Диявол криється в деталях: коли Україна по-справжньому стане суб'єктною

25 серпня 2021, 18:32
Поляки передали Україні гуманітарку на 4 млн. євро у вигляді медобладнання, десятків тисяч літрів дезінфікуючих засобів і кілька мільйонів захисних масок.
Україна, Прапор
Маркером суб'єктності стане системна відмова від дрібних подачок / УНІАН

Фейсбук рясніє дуже схожими постами на тему виступу Зеленського і параду.

Основний посил - ми відновлюємо суб'єктність.

Я дуже хотів би в це вірити, але диявол криється в деталях.

відео дня

"Біжачий" рядок на одному з новинних каналів, якраз на тлі "відновленої" суб'єктності, сповістив: Польща передасть Україні гуманітарну допомогу для боротьби з пандемією.

читайте такожУкраїнців чекає новий вихідний: Зеленський запропонував зробити День державності неробочим днемТобто президент Польщі Анджей Дуда, який особисто був присутній на параді і слухав промови Зеленського про нашу велич, привіз в Україну не інвестиції, а гуманітарку.

Але суб'єктність і гуманітарна допомога на багаторічній основі явно не сумісні (суб'єктні країни навіть відмовляються від зовнішньої допомоги в умовах масштабних природних катаклізмів).

Нашій владі говорити про велич - це як вічно безробітному про його незалежність від соціальної допомоги.

У моєму розумінні, маркером суб'єктності (не властивістю і не ознакою, а саме маркером), буде системна відмова від дрібних подачок.

Держава, яка в особі міністра фінансів викуповує на 330 млн. дол. фінансове сміття у вигляді ВВП-варантів і достроково погашає борги на 800 млн.дол., апріорі не може сидіти на паперті.

Любов наших "еліт" до геополітичної халяви і всього "безкоштовного" - тема окремої розмови.

Частково відгадку цього явища я знайшов в аналітиці нобелівського лауреата Джозефа Стігліца, який вивчав проблематику фінансової допомоги Пуерто-Ріко.

Там він виявив так званий "ефект заміщення", коли гуманітарна допомога, що виділяється країні після нищівного урагану, приводила до зростання місцевих облігацій.

читайте також"Ми нікому не подаруємо жоден камінчик нашої історії": Зеленський привітав українців з Днем НезалежностіЗдавалося б, економіка зруйнована, всі фінанси контролює Федеральна наглядова комісія, які там борги.

Але виявилося, що 1 млн. дол. гуманітарки розчищає місце для збільшення виплат за держборгом на аналогічну суму - держава менше витрачає на соціальні програми і більше - на виплату боргів.

Таким чином, гуманітарна допомога слабким країнам виявляється зовсім не такою безкорисливою - ці гроші просто трансформуються в виплату їх зовнішнього боргу за такою формулою: гроші на гуманітарку державних фондів розвинених країн трансформуються через прокладку слабкої країни в виплату її боргу на користь приватних фондів кредиторів

Це, до речі, і є глобальна корупція, в яку залучені і наші "еліти", не випадково, пост міністра фінансів в Україні давно став креатурою зовнішніх кредиторів.

Таким чином, для провладних груп впливу в Україні, зовнішня гуманітарна допомога - це:

а) можливість частково її розікрасти;

б) списати під неї липові держвитрати і розікрасти;

г) провести частину соціальних програм за чужий рахунок, а бюджетний резерв, що звільнився, перекинути "на дороги" і знову розікрасти, як це було з деякими медичними програмами.

Гуманітарна допомога для України - це поживна суміш місцевої корупції з її відомим принципом - "Техас повинні грабувати техасці".

А тепер як це працює в реалі.

Поляки передали нам гуманітарку на 4 млн. євро у вигляді медобладнання, десятків тисяч літрів дезінфікуючих засобів і кілька мільйонів захисних масок, рукавичок та інших засобів захисту.

Це означає, що бюджет нашої охорони здоров'я не понесе аналогічні витрати і частину "не освоєних" грошей, можна буде цієї осені перекинути на "велике кіномістецтво" або ще куди.

Скажете, сума несерйозна.

Так, курочка по зернятку.

З миру по нитці - багатому сорочка Бріоні.

Ну і думаю не варто повторювати, що подарунок до Дня Незалежності у вигляді масок і рукавичок на 4 млн.євро - це СОРОМ для держави, яка пнеться в особі свого президента довести світу власну суб'єктність і силу.

Як там в анекдоті про хрестик і труси...

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти