Хороші росіяни Росію не врятують: тільки велика кров

31 жовтня 2022, 09:06оновлено 9 березня 2023, 20:12
Наявність цих людей не змінить того, що переважна більшість росіян - скоти.
Хороші росіяни
Конгрес "хороших росіян" в Литві / dw.com

Про "хороших росіян" російською.

Трохи зає ... втомив дискурс про "хороших" росіян, і в іронічному, і в серйозному Ключі.

Чи є серед жителів Росії і тих, хто виїхав звідти нормальні люди? Так, є.

відео дня

Вони не хороші і не погані. Вони нормальні. Хтось допомагає вкраденим українцям втекти з Росії до Європи. Хтось донатить на ЗСУ. У мене таких особистих знайомих троє. Не по 2 долари донатять. Хтось допомагає нашим полоненим і шукає зниклих там людей. З ризиком для себе. Це - нормальні люди. Що цих людей об'єднує? Почуття сорому. За себе, за країну, за співгромадян. Почуття сорому це базова складова розуміння своєї відповідальності. Не провини, не всі вони винні, але відповідальності. Якщо сорому немає - перед вами гн**a. До речі, тому Майкл Накі - нормальний. А Максим Кац - ні. Кац ще й розповідає, що винен тільки Путін і його банда. Чим посилює інфантилізм навіть незгодних росіян. Так, не всі незгодні росіяни - нормальні.

Нормальні є. Але що це змінює глобально?

Нічого.

1. Наявність цих людей не змінить того, що переважна більшість росіян - скоти або настільки дегроїдні довбо*би, що вони до сих пір не усвідомлюють не тільки своєї відповідальності. Про усвідомлення провини я мовчу. Вони не розуміють, що весь шлях їхньої країни це шлях від злочину до злочину. Навіть якщо і були в історії Росії світлі моменти - вони були майже завжди опозиційні дискурсу.

2. Росія абсолютно точно невиліковно хвора. Її збереження в нинішньому вигляді (ідейно як імперії, територіально, мілітарно) - це збереження для світу загрози, що ці довбні тільки через власну нескінченну тупості можуть влаштувати великі проблеми.

3. Раніше я думав, що Росію можна "денацифікувати" за сценарієм Німеччини в її поточних або приблизно поточних кордонах. Ні, це неможливо. Денацифікувати можна національну державу. Імперію денацифікувати не можна. Імперію не можна демілітаризувати. Імперію не можна змусити відмовитися від мислення "центр-провінція" і "метрополія - колонія". Денацифікувати можна російську республіку в межах Московського князівства. Денацифікувати можна Сибір або Урал. Народи Росії можна звільнити, пробудивши у них почуття національної самосвідомості. Але вилікувати цього монстра Франкенштейна - неможливо. Він існує лише в парадигмі імперського мілітаризму та ідеї великої Росії.

4. Ніякі нормальні росіяни ніколи не зможуть зробити Росію в її нинішньому вигляді нормальною. Їх тупо недостатньо. Росії доведеться вмитися кров'ю громадянських конфліктів і війни. Розвалитися на частини. Її осколкам потім - пройти примусову демілітаризацію і денацифікацію, а національним територіям - усвідомити себе. І тоді, можливо, ці осколки стануть нормальними національними державами.

Але ні. Ніякої "нормальної" або тим більше "прекрасної" Росії ніколи не буде.

Згорить до біса те, що зараз називається РФ.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти