але вони хоча б збережуть роботу, і їм не потрібно буде думати про термінову зміну професії. Силовикам і пропагандистам, скоріше, зарплати, будуть індексувати по інфляції або навіть вище. Ці категорії Путін буде пестити і плекати до останнього.

читайте такожБез Mastercard, Apple, зарубіжних авто і гугл-карт: у Росії настає нове "казкове" життя

Після прочитання цього тексту може скластися враження, що у всіх секторах буде тільки гірше. Це не так, з'явиться багато нових бізнес-можливостей.

По-перше, знову, як на початку 1990-х років, розквітне бізнес човників. Якщо Zara, H&M та інші компанії пішли з Росії, це не означає, що людям не потрібно буде одягатися. Цей попит буде задовольнятися як російськими виробниками одягу (де варто очікувати зростання зайнятості), так і човників, які будуть в сумках привозити імпортні шмотки.

По-друге, дуже скоро в сусідніх країнах можна очікувати появи посередників, через які можна буде купувати товари на Amazon та інших інтернет-магазинах, заблокованих у Росії. Товари будуть доставлятися на адресу в умовному Казахстані, а потім переправлятися в Росію.

По-третє, з'являться сірі посередники, які будуть допомагати Росії обходити санкції, – контрабандувати запчастини для літаків, товари розкоші, заборонені до імпорту і т. д.

читайте такожВійна вже програна Росією, і питання часу, коли Путін це визнає

По-четверте, можна очікувати зростання зайнятості в сільському господарстві. Скорочення імпорту с/г продукції через падіння доходів населення, а також введення ембарго провідними міжнародними виробниками на імпорт сільгосп техніки приведуть до зниження механізації, а, значить, і зростання зайнятості. Однак значна частина зростання зайнятості в сільському господарстві не буде відображена в статистиці, оскільки вона буде відбуватися на особистих присадибних ділянках (частка натурального господарства в економіці виросте).

Я позначив лише деякі з можливих трендів. Насправді повну картину того, що буде відбуватися в Росії, поки не знає ніхто. До сьогоднішнього моменту історія не знала введення подібних санкцій проти країни такого розміру. Якщо розумні сили в російській владі візьмуть гору і зможуть переконати Путіна припинити цю безглузду війну, то можна очікувати, що значна частина санкцій буде скасована або ослаблена, і тоді російська економіка зможе уникнути зовсім вже катастрофічних наслідків.

Якщо ж Путін продовжить війну, то скоро ми будемо читати численні історії про поламані долі вже всередині Росії. Середній клас стане бідним, а бідні стануть жебраками. Дуже сподіваюся, що вони це зможуть зрозуміти.

Максим Миронов, професор фінансів, доктор Чиказького університету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти