Якщо дати команду "фас!", то сидіти будуть усі

28 лютого 2024, 19:10
Ні про який розвиток, створення нових дронів у таких умовах і говорити не доводиться.
Якщо дати команду 'фас!', то сидіти будуть усі
Україна / Коллаж: Главред, фото: УНИАН

Якби сьогодні Ніколас Кейдж зіграв збройового барона у фільмі про російсько-українську війну, його образ на екрані був би страшнішим за самого Пашинського в житті.

Ніхто в українській оборонці не може бути білим і пухнастим. Якщо дати команду "фас!" - сидіти будуть усі. А якщо не сядуть, то підуть по світу, а їхні конструктори, інженери, електронщики, програмісти згниють в окопах під Авдіївкою.

Минулого року, у зв'язку з арештом Щиголя (голова Держспецзв'язку) або у зв'язку з нестачею грошей, ДССЗЗЗІ, призначений оператором із закупівлі дронів, не укладав контракти з виробниками з літа до листопада.

відео дня

Тобто, виробники виживали без контрактів, проїдаючи 25% прибутку, отриманих на початку року. Ні про який розвиток, створення нових дронів у таких умовах і говорити не доводиться.

У листопаді уклали таки контракти з терміном виконання - до кінця року. Тобто, там де цикл виготовлення безпілотників займав кілька місяців, тепер треба було вкластися в 45 днів... Виробники поскиглили, поскрипіли зубами, але дрони потрібні армії, та й зарплати треба людям платити.

Отримали передоплати, закупили комплектуючі. Майже всі комплектуючі - китайські, закордонні, термін поставки - 2-4 місяці, а літаки і коптери треба віддати за 45 днів... Що робити? - Стали гарячково скуповувати комплектуючі де попало за готівку, по пейпелу, везти "в сіру", контрабандою.

Контракти виконали, ура! На новий рік президент пообіцяв мільйон дронів (фпв), Камишин - ще 100 тис наших "ланцетів", і 10 тис наших "шахедів". Пообіцяли гроші. Почали "реформу" в Міноборони, запустили Агентство оборонних закупівель із сотнею жирних менеджерів із дипломами МВА, і все...

Два місяці минуло - контрактів немає. 25% прибутку підприємства давно проїли. Грошей у бюджеті теж немає - 17 млрд грн знову терміново виділили на дороги. Нова команда в Генштабі вручну ділить крихти між виробниками, вирішуючи, кому закриватися, кому далі працювати. Військкоми хижо чатують біля заводських воріт, оформляючи в штурмовики непотрібних тепер інженерів і робітників. Директори компаній очікують повісток до суду у справах про банкрутство і несплату податків. І нарешті прийшли нікому тепер непотрібні комплектуючі, закуплені за останнім контрактом минулого року.

Ось так виглядає типова робота типової української компанії з виробництва дронів. Ніколас Кейдж у ролі "барона" наприкінці такого фільму б застрелився.

Хто такий Юрій Касьянов

Військовослужбовець ЗСУ, волонтер, активіст ініціативи "Армія SOS", очільний ініціативи "A. Drones". Радіоінженер, спеціаліст з аеророзвідки. Займається виробництвом дронів і БПЛА для української армії і безпосередньо аеророзвідкою, заснував громадське дослідно-конструкторське бюро безпілотної авіації "Matrix-UAV".

Закінчив Київське вище військово-авіаційне інженерне училище в 1991-му, потрапив за розподілом служити в Білорусь. Повернувся до України в 2001 році.

На своїх сторінках у соцмережах активно аналізує ситуацію на фронті.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти