Що трапиться з Україною, якщо росіянам вдастся відіграти "молдовський трек" на свою користь

4 квітня 2024, 19:10
Румунія стала на цьому відтинку часу чи не одним із найбільш стабільних партнерів України, логістичною та стратегічною опорою для воюючої проти РФ держави.
Що трапиться з Україною, якщо росіянам вдастся відіграти 'молдовський трек' на свою користь
/ Коллаж фото twitter.com/MFA_Ukraine, 59 ОМПБр Якова Гандзюка

У наших сусідів - румун - обговорюється новий законопроект про оборону.

Він передбачає, що президент Румунії може ухвалити рішення про здійснення заходів військового та невійськового характеру задля захисту румунських громадян, що знаходяться в небезпеці за межами території Румунії.

Якщо перекладати на просту мову, то висновок очевидний: це натяк на використання збройних сил Румунії в Молдові. Багато мешканців сусідньої Молдови мають румунське громадянства. За деякими підрахунками, таких до 1 мільйона.

відео дня

Президент Молдови Санду вже заявила, що розраховує на підтримку Румунії та ЄС у питанні збереження миру в Молдові. Нагадую, цього року в Молдові - президентські вибори та референдум щодо вступу у ЄС, наступного - парламентські вибори.

Таким чином, можна припустити дві очевидні речі. У випадку ухвалення такого закону - він буде погоджений із керівництвом НАТО і ЄС. По-друге, теоретична румунська воєнна присутність за межами Пруту вже проговорювалась із Кишинеу.

Молдова цього року - в оптиці серйозної гібридної загрози з боку РФ. 30% населення - свідомо проросійське (Гагаузька автономія, північ Молдови). Плюс самопроголошена ПМР як потенційна зона турбулентності у випадку успіху РФ на півдні українського фронту.

Якщо Росія якимось дивом прорве оборону України на півдні і вийде на Одеську область, а потім аж до Дністра, то Молдова буде під безпосередньою загрозою, яку росіяни підсилять інформаційними операціями впливу та політичною дестабілізацією через проросійські партії та групи, агентурну мережу у владі та опозиції, примарів та автономне самоврядування Гагаузії.

Зрозуміло, що публічно в самій Молдові та Румунії про це багато не говорять. Тому ця геополітична метушня схована під обговорення перспективи великої війни в Європі та реакції румунської влади на ці виклики.

Ще два місяці тому глава Генерального штабу оборони генерал Георгіце Влад висловив думку про те, що румуни не готові на випадок початку війни. А попередній закон про оборону був ухвалений аж у 1994 році.

Ще одна деталь. З управлінської точки зору цікавим є механізм керівництва силами оборони Румунії, що запропонований проектом закону. Нова структура управління буде представлена Національним воєнним командним центром.

Румунія стала на цьому відтинку часу чи не одним із найбільш стабільних партнерів України, логістичною та стратегічною опорою для воюючої проти РФ держави.

Але разом з тим, якщо росіянам вдастся відіграти "молдовський трек" на свою користь - це буде величезним ударом по оборонній війні України та значно погіршить становище нашої держави.

Протекція над Молдовою стає спільною точкою сили Румунії та України та євроінтеграційним оплотом макрорегіону.

Хто такий Олег Постернак

Постернак Олег Олександрович (народився 19 вересня 1983 р., с. Залужжя, Теплицький район, Вінницька область) — політтехнолог, політичний консультант, член Асоціації професійних політичних консультантів України, кандидат історичних наук. Провів 16 виборчих кампаній в якості керівника кампанії кандидатів в народні депутати в мажоритарних округах, кандидатів на міські голови, кандидатів у депутати обласних та районних рад.
Автор блогів і публіцистичних матеріалів з виборчого права, політичних технологій, електоральної психології у багатьох українських виданнях.
Коментує політичну ситуацію на українських інформаційних телеканалах, пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти