Глобальна страшилка, або Чому не вщухають розмови про світову війну

12 лютого 2022, 07:45
Коли є економічна криза, яка вже почалася, то обов’язково треба придумати глобальну страшилку, і напад Росії на Україну - саме такий.
Глобальна страшилка, або Чому не вщухають розмови про світову війну
Світова війна - це війна між блоками держав / Фото УНІАН, Reuters

Президент США Джо Байден в інтерв’ю американським ЗМІ висловив занепокоєння щодо того, що реальний конфлікт між Вашингтоном і Москвою може призвести до світової війни, якщо "США та РФ почнуть стріляти". При цьому Байден додав, що на тлі російської агресії США не відправлятиме в Україну американських військових.

Україна не є союзником США, бо у нас немає статусу союзника поза НАТО і навіть немає прагнення досягнення членства у НАТО, тобто жодної зачіпки чи юридичної основи для того, щоб надсилати війська і захищати інтереси США.

Тобто інтереси США в Україні присутні, але вони не формалізовані, а стратегічне партнерство не дає підстав і не зобов’язує до того, щоб допомагати державам-стратегічним партнерам.

відео дня

Тому формально Байден правий. До того ж, Байден чудово розуміє, що Росія є членом блоку ОДКБ у той час як США є членами НАТО. Світова війна - це війна між блоками держав, тому він також абсолютно правий у тому, коли говорить, що у разі, якщо Росія і США почнуть стріляти один в одного, це розв’яже світову війну, оскільки це втягне у неї блоки держав.

Але розмови про світову війну виникають виключно на початках світової економічної кризи. Як тільки говорять про кризу, одразу говорять і про світову війну - так було і на початку 20 століття, так було у 30-х роках, те саме відбувається і зараз. Реально ми маємо усвідомлювати, що будь-яка заява США з приводу вторгнення Росії в Україну і початку війни - це автоматично десятки мільярдів на біржах, бо кожна така заява має свою ціну і корегує показники у глобальному масштабі.

Адже коли є економічна криза (вона вже почалася), то обов’язково треба придумати глобальну страшилку, яка допомагає вивільняти чи, навпаки, списувати велику кількість коштів. Спершу нею був коронавірус, що призвело до корекції ситуації на біржах, а зараз таку ж страшилку запустили довкола України і вона - далеко не остання. Головне, щоб у когось не з’явилося спокуси віртуальні війни перетворити у реальні.

читайте такожНавіщо Байден грає в нову Карибську кризу з УкраїноюНаслідки цієї страшилки для України - психози і неврози у населення, а також максимальне падіння економічної привабливості України. Адже вже максимально погіршено прогнози України у глобальному економічному плані - уповільнюється економічне зростання, яке відбулося минулого року, до нас не йдуть інвестиції і окрім усього іншого Україна максимально погіршила індекс туристичної привабливості, через що туристам з усього світу не рекомендують їхати до України, адже ми тримаємося на одному рівні з Суданом, Сомалі та іншими країнами.

Але союзники мало думають про те, як нам жити у цій країні - свої питання порятунку економік вони вирішують дуже ефективно саме за рахунок нагнітання ситуації в Україні, але життя українців їх абсолютно не хвилює - усе максимально цинічно.

Костянтин Бондаренко, керівник фонду "Українська політика", політолог, історик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти