Ідея перед звільненням: чому в Україні заговорили про перегляд прожиткового мінімуму

26 жовтня 2021, 06:15
Об'єктивно прожитковий мінімум в Україні має становити близько 6 тисяч гривень, але грошей у бюджеті на підвищення може не вистачити.
Гроші, пенсія
В Україні можуть відв'язати штрафи від розміру прожиткового мінімуму / УНІАН

Міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що в Україні хочуть змінити методологію розрахунку прожиткового мінімуму - зокрема, до нього більше не буде прив'язуватися розмір штрафів і соціальних виплат. При цьому прив'язка залишиться у формуванні мінімальних пенсій.

Нинішня ініціатива міністра - абсолютно розумна. Дійсно давно пора прибрати зв'язок між розмірами прожиткового мінімуму і різними виплатами, які досі обчислюються у прожиткових мінімумах. Тому що раніше, у 90-і роки, це було зроблено штучно у зв'язку з високими темпами інфляції - для того, щоб не переглядати їх постійно. На сьогодні дійсно простіше зафіксувати ці виплати безпосередньо в національній валюті - гривні.

Оскільки прожитковий мінімум зараз для пенсіонерів становить 1854 гривні, а для працездатних — 2379 гривень, то, звичайно, це не відповідає реальному прожитковому мінімуму. Тому що такої суми середній родині або громадянину не вистачить навіть для оплати комунальних послуг. І життєво важливо відкрити шлях для підвищення пенсій і соціальних виплат.

відео дня

Паралельно з цим стоїть інша тема, про яку поки не говорить міністр соціальної політики - прив'язка штрафів і санкцій до неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, який, як відомо, багато років становить 17 гривень і влада його не підвищує під приводом того, що якщо його підняти, то автоматично збільшаться і штрафи. У підсумку малозабезпечені громадяни платять прибутковий податок за тією ж ставкою в 18%, як і високооплачувані громадяни, причому практично з повної суми своїх мінімальних доходів. Це несправедливо в соціальній державі, якою за Конституцією є Україна.

Так що відв'язувати штрафи потрібно одразу в двох випадках - від прожиткового мінімуму і від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. При цьому неоподатковуваний мінімум доходів потрібно постійно підтягувати до мінімального рівня заробітної плати.

Якщо уряд хоче об'єктивно розрахувати прожитковий мінімум і підняти його до об'єктивних цифр з урахуванням зростаючих цін, зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, зростання вартості проїзду в громадському транспорті, то об'єктивно прожитковий мінімум може досягати 6 тисяч гривень на місяць.

Особливо від цього виграють пенсіонери, у яких розмір мінімальних пенсій прив'язується якраз до прожиткового мінімуму.

Але чи буде це підвищення - ще питання. Адже одна справа - об'єктивна величина прожиткового мінімуму, яка розраховується на основі споживчого кошика, а інша - можливості державного бюджету, які уряд братиме до уваги і може заявити, що на підвищення прожиткового мінімуму на повну величину грошей немає.

Тому для початку вже було б проривом підвищення прожиткового мінімуму і неоподатковуваного мінімуму заробітної плати хоча б до 3-3,5 тисяч - це вже буде правильним рішенням, якщо воно, зрештою, відбудеться.

читайте такожПідвищення прожиткового мінімуму: чому українці його не відчуютьАле поки мова йде всього лише про ідеї міністра, які ще не підтримані Кабінетом Міністрів, не виносилися до зали парламенту і не обговорювалися. Ідеї можуть висувати експерти, а міністри мають проекти законів готувати.

Так що очевидне політична підгрунтя в діях міністра соціальної політики, який, за неофіційною інформацією, висуває правильні ідеї під загрозою звільнення (Лазебна входить до числа тих міністрів, які можуть втратити посаду через можливі кадрові зміни). Ще раз переконуємося в тому, що мозкова активність міністрів у нинішній владі стимулюється під загрозою звільнення.

Віктор Суслов, Заслужений економіст України, екс-міністр економіки України, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти