Що чекає на Путіна після війни в Україні

30 березня 2022, 20:17
Гарантувати безпеку Путіну не зможе жодна людина в Росії, хто б не став його наступником.
Путіна чекає незавидна доля після розв'язаної ним війни в Україні
Після війни в Україні Путін позбавлений розкоші вибирати собі наступника / REUTERS

Для будь-якого диктатора, господаря авторитарної країни, дуже важливо, хто його замінить на верхівці влади як гарант його безпеки після відходу і як продовжувач його політичного курсу. Для будь-якого диктатора перша умова важливіша за другу.

Після віроломного нападу Росії на Україну і визнання світовою спільнотою президента Росії "військовим злочинцем" будь-якому його наступнику буде дуже важко забезпечити виконання обіцянки Путіну щодо гарантії його безпеки після відходу від влади.

Скоріше навпаки, здача новою владою Путіна як "військового злочинця", дозволить новому господареві Кремля або "Політбюро" сподіватися на зняття світовим співтовариством частини санкцій, які так сильно душать Росію.

відео дня

читайте такожЗа крок до фізичної ліквідації, або Що означає визнання Путіна військовим злочинцем

Більше того, якщо до вторгнення в Україну Путін міг дозволити собі таку розкіш як обирати собі наступника, то зараз, накоївши стільки бід, страшенно образивши Україну, посварившись з Європою, підставивши економіку Росії і її олігархів під удар жахливих санкцій і сильно розчарувавши Німеччину та Китай, йому доведеться погоджуватися з тією кандидатурою наступника, яку йому запропонують найближчі товариші.

Зараз усе оточення Путіна – не від хорошого життя – дуже осміліло. Всі вони жахливо ризикують, бо Путін усіх підозрює і може обрушити свій гнів на будь-якого з них. А вони не хочуть втрачати ні життя, ні величезну владу, ні власність разом із відходом Путіна.

Вони всі добре розуміють, що політика особисто Путіна привела Росію до такого страшного результату – країна стала агресором і ізгоєм. Тому вони кваплять Путіна, щоб він скоріше визначився із запропонованими фігурами наступників, щоб у будь-якому випадку зробити Путіна, що програв, винуватцем усіх бід. Так колись друзі Сталіна кинулися боротися зі сталінізмом і культом особистості. Або друзі Хрущова успішно боролися з його авантюризмом і волюнтаризмом. Те ж саме буде з культом і силою Путіна після усунення його від влади.

читайте такожЯк зупинити Путіна

І тільки після зміни Путіна на будь-якого іншого політика в Кремлі буде терміново розроблятися план Б відносної того, як вибратися з української авантюри і програної російсько-української війни, а також зберегти владу в Росії.

Віктор Небоженко, політолог, соціолог, директор соціологічної служби "Український барометр"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти