Миролюбний меседж Лули в стилі Папи Римського

7 квітня 2023, 19:20
Всі заяви президента Бразилії - не про нас. Це все - про внутрішні процеси в країні, яка не вважає цю війну своєю.
Миролюбний меседж Лули в стилі Папи Римського
Луїз Інасіо Лула да Сілва зробив миролюбний меседж в стилі Папи Римського, каже Богданов / Facebook/Lula

Про заяви президента Бразилії.

Що сказав Лула? Цитата: "Можливо, ми обговоримо Крим. Але про те, що він ще вторгся, він має подумати (він - це Путін, якщо що). Зеленський теж не може хотіти всього. Світ потребує спокою... Ми повинні знайти рішення". Як бачимо - черговий миролюбний меседж в стилі Папи Римського (Це порівняння не випадкове).

Ця заява Лули відбулася вже після того, як він через хворобу був змушений відмінити свій візит до Китаю. Який планувався на кінець березня.

відео дня

The Financial Times писало, що план Лули полягав в тому, щоб підтримати загалом китайські мирні ініціативи та створити такий собі "клуб миру". Який би закликав до перемовин, засуджував би Росію та США (так-так, саме США) в тому, що вони не здатні домовитись і був би "весь у білому". Нормальна логіка для соціаліста при владі, особливо, якщо ти - Латинська Америка.

Логіка Лули зрозуміла: це мало б зробити Бразилію країною, яка грає якусь суттєву дипломатичну роль і виступає модератором дипломатичних процесів "між Сходом і Заходом".

Це підтверджує і заява міністра закордонних справ Бразилії Мауро Вієйри: "Ми дуже зацікавлені у сприянні або допомозі в організації зустрічі, яка призведе до мирного процесу. Президент багато разів говорив, що він багато чує про війну, але дуже мало слів про мир. Він зацікавлений у мирних розмовах". Миротворці.

І така позиція мала б відновити той дипломатичний вплив, який Бразилія історично мала до президентства Болсонару. Бо цей фашист, трампіст та антивакс довів країну до мовчазної ізоляції. А Бразилія, як не крути, це ТОП-10 економік світу та ключова країна Південної Америки.

Але бразильська економіка вже багато років перебуває в стані повзучої стагнації. І це не дозволяє вирішити дві ключові проблеми Бразилії:

1. Вертикальну нерівність - величезний розрив між багатими та бідними в принципі, наявність мільйонів натуральних жебраків, як наслідок - злочинність.

2. Горизонтальну нерівність - розрив у розвитку між бразильськими регіонами вразить навіть за українськими стандартами.

Загалом, нічого дивного, коли соціалістів змінює фашист, якого змінює відсидівший за корупцію соціаліст. А якщо тобі нема чого особливого сказати про внутрішню політику, час шукати трохи китайських грошиків, а також повертати міжнародний престиж бразильській дипломатії. Бразильської соціалістичної дипломатії. ТОБТО, ЗУПИНЯТИ КОЛОНІАЛЬНУ ІМПЕРІАЛІСТИЧНУ ВІЙНУ МІЖ АМЕРИКОЮ ТА РОСІЄЮ!

А що "прості бразильці"? Бразилія потрапила у пастку радикалізації та популізму. Зростання рівня соціальної напруги. Поступового зростання потенціалу соціальних конфліктів. І в історії Бразилії це зазвичай закінчувалося військовою диктатурою. Яка все більш-менш вирівнювала. (Так, в Латинській Америці диктатури іноді працюють НЕ ТАК, як в інших частинах світу).

За таких умов соціального бурління і економічних проблем зростають, звісно, "антиколоніальні настрої", а це означає, що для дуже багатьох "Америка - погана". Що теж природно для регіону. Але і Росія - теж, бо вона напала не на Америку. Відповідно, і настрої такі, які озвучує Лула: "Треба мир, компроміси" і вже скоро, мабуть, скаже, що це "Імперіалізм та капіталізм" винуваті.

І я не можу звинувачувати бразильських громадян у недалекоглядності. Наче нам не було начхати на геноцид в Руанді чи навіть у Боснії з Хорватією, коли головним завданням більшості українців в 90-х було фізичне виживання в злиднях та злочинності.

Коротше, ці всі заяви - не про нас. Це все - про внутрішні процеси в країні, яка не вважає цю війну своєю. Якось так.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти