Деокупація Луганщини: чого чекати до кінця року

20 грудня 2022, 09:07
Зустрічати хлібом-сіллю на Донбасі ЗСУ не будуть. Навпаки, це буде дзеркальна ситуація до того, що відбувалось у Херсоні.
Деокупація Луганщини: чого чекати до кінця року
Боєць ЗСУ / 128 бригада

Після звільнення правобережжя Херсонщини маємо підстави до просування на Запорізькому напрямку. Це дозволить ЗСУ не форсувати Дніпро. Також до кінця року можлива деокупація Сватова на півночі Луганщині.

Разом з тим, заяви про можливість закінчення війни до весни 2023 року є надто оптимістичними. Подібні заяви лунають на тлі заяв, які з’являються у західних ЗМІ, що у зимовий період знизиться інтенсивність бойових дій, відповідно з’явиться можливість до дипломатичних переговорів.

відео дня

Але, змушений констатувати, що російське керівництво розуміє дипломатію як односторонні поступки на їх користь, зокрема про визнання окупації Донбасу та Криму.

Утім варто згадати заяву Валерія Залужного, що ніяких компромісів з ворогом не буде – тільки війна до перемоги.

Звільнення правобережжя Херсонщини створює передумови для просування на Запорізькому напрямку. Причому ворог це теж розуміє, тому стягує на цьому напрямку додаткові резерви та важку армійську техніку.

Водночас найважчим та найгарячішим напрямком залишається донецький. І там є кілька об’єктивних проблем, які заважатимуть швидкому просуванню ЗСУ. Найперше – Донецька та Луганська області- це численні міські агломерації, включно із містом-мільйонником Донецьком.

Московити півроку не могли взяти Бахмут, який є далеко не найбільшим містом, однак цей процес може бути і у зворотньому напрямку, коли нам доведеться звільняти величезні агломерації, коли одне місто фактично переходить у інше.

Друга проблема, на мою думку, наявність кордону з рф, що дозволить росії обстрілювати наші війська зі своєї території та легко перекидати резерви. Власне з цією проблемою ЗСУ вже зіткнулись у 2014 році. Ну і, врешті, третя проблема — наявність значного числа колаборантів.

Так, наші люди там звісно є, однак їх відсоток мізерний.

Тож зустрічати хлібом-сіллю на Донбасі ЗСУ не будуть. Навпаки, це буде дзеркальна ситуація до того, що відбувалось у Херсоні, де просуванню ЗСУ всіляко сприяли мешканці області.

З огляду на цю обставину у мене великі сумніви щодо можливості проведення планових парламентських виборів на цих територіях у жовтні 2023 року. Найперше через проблеми із списками виборців, які буде проблематично підготувати. Друга причина – велика кількість колаборантів, які без фільтраційних заходів зможуть потрапити як у виборчі комісії, так і бути обрані у ВРУ.

Дмитро Снєгирьов, спеціально для Главреда.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти