"Іменні підрозділи" агресора у Криму: фінансова афера чи страх перевороту

4 вересня 2022, 20:17
Створення агресором "іменних батальйонів" може мати на меті не лише "альтернативу" масової мобілізації.
Кремль панічно боїться "перевороту російських генералів" в Криму / Коллаж УНИАН

Підконтрольні агресору медіа, такі як "телеканал "Крим-24" останніми днями розпочали активну "рекламну компанію", злочинно закликаючи кримчан вступати до так званих "добровольчих іменних підрозділів" російської армії. Раніше фейковий "голова Криму" Сергій Аксьонов заявив, що нібито у бойових діях проти України беруть участь "близько 1200 кримських добровольців".

Насправді так звані "іменні підрозділи" нібито "на добровольчій основі" почали формуватися агресором у регіонах самої Росії з травня 2022 року, коли війна проти України явно переросла у затяжну операцію, яка постійно вимагає від загарбників на нове "гарматне м’ясо". Особливістю "іменних підрозділів" агресору стало як їх формування лише на рівні суб’єктів федерацій і найчастіше – за етнічною ознакою, так й те, що частина забезпечення такого батальйону чи роти покладалася Кремлем на обласний чи республіканський бюджет.

відео дня

Найголовнішим "мотиватором" вступу до "іменного батальйону" заявлялася виплата новобранцю "підйомних", саме з регіонального бюджету, від 150 до 300 тисяч рублів. В окремих регіонах агресора "іменинникам" також обіцяли "щоквартальні доплати" від регіону, а також "регіональну надбавку" до федеральної виплати з нагоди загибелі чи поранення. Щодо інших питань солдати "іменних батальйонів" як мінімум формально мають статус звичайних російських військовослужбовців-контрактників, вони проходять через військкомати та "злагодження" на полігонах.

Втім, з одного боку, такі "золоті гори" не змогли масово мотивувати новобранців йти у військкомати, і найбільші регіони агресору за три місяці "збору іменинників" не можуть похвалитися зібраними "іменними підрозділами" понад 500 осіб. З іншого боку, обіцяні "регіональні доплати" солдати агресора часто не отримують і досить очевидно, що вони нічим і ніяк, наприклад для родичів загиблого "іменинника", не зафіксовані та не гарантовані.

Створення агресором "іменних батальйонів" може мати на меті не лише "альтернативу" масової мобілізації, а й формування військових структур "подвійного контролю", підпорядкованих не лише військовим, але й кремлівській адміністрації через регіональних губернаторів.

Кремль панічно боїться "перевороту російських генералів", який, на думку низки ключових постатей путінського режиму, неминучий у разі "відкритої мобілізації". При цьому побоювання Кремля викликають і "пригріта" Шойгу в Генштабі агресора група "вихідців з 58-ї армії", так й їх "відсунуті" кілька років тому "конкуренти".

Крім того, "регіональні засоби фінансування" таких "іменних частин", які ніким не враховуються і не передбачені законодавством агресора, стають унікальною годівницею і багатомільйонним "ноу-хау" для російських чиновників.

Втім, в окупованих Криму та Севастополі пропагандистська компанія з "іменних підрозділів" відносно довго не велася, що має низку причин. По-перше, окупанти вже навесні 2022 року з’ясували, що абсолютна більшість кримчан як мінімум "не палають бажанням" помирати за інтереси агресора, і що фейкові "кримські козаки" а також "ветерани самооборони" придатні в кращому разі до афер з розкраданням "гуманітарної допомоги" в тилу російських загарбників.

Тому озвучена Аксьоновим цифра у 1200 осіб, якщо вона взагалі "не взята зі стелі", може відноситись до "кримських контрактників", яких після злочинного призову до армії агресора переводять "на контракт", часто автоматично.

По-друге, окупаційні "бюджети" Криму та Севастополя наразі є, за умов знищення агресором на півострові ринкової економіки та "управлінської та фінансової майстерності" загарбників, на три чверті "дотаційними з федерального бюджету". У таких умовах і Аксьонов, і фейковий "губернатор" Севастополя Розвожаєв можуть обіцяти хіба що "перейменувати на честь загиблого героя вулицю", але "регіональних грошей" на похорон їм не те що взяти, а й пообіцяти фізично ні звідки.

Втім, те, що в Криму пропаганда окупантів все ж таки публічно порушила з вересня питання "кримських іменних підрозділів" означає новий рівень "кадрового голоду" в армії агресора, коли фейкові "регіональні надбавки" "гарматному м’ясу" ніхто платити завідомо не збирається, зокрема й через дуже швидкий "період напіврозпаду" таких "іменінників" на фронті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти