Гострі заяви і крок до санкцій: до чого призведуть звинувачення Лукашенка

7 грудня 2021, 06:27
Конфлікт між Білоруссю та Україною ще не досягнув гарячої фази - наразі Лукашенку вигідно підтримувати торгівлю з Україною.
Вертолет, Беларусь
Білорусь звинуватила Україну у порушенні повітряного простору гвинтокрилом / Reuters

Білоруські прикордонники заявили про порушення повітряного кордону з Білоруссю українським гвинтокрилом Мі-8 і передали ноту протесту військовому аташе України.

Лукашенко постійно звинувачує Україну у контрабанді чи підготовці бойовиків біля кордону. Тому конфлікт між Білоруссю та Україною вже є, але поки що цей конфлікт повільний і він не має гарячої фази.

І хоча Білорусь навіть викликала до себе військового аташе України, я б не називав цю подію суттєвою у контексті двосторонніх відносин. Адже усе це відбувається на тлі заяв Лукашенка про майбутній візит до Криму і визнання його російським, а також про підтримку Білоруссю Росії у разі "атаки" України.

відео дня

У порівнянні з тим, що відбувається на кордоні Білорусі з Польщею та Литвою, де зараз перебуває купа мігрантів, це - дрібниця. Так само, як і у порівнянні з загальним фоном заяв про наступ Росії на Україну.

Сподіваюся, що гарячої фази конфлікту між Білоруссю і Україною не буде і надалі. Звісно, можливі гострі дипломатичні заяви, але навряд чи вони призведуть до збройного конфлікту. Але економічні наслідки, безумовно, будуть - ще минулого тижня Євросоюз, Британія, Канада та США запровадили нові санкції. Причому санкції США найбільш відчутні, оскільки дочірнє підприємство дочірньої білоруської калійної компанії, яка працює в Україні, також потрапили під санкції, і через це Білорусь не зможе постачати калійні добрива в Україну. До того ж може постраждати і скорочуватиме обсяги нафтопереробний комплекс у Білорусі, через що зменшиться постачання нафтопродуктів до України.

Та поки що говорити про це рано, бо білоруський режим завжди знаходив можливості для обходу санкцій і те саме може статися і в наступному році. Але це, скоріше за все, суттєво не вплине на український напрям і двостороння торгівля буде продовжуватись. Але якщо Лукашенко піде далі і вдаватиметься до антиукраїнських дій, а не обмежуватиметься лише заявами (наприклад, відвідає Крим), то можливі додаткові санкції з боку України.

читайте такожЛукашенко фактично оголосив війну УкраїніДо слова, раніше Україна традиційно приєднувалася до санкцій Євросоюзу. Так, наприклад, було з обмеженнями польотів Белавіа - Україна також обмежила польоти, чим фактично позбавила білоруську авіакомпанію транзитних потоків і змусила Белавіа позбутися майже половини свого флоту.

Зараз про нові санкції ми поки що нічого не чуємо і не факт, що вони будуть, за винятком того, якщо Лукашенко не наступить на якісь життєво важливі українські інтереси.

Але для Лукашенка співпраця з Україною - це певна можливість, так зване вікно на південь. Тому, попри усі його агресивні заяви, торгівля триває - є доступ до портів, є постачання техніки і нафтопродуктів. Усе це йому вигідно і він навряд чи створюватиме собі додаткові проблеми на східному фронті, якщо у нього вже є негаразди на західному. Але чи будуть реальні економічні наслідки - час покаже.

Юрій Свірко, журналіст, білоруський політичний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти