Зі Стамбула до Відня: чому переговори України та Росії можуть переїхати

28 квітня 2022, 06:31оновлено 28 квітня 2022, 11:44
Росія може спробувати повторити бліцкриг в Україні, через що Туреччина, що знаходиться поблизу, може стати незручним місцем для переговорів.
Росія, Україна, переговори, війна
Україна і Росія можуть знову змінити майданчик для переговорів / Reuters

Виступ глави МЗС Австрії Олександра Шалленберга 23 квітня на 14-му саміті європейських медіа в курортному австрійському містечку Лех-Цюрс привернув в Україні не менше уваги, ніж прес-конференція Зеленського, що відбулася кількома годинами пізніше в київському метро. Реакція на промову Шалленберга була негативною через його пропозицію не поспішати з прийняттям України в ЄС і шукати інший формат інтеграції.

У промові Шалленбурга очевидні три напрямки - австрійський, український і російський, які він намагався звести в системну політику уряду канцлера Карла Нехаммера і його Народної партії в коаліції з "Зеленими". Його промова - продовження візиту Нехаммера 11 квітня до Москви для бесіди з Путіним про російсько-українську війну і газ для Австрії.

Суть цієї політики стане зрозумілішою, якщо поглянути на недавню історію Народної партії і ставлення австрійців до російсько-української війни. З ХХІ ст. Народна партія, що позиціонує себе як традиціоналістську і консервативну наступницю Християнсько-соціальної партії, заснованої в 1893 р., увійшла в жорсткий клінч з партією "Свободи", ідентичною партії Марін Ле Пен і теж схильною брати гроші у Кремля. Популярність "Свободи", що працює в тій же електоральній ніші що і народна партія, зростала 20 років і за результатами виборів 2017 р. вони були змушені створити коаліційний уряд.

відео дня

Канцлером став один з лідерів "Народної партії" - Себастьян Курц, тоді наймолодший глава уряду в світі, а "Свобода" отримала портфелі міністрів оборони, внутрішніх справ і зовнішньої політики. Але главою МЗС " Свобода "призначила безпартійну "лівачку" Карін Кнайсль, майбутню партнерку Путіна по танцях. Скандал з нею і виявлення в силових відомствах шпигунів Кремля призвели до дострокових виборів 2019 р. За їх підсумками "Свобода" і соціал-демократи, давні опоненти "Народної партії", втратили в рейтингах, але різко виріс рейтинг партії "Зелені – Зелена альтернативи". Народна партія створила коаліцію з нею як з висхідною зіркою, а не з соціал-демократами, і залишила канцлером Курца. Але в грудні 2021 р. партія вмовила Курца піти у відставку через скандал, що він підкуповував і примушував провідні ЗМІ публікувати хвалебні статті про себе.

В результаті в 2022 рік Австрія увійшла з новим канцлером Нехаммером як символом очищення в лавах "Народної партії", а Шалленберг, який виконував два місяці обов'язки канцлера, поки Курц здавав справи, знову повернувся до обов'язків глави МЗС. Обидва через два місяці опинилися перед фактом нападу РФ на Україну і необхідністю перебудови всієї економіки Австрії через нього. Уряд Нехаммера і Шалленберга з перших днів вторгнення виступив на захист України, але австрійці далекі від єдності в оцінці цих його дій.

Шалленберг абсолютно правильно говорив, що Австрія і надалі готова надавати підтримку Україні озброєннями і фінансами. Однак її армія (близько 21 тис.осіб) нагадує українську терроборону, але краще екіпіровану і з авіацією. Договір 1955 р. забороняє їй виробляти ракети і бойову авіацію. Бронемашини, артсистеми та іншу техніку вона виробляє і експортує, але в малій кількості і в основному в партнерстві з країнами ЄС. У цьому Австрія при всьому своєму бажанні не зможе замінити Німеччину і Францію.

читайте такожЧорнобаївка форева, або чому західні лідери марно тягаються до ПутінаШалленберг заявив: поки Путін при владі, Австрія не повернеться до довоєнних відносин з Росією. Він схвалив економічні санкції проти Росії, закликав знизити залежність від газу з неї за два-три роки, але зізнався: він поки не знає, що конкретно Австрія може для цього зробити. Дійсно, Австрія не може збільшити видобуток газу як Великобританія і Норвегія, і не маючи виходу до моря не може сама шукати інших постачальників. У неї лише один варіант-переходити на інші джерела енергії, і логічно очікувати, що ініціативу в цьому проявить Союзна "Зелена альтернатива". Але питання в тому, як скоро "зелені" зможуть перейти від слів до справи.

У Народної партії теж є велике поле діяльності. На кінець березня під санкціями ЄС було 877 російських чиновників і бізнесменів, а також 62 компанії і держструктури. Уряд Нехаммера тоді повідомляло про замороження 200 млн. євро за даним списком. У квітні австрійські ЗМІ про заморожені російські активи не повідомляли, на відміну від ЗМІ інших країн ЄС і Швейцарії. Очевидно, це результат поїздки Нехаммера 11 квітня до Москви.

Австрійські комерційні компанії теж не поспішають залишати Росію. Єльський університет веде диференційований список європейських компаній, які пішли або продовжують працювати в РФ. Станом на 26 квітня в "Єльському списку" були всього три австрійські компанії, які пішли з Росії, призупинили роботу або істотно скоротили свої операції. Повністю пішла тільки будівельна компанія" Страбаг" (Strabag SE). Австрійсько-канадська автомобілебудівна компанія "Magna Steyr" призупинила роботу, але не заявляла про відхід з РФ. Найбільший у світі виробник протипожежного обладнання "Розенбауер" (Rosenbauer International AG) працює і лише частково згорнув операції. Але це набагато більше прямий результат війни і закриття Польщею кордону з Білоруссю, що порушило логістику поставок, Ніж добра воля менеджменту компаній.

Сімнадцять великих австрійський компаній з "Єльського списку" досі працюють в Росії і не заявляють про свої наміри покинути її. Ймовірно, співробітники цих компаній і є тими, хто оцінює ставлення уряду Нехаммера до війни як "занадто проукраїнське". Їх помилка в недооцінці того факту, що відхід зробить для росіян сприйняття війни більш реальним, ніж в ситуації, коли про війну говорять, але австрійські товари як і раніше продаються в РФ.

Глава МЗС Австрії сильно перебільшив, коли говорив у Лех-Цюрсі про неповернення Австрії до довоєнних відносин з Росією. Австрія ще навіть не починала їх згортати.

Така політика уряду Нехаммера - однозначне засудження агресії Росії, але зі збереженням з нею ділових відносин на довоєнному рівні, наскільки дозволяє війна, і її рекомендація ЄС не поспішати з прийняттям України має своє пояснення. З огляду на те, що Фінляндія і Швеція збираються вступити в НАТО, а у швейцарців вже політична алергія на Росію, єдиною країною Європи, де ще доречно вести переговори з Кремлем стає нейтральна Австрія. Судячи з того, що ряд країн ЄС пропустили через свою територію літак з Нехаммером, що летить до Москви, – роль Австрії як запасний переговорного майданчика, узгоджена на рівні керівництва ЄС. Мова Шалленберга в Лех-Цюрсі другий крупний крок уряду Австрії щодо входження в цю роль після візиту Нехаммера до Москви.

читайте такожВійна прийде в Одесу, або Чим небезпечне для України бурління в Придністров'їПримітно, що в той час, коли Шалленберг виголошував свою промову, Реджеп Таїп Ердоган дзвонив Путіну і повідомляв: Туреччина закриває своє небо для будь-яких літаків РФ, що летять до Сирії. Це явно не збіг. Туреччина готується закрити Босфор для проходу торгових кораблів у зв'язку з очікуванням днями активних бойових дій на Чорному морі через рішення Кремля повторити свій бліцкриг проти України і все-таки висадити десант в Одеській області.

Кремль почав підтверджувати такі очікування ще 23 квітня, коли Шалленберг виступав у Лех-Цюрсі. У цей день він завдав ракетних ударів по житлових будинках та інфраструктурних об'єктах в Одесі. Потім послідувала серія вибухів у Придністровському анклаві в рамках інформаційної кампанії Кремля з підготовки бліцкригу-2 з десантом, а 26 і 27 квітня російська армія двічі завдавала ракетних ударів по мосту через Дністер, що з'єднує Одесу і Білгород-Дністровський.

Сенс дій ра**истів очевидний - створити максимум зручностей для висадки десанту з моря. Збройні Сили України, розгромивши в ніч на 27 квітня ППО ра**истів на окупованому острові Зміїний, дали їм зрозуміти: комфортно десанту не буде.

У такій ситуації закриття Туреччиною проходу через Босфор буде логічним кроком для забезпечення безпеки будь-яких суден. Його побічним результатом стане повна зупинка всієї російської торгівлі через Чорне море, в тому числі і награбованим в Україні. Для економіки РФ це сильний удар, але Кремль сам винен, що вибрав війну, а не торгівлю. Настільки ж логічно, що Стамбул стане і незручним місцем для переговорів з РФ і ця роль перейде до Відня, до чого і готується Шалленберг. Можна поспівчувати йому, що доведеться зустрічатися з Лавровим.

Роль переговорного майданчика, на що Австрія отримала згоду від ЄС і США, дозволяє їй не поспішати з виведенням своїх компаній з РФ і заморожуванням рахунків. Австрія повинна зберігати певний імідж, що дає час її уряду розібратися в проблемах, що впали на нього з Росії. Але такий імідж не перешкода тому, щоб розморозити австрійське правосуддя і видати, нарешті, Дмитра Фірташа, що сидить з 2014 р. у Відні під домашнім арештом, в Іспанію, США або в Україну. Якщо Фірташ дорогий Кремлю, то його можна буде згодом обміняти на українців, викрадених в Росію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти