Яка муха вкусила Пригожина?

26 червня 2023, 19:20
Крила орла дісталися чижику. Полетіти - він полетів. Але не за кривавою здобиччю, а щоб крихти з путінського столу клювати…
Пригожин
Немає жодного якогось прийнятного пояснення стоп-наказу Пригожина, каже Кох / фото: скріншот з відео

Минув один рік і сто двадцять один день війни. Все одно сьогодні цілий день всі тільки й роблять, що міркують про те, що ж таке це було? За крок від перемоги взяти і розгорнути колону, яка йде на Москву! Яка муха вкусила Пригожина? Що за пропозицію йому зробив Путін через Лукашенка, що від нього не можна було відмовитися?

Але раз розгорнув - так, напевно, зробили таку пропозицію. А інакше як? А, можливо, і не було ніякої пропозиції. Можливо, просто він сам не очікував, що все так піде. Чувак прийшов зіграти по маленькій, а йому привалив такий куш, який він не знає, куди подіти... ось і втік з казино…

Найбільше це нагадує знаменитий "стоп-наказ" Гітлера під Дюнкерком. Коли німецькі війська в кінці травня 1940 затиснули вже розбитий на полі бою британський експедиційний корпус (практично всю сухопутну армію Великобританії на той момент) у французькому порту Дюнкерк. Залишався один танковий кидок і з корпусом було б покінчено. Його б частково знищили, а частково - полонили. (У той момент у Черчилля не було можливості його швидко евакуювати).

відео дня

Але Гітлер дав наказ зупинитися. Ця пауза тривала кілька днів. Їх виявилося достатньо для того, щоб мобілізувати всі посудини, які в той момент мала Англія, й евакуювати свою армію з Континенту на острів.

Історики досі ламають голову над питанням: що ж змусило Гітлера віддати цей дивний "стоп-наказ"? Чому він не розгромив англійську армію, а дав їй піти? Є тисячі версій і жодної, з якою б погодилися усі більш-менш серйозні дослідники.

Так і тут: немає жодного якогось прийнятного пояснення стоп-наказу Пригожина. Навіть його власні бійці дивуються: все йшло прекрасно, ми йшли на Москву, ніхто її захищати не збирався, Путін з усією своєю кодлою - втік... і тут наш отаман кіксанув... або як вони кажуть: фуфло прогнав.

У мене немає жодного іншого пояснення, крім єдиного: Пригожин не хотів захоплювати владу. Це не входило в його плани.

Він просто злякався свого успіху. Так само як і ми всі, Він сам, швидше за все, був вкрай здивований ступенем гнилості всієї тієї владної (перш за все - силової) вертикалі, якою нас так майстерно лякали двадцять з гаком років, та так, що ми вже майже повірили в її непереборну міць.

Хто такий Альфред Кох

Альфред Рейнгольдович Кох (28 лютого 1961, Алтай, Східноказахстанська область) — колишній російський державний діяч. У 1990-х роках був головою Держкоммайна Росії та заступником голови уряду Російської Федерації, з 2014 року проживає у Німеччині.Підтримав Україну та розкритикував дії Володимира Путіна за російського вторгнення в Україну, пише Вікіпедія.

Корніловський заколот, який не зустрів ніякого опору. Змова Штауфенберга, при якому Гітлер фактично сам віддає йому ключі від рейхсканцелярії. Тимчасовий уряд, який зустрічає Троцького хлібом-сіллю…

Я тут це... Ви мене неправильно зрозуміли... Що ви мені тут суєте якісь ключі? Не треба мені цього ... Я тут тільки про ось ці контракти для Вагнера хотів добазаритися... Ну і там по бабках, щоб мене не віджимали... А чого ці козли, Володимире Володимировичу! Скажіть їм! Нехай не дуріють! Кого я козлом назвав? Як кого? Шойгу з Герасимовим звичайно.... Кого ж ще? Ой! А ви про кого подумали, га?

Це мені нагадує старий анекдот про мужика з козою на безлюдному острові, який весь час намагався її прилаштувати і все у нього ніяк не виходило, оскільки коза крутила дупою. І тут через пару років він під час корабельної аварії біля берегів острова дивом врятував красуню. Вона йому: проси - що хочеш! А він їй: потримай козу!

Це і є масштаб путінського оточення. Всі вони - заручники якихось старих, чужих думок і схем. Примітивних і убогих. Як Патрушев, немов справжній брежнєвський політоглядач, все талдичить про підступи американського імперіалізму, так і Пригожин сидить ментально в 90-х, в своєму ресторані "Стара митниця" і мріє отримати підряд на годівлю військової частини в Сертолово, Ленінградської області.

Коротше: крила орла дісталися чижику. Полетіти - він полетів. Але не за кривавою здобиччю, а щоб крихти з путінського столу поклювати... Чижик він і є чижик. Тільки й може, що чірікати. А ми це його цвірінькання мало за орлиний клекіт не прийняли. Чорт його знає, можливо, це і добре, що не полетів він за здобиччю... що орлам залишив те, що тільки вони і можуть зробити…

До речі, про чижиків. Як тут не згадати класику: "Ведмідь на воєводстві" Салтикова-Щедріна.

"Від нього кровопролиття чекали, а він чижика з'їв". Краще і не скажеш…

А, можливо, це все я напридумував... коротше, Немає У мене ніяких версій. Можливо, це взагалі не кінець історії і ми скоро побачимо ще більш несподівану розв'язку? Піди знай... одне ясно: Путін беззахисний і нікому не потрібен. Той, хто перший, володіючи силою, аналогічною ПВК "Вагнер", це зрозуміє, той і буде правити Росією.

А ось і свіжі карти ISW приспіли. Я, чесно кажучи, ніяких істотних змін за минулу добу не побачив. Але може я не розумію чого. Я і не претендую.

Зеленський розмовляв з Байденом. Крім загального обговорення ситуації, я так зрозумів, що домовилися про постачання далекобійної зброї. Це дуже хороша новина з урахуванням того, як успішно ЗСУ обробляють російські тили. Зараз далекобійні ракети дуже б допомогли. Чим більше - тим краще.

Ще Зеленський розмовляв з прем'єрами Польщі та Канади. Каже, що це все в рамках підготовки до саміту НАТО у Вільнюсі. Сподіваюся, що там буде прорив. Дуже хочеться, щоб НАТО дало, нарешті, зелене світло на вступ України. Нехай Путіна покрутить.

І ще хочеться перемоги над цими виродками. Адже наша справа праведна. Отже, ворог буде розбитий і перемога буде за нами.

Слава Україні!
Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти