Якщо Україна поступиться Півднем і Донбасом Кремлю, Захід цього не пробачить

27 травня 2022, 09:16
Заходу в більшості випадків все одно хто контролює українські території - Москва чи Київ. Заходу головне - аби не було війни, яка б'є по економіці.
Володимир Путін
Путін хоче отримати від Заходу мир в обмін на територіальну цілісність України / Reuters

Пазли складаються. Указ Путіна про видачу російських паспортів жителям Херсонської та Запорізької областей (зауважте, - без Харківської!) слідом за "ДНР", "ЛНР" вказав цілі, на яких вирішив зупинитися раша-фюрер.

А виступ Кіссінджера в Давоссі, озвучив для Заходу Московську ціну його компромісу з Росією в питанні "деескалації" в Україні. Сьогодні ті ж умови озвучив вже і безпосередньо Кремль. "Москва чекає від Києва прийняття вимог Москви і усвідомлення ситуації де-факто-реальної ситуації, яка існує", - заявив Пєсков.

Іншими словами, вустами Кіссінджера і Пєскова Путін заявив Заходу, що якщо Захід хоче припинення війни, яка створює йому колосальні проблеми, то він готовий зупинитися на кордонах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

відео дня

Далі він, нібито, не піде, можливо навіть поверне окуповані райони Харківської області, які сьогодні потрібні лише для оточення угруповання ООС на Донбасі, але і з південного сходу України не відступить. Тобто Путін хоче від Заходу прийняття ситуації де-факто (юридичне визнання його, як і у випадку з ОРДЛО, не хвилює) і в обмін на це пропонує мир. Але за рахунок територіальної цілісності України.

Це дуже небезпечна ситуація для нас, тому що навіть страшна натівська зброя не стріляє без боєкомплектів до неї, а танки не їздять без дизеля. Нічого цього в України свого немає. Усе це поставляється з Заходу. Тобто Захід зможе диктувати Києву умови укладення миру з Кремлем просто дозуванням поставок боєкомплектів, або взагалі їх припиненням. В економічному плані ми теж сьогодні тотально залежимо від західних партнерів…

На сьогоднішній день позиція Заходу в основному на боці України і проти Путіна, тому що Москва вчинила агресію, створила загрозу миру, і не змогла вирішити свої проблеми в Україні так швидко, щоб Захід від цього не постраждав.

Тобто, поки РФ наступає - вона проблема для Заходу. Але щойно Путін (не дай Бог!) візьме під контроль Донецьку, Луганську і решту Запорізької області, російська армія окопається там і припинить наступ. Тобто, перестане бути загрозою ескалації. Після цього саме Україна, яка намагатиметься наступати, щоб повернути свою територію, стане для Заходу загрозою ескалації. Тобто, саме Київ, а не Путін стане тоді проблемою для Заходу. І він почне тиснути на Київ. Він завжди тисне на тих, хто слабший, на догоду тому, хто сильніший...

читайте такожКожен росіянин-Путін: чому ця війна з Росією не останняУникнути цієї найнебезпечнішої для нас ситуації можна тільки тим, що ЗСУ не дадуть Путіну взяти під контроль і закріпитися на позначених ним російським громадянством окупованих територіях. Якщо він зробить це (а в Херсонській області за інформацією розвідки росіянами будується вже третя (!) лінія оборони), ми ризикуємо втратити не тільки територію, а й дієву підтримку Заходу, завдяки якій ми цю територію могли б повернути в майбутньому…

Адже Заходу (за невеликими винятками) все одно хто контролює українські території - Москва чи Київ. Заходу головне - аби не було війни, яка б'є по економіці, заважає торгівлі і цим впливає на ставлення електорату до політиків. Західні політики люблять говорити про цінності, але вони знають, що їхні виборці голосують, ґрунтуючись не на цінностях, а на вмісті своїх холодильників.

Тому, якщо ми зараз допустимо слабкість і дамо Москві закріпитися на півдні і Донбасі, то Захід нам цієї слабкості не пробачить. Як не прощав 8 років нашої слабкості в Криму і ОРДЛО, хоча і говорив про підтримку нашої територіальної цілісності.

Говорив, але весь час тиснув на нас в переговорах, щоб ми були "конструктивними" по відношенню до Москви. По суті, Путін зараз хоче від втомленого від війни і відкрито боїться ескалації Заходу, щоб в обмін на "мир" він поводився так само, як поводився 8 років щодо Донбасу і Криму. І це дуже серйозна спокуса. Особливо для наших європейських "партнерів"…

Сергій Гармаш, представник окремих районів Донецької області від переселенців у Тристоронній контактній групі з питань врегулювання конфлікту на Донбасі, журналіст

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти