Коли війна по-справжньому: що мають робити Україна і Захід?

23 лютого 2022, 22:07
Воювати нам треба по-справжньому. Але задавити цю заразу - "путінську агресію" ми зможемо, лише якщо відповідних заходів вживе і Захід.
Коли війна по-справжньому: що мають робити Україна і Захід?
Усі наявні санкції проти РФ - як комарячий укус / Коллаж Reuters

Зараз велика кількість людей в Україні та світі задаються питанням "що робити з Путіним та російською державою-агресором?".

Наші західні партнери вже поспішили нам розповісти про свої санкції щодо Росії та деяких її громадян. У принципі, списки санкцій щодо російських олігархів - "гаманців Путіна яким Великобританія перекриває кисень, - це правильно. Але вони проживуть і без своїх британських активів. Заборона на інвестиції у "ЛДНР" - сумнівне рішення, оскільки вкладати туди гроші і раніше ніхто особливо не хотів.

Та будемо чесними – усі ці санкції, як комарячий укус.

відео дня

Росія має такі ресурси, що може собі дозволити спокійно реагувати на подібні обмеження з боку Заходу. Плюс їй зараз допомагає потужний Китай.

Санкції – це косметичні заходи, тоді як потрібне серйозне хірургічне втручання.

Що ж потрібно робити?

Почнемо з себе.

• Необхідно повністю припинити всі контакти з Росією, фактично перейти у стан війни з нею. Де-факто.

читайте такожЧому Путін побоюється починати велику війну з Україною• Усім українським громадянам, які перебувають на території Росії, настав час її покинути. МЗС уже закликало українців утриматися від поїздок до РФ, а тим, хто перебуває в цій країні, рекомендував негайно виїхати з неї.

• Перекрити кордони із Росією. Будь-яке сполучення з РФ, зокрема транспортне, має бути припинено.

• Заборонити діяльність в Україні всіх проросійських політичних партій та громадських організацій.

• Запровадити безумовне табу на комерційні та економічні відносини між Україною та Росією.

• Випровадити всіх російських дипломатів з України.

• Заарештувати все російське майно та активи РФ на території України.

• Відмовитися від використання російських енергоносіїв та припинити транзит російського газу через територію України. Це стане черговим сигналом для Європи про те, що в Україні війна йде по-справжньому. Але й самій Україні доведеться затягнути паски та почати нарешті будувати власну незалежну енергосистему, використовуючи свою нафту в газ, альтернативні джерела енергії, шукати інших постачальників енергоносіїв у світі.

читайте такожПутін збожеволів на грунті ненависті до України і СШАЯкщо потрібно, я особисто готовий опалювати свій будинок дровами чи електрикою.

У нас є атомні електростанції, які можуть забезпечити країну необхідними обсягами електрики.

• Нарешті почати будувати укріпрайони на російському кордоні. З високою ймовірністю російські війська з ОРДЛО почнуть бойові дії проти України і спробують розширити окуповані території та зайти до нас у тили. Обійти наші лінії оборони через російскій і білоруський кордон. Висадять десанти на Азовскому узбережжі для оточення Маріуполя. Як тут не згадати, що свого часу треба було не розмірковувати про проект "Стіна", а будувати справжній укріпрайон уздовж усього нашого східного кордону під назвою "Європейський вал". Окопи, бліндажі, мінні поля, лінії постачання, захищені склади, протитанкові та протипіхотні загородження – все це потрібно було робити раніше і продовжує бути актуальним нині. Нам потрібна своя "Лінія Манергейма"

•Запустити на повну потужність оборонпром. Заводи які випускають зброю, спорядження, військову техніку, снаряди, кулі і т.п.

• Так, нам доведеться просити допомоги у наших західних союзників – грошима, енергоносіями, озброєнням та гуманітаркою.

Воювати – так воювати. І воювати нам треба по-справжньому. Але задавити цю заразу - "путінську агресію" ми зможемо, лише якщо відповідних заходів вживе і Захід.

Що потрібно робити нашим західним партнерам?

• Випровадити російських дипломатів з усіх західних країн, які є нашими союзниками і вважають Росію країною-агресором.

• Заборонити мовлення на західних інформаційних просторах російських пропагандистських телеканалів.

• Запровадити санкції проти всіх тамтешніх компаній, які продовжують вести бізнес із Росією.

• Запровадити санкції проти чиновників, які є лобістами Росії на Заході.

• Арештувати все російське майно та активи, які перебувають у країнах – союзниках України.

• Відключити, нарешті, Росію від міжнародної фінансової системи SWIFT.

• Припинити всі торгово-бізнесові відносини із РФ.

• Ввести під егідою ООН "блакитні каски" на територію України та розташувати їх уздовж усього східного кордону. Вони забезпечать нам можливість зводити укріпрайони по цьому периметрові.

• Забезпечити термінове входження України до НАТО та ЄС.

Ефективною буде лише повна та комплексна блокада Росії. Тільки тоді це по-справжньому зупинить агресора.

Європа має згадати 30-ті роки минулого століття.

Гітлера не зупинили, коли він став порушувати положення Версальського договору, мілітаризувати Німеччину та нарощувати її збройний потенціал. Його не зупинили, коли він приєднав до Німеччини територію Саарського басейну – за підсумками проведеного там референдуму (як схоже на те, що відбувалося у Криму та на Донбасі у 2014 році). Гітлера не зупинили, коли він здійснив аншлюз Австрії. Його не зупинили, коли він анексував Судети і згодом окупував усю Чехословаччину. Його не зупинили, коли він захопив Клайпедський край Литви. І тільки-но Гітлер вторгся у Польщу, з ним довелося воювати. Це коштувало світові від 55 до 70 мільйонів людських життів…

Проте зупинити Гітлера можна було набагато раніше – коли ресурси європейських країн на початок військових операцій у рази перевищували можливості нацистської Німеччини.

Політика умиротворення агресора не тільки не спрацювала, а й тількі збільшила його апетити, спонукала його на ще більше розширення своєї агресивної політики і стала однією з причин початку Другої світової війни.

Але зараз ту саму безтурботність країни Заходу виявляють і щодо Путіна. Його не зупинили, коли Росія вторглася до Грузії. Його не зупинили, коли він анексував Крим. Його не зупинили, коли він розв'язав війну на Донбасі…

Так, всі мною описані тут стримувальні заходи виглядають фантастичними на даний момент. Малоймовірно, що на ці заходи наважаться не лише наші західні союзники, але й наша нинішня українська влада.

Та коли (не "якщо") країнам Заходу доведеться воювати з Путіним, згадувати про них буде вже запізно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти