"Корейський сценарій": чому це неможливо у випадку України

25 лютого 2024, 06:10
"Корейський сценарій" в реальності виглядає як ситуація, коли обидві сторони виснажені настільки, що продовжувати війну вони вже не можуть фізично.
'Корейський сценарій': чому це неможливо у випадку України
Наразі Путін навряд готовий обговорювати щось крім капітуляції / Колаж: Главред, фото: 53 окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха

На тему перемовин, "заморозки" і "корейського сценарію". Треба нагадати кілька пунктів (очевидних). Бо ця тема буде періодично активізуватися і ось зараз, на другу річницю, теж.

"Корейський сценарій", як його бачать прихильники перемовин, виглядає як фіксація на десятиліття, де ми станемо як Південна Корея 90-х, обминаючи Південну Корею 50-х та 60-х. Ну а Росія, відповідно, стане КНДР. Це не гарантовано. Це wishful thinking у чистому вигляді.

відео дня

"Корейський сценарій" в реальності виглядає як ситуація, коли обидві сторони виснажені настільки, що продовжувати війну вони вже не можуть фізично. Корейський півострів за 3 роки війни мав приблизно 15% відносно цілого житлового фонду, стан перманентного напівголоду і зруйновану економіку. Не як у нас, а по-справжньому. І сукупно загинуло десь 10% населення. Фізично загинуло. Лінія фронту на момент завершення війни була перенасичена людьми і технікою з обох боків, але це вже були значною мірою американські та китайські сили.

При цьому я не виключаю, що такий сценарій можливий у майбутньому. Коли обидві сторони будуть по-справжньому виснажені. До цього йде, якщо ані Україна і партнери, ані Росія не зможуть "перегорнути дошку" на полі бою. (Те, що відбувається зараз - "не воно"), і ніхто зі сторін не колапсує зсередини. Але до тої точки взаємного виснаження ще як мінімум багато місяців.

Наразі Путін навряд готовий обговорювати щось крім капітуляції, бо все інше не виправдає війну, яка вже стала єдиною опорою легітимності його режиму. І за таких умов наша спроба вистрибнути з війни - це шлях або принизливої капітуляції де-факто, бо нема причин думати, що буде інакше, або пряме запрошення повертатися за рік-півтора. Бо зараз немає опції одночасного розміщення на неокупованій території України американських баз як у Кореї після війни.

Цілком ймовірно, що режим Путіна обвалиться у відносно короткій перспективі. Фундаментальних причин для того вистачає. Але якщо йому дати зараз зафіксуватися, це дасть їм час не стільки підготуватися до нового нападу (вони можуть і іншу мішень обрати), скільки зміцнити внутрішній контроль, стабілізувати економіку. І по-справжньому інтегрувати окуповані українські території включно з Кримом в російський простір.

Так, шукаючи можливість "корейського сценарію" у мріях стати Південною Кореєю було б корисно не реалізувати "в'єтнамський сценарій". І не стати Південним Вєтнамом. До речі, де він?

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти