Чим більше Україна сваритиметься з Угорщиною, тим гірше їй буде

29 вересня 2021, 06:20
Оскільки у ЄС усі рішення ухвалюються консенсусом, Угорщина може стати тією країною, через яку ми можемо поставити хрест на будь-яких європейських перспективах.
Кулеба, Сийярто, Венгрия, МИД
Україна та Угорщина побили горщики через російський газ / УНІАН

Україна, звертаючись до Єврокомісії через контракт Угорщини з Газпромом, забуває, що Угорщина є членом НАТО, ЄС. Під час розгляду питань щодо подальшої інтеграції України до НАТО та Євросоюзу, голос Угорщини буде надзвичайно важливим. А оскільки у Європі усі рішення ухвалюються консенсусом і якщо бодай один член ЄС буде проти членства України, то, очевидно, що ми можемо ставити хрест на будь-яких європейських перспективах.

Більше того, Україна у цій ситуації поводиться нахабно, тому що міжнародні договори - це суверенне право будь-якої держави. Відтак Угорщина має повне право діяти так, як вона вважає за потрібне, виходячи з власних національних та економічних інтересів. Думати про Україну вона абсолютно не повинна, так само, як і Україна не має думати про Угорщину. У даній ситуації Угорщина виходить зі своїх суверенних прав та інтересів, тож Україна не може вказувати їй на те, які контракти вона може підписувати, а які - ні.

Україні потрібно зрозуміти, що у неї немає ні друзів, ні союзників і у цьому світі вона має сама думати про свої перспективи і виходити з цієї ситуації самостійно, не сподіваючись, що хтось нам робитиме подарунки.

відео дня

Чим більше Україна кричатиме про те, що Угорщина - це маріонетка Росії, тим гірше їй від цього буде. Замість того, щоб нормалізувати стосунки і зрозуміти, що є речі, які можуть бути неприємними та болючими, але на які ми не маємо впливу, Україна просто починає повчати весь світ. Хоча насправді нам вже давно варто зрозуміти, що економічні інтереси диктують політичну поведінку, а не навпаки. Але Україна вперто намагається показати, як політику можна поставити попереду економіки, а політичні та ідеологічні гасла можна зробити домінуючими над економічними інтересами. Саме це ми успішно демонструємо ще з часів 2014 року і це на собі вже відчув ледь не кожен громадянин, зате ми можемо пишатися тим, що сидимо на Печерських пагорбах і тицяємо дулю в бік Росії.

Сумніваюся, що цей скандал може у подальшому спровокувати зупинку двосторонніх дипломатичних зв'язків - хіба що обидві країни можуть викликати до себе послів для консультацій. В України є контракт щодо прокачки певних обсягів газу з боку Російської Федерації до 2024 року і РФ від нього не відмовляється. Поки що Україна нічого не втратить від угорського контракту - це можливо після 2024 року, але усе залежатиме від подальших домовленостей між Росією та Україною.

читайте також"Це удар, і ми відповімо": Кулеба жорстко відреагував на угоду Угорщини з російським ГазпромомУгорщина, у свою чергу, буде отримувати газу більше ніж 10 мільярдів кубів на рік по обхідних шляхах і це створює прецеденти, згідно з якими рішення Єврокомісії окремими суб'єктами Європейського Союзу просто не виконуються. І саме це сьогодні найбільше лякає Україну.

Костянтин Бондаренко, політолог, історик, керівник фонду "Українська політика", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти