Капкан для безумного ведмедя: чому Україна роками воюватиме з Росією

19 квітня 2022, 08:34
Битва за Донбас – це остання повномасштабна операція Путіна в Україні. Після цієї кампанії Росія не зможе вести війни.
Україна воюватиме з Росією, поки не помре Путін чи не розвалиться РФ
Битва за Донбас триватиме до Великодня / Фото Reuters

Росія розпочала другу фазу воєнної кампанії на сході України масованим артилерійським обстрілом наших позицій та спробами прорвати нашу оборону по всій лінії зіткнення. Але за вісім років ЗСУ зробили таку "лінію Маннергейма", яку ворог так і не може прорвати.

Росія хоче розрізати навпіл наше угрупування на Донбасі і створити два "котли" для ЗСУ. Але українське воєнне керівництво зробить так, що росіяни самі потраплять у "котел", як у трикутнику Ірпінь-Буча-Гостомель під Києвом.

Американські бойові безпілотники та дрони-камікадзе допомагають стримувати російську бронетехніку. Особливо під Ізюмом та Барвінковим у ворога тяжкі втрати, але він все рівно намагається брати кількістю. Тоді як ЗСУ воюють якістю та технологіями.

відео дня

читайте такожРосія зібралася зжерти Україну по шматках: чого чекати від битви за Донбас

Українська тактика ведення бою залишається без змін – нав’язувати міські бої ворогу, щоб знищувати якомога більше російської техніки і живої сили противника. Малі мобільні групи ССО б'ють ворога на маршах, палять техніку та втікають.

Низка моїх джерел говорить про те, що битва за Донбас буде тривати до Великодня. Росіяни не прорвуть нашу оборону і будуть змушені взяти перерву до травня, щоб підлататися та провести поповнення ботів і запасів. Потім після перегрупування буде ще одна спроба взяти Донбас, щоб до 9 травня безумний фюрер отримав гарні новини.

На Донбасі воює українська військова еліта, яка там сидить уже вісім років. Російську еліту перебили і перемололи у лютому-березні під Києвом та Харковом. Тому росіяни кидають на Донбас бомжів, волоцюг та мобілізованих музикантів і трудяг із ОРДЛО, які ніколи не воювали. А повноцінну мобілізацію Путін боїться оголошувати, оскільки це розвалить його режим. Істерика із строковиками показала вразливість Росії.

читайте такожНаступ Росії на Донбасі: які завдання мінімум і максимум планує виконати Путін

Навіть якщо Росія ціною великих втрат просунеться на Донбасі, це буде її піррова перемога. Росія знищить під нуль міста на Донбасі, як це сталося з Волновахою чи Маріуполем, але, разом із тим, подальше просування ворога буде зупинено.

Битва за Донбас – це остання повномасштабна операція Путіна в Україні. Після цієї кампанії Росія не зможе вести війну, оскільки її армія буде розмотана, а техніка розбита і перемолочена. Для відновлення бойового потенціалу Росії знадобиться багато часу, особливо в умовах санкцій.

Щодо миру. Переговорів із Росією не буде, в тому числі через Маріуполь. А тому нам треба готуватися до того, що ця війна триватиме дуже довго. Вона стане позиційною, десь партизанською, десь диверсійною. Будуть поступово проводитися обміни полоненими, вирішуватись якісь гуманітарні питання, але не більше.

читайте такожЗапаси Росії закінчуються, або Російська економіка невблаганно мчить до катастрофи

Ми жили вісім років із війною на Донбасі, але дехто цього не помічав. Втім, війна де факто йшла постійно. У мініатюрі, лише без ракетних ударів по решті міст України за межами Донбасу.

А тепер ми будемо роками воювати з Росією, поки не помре Путін, або ж поки не розвалиться Росія.

З кожним днем і тижнем Україна буде ставати сильнішою, а Росія – слабшою. У нас буде більше зброї і підтримки, а у Росії – більше ізоляції та проблем.

Це наша чаша, яку ми маємо випити. Історична місія України – розвалити і перемогти Росію. І нагорода за цю цивілізаційну перемогу буде дуже велика. Ми мирна країна, але ми маємо стати капканом для безумного ведмедя-шатуна, який із бодуна заліз у чужий вулик із медом.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти