Кремль обрав нову стратегію, або Чому війна в Україні розтягнеться на місяці

25 травня 2022, 15:29
Для Росії одним із найгірших варіантів розвитку подій було те, що колективний військовий та економічний потенціал Заходу буде спрямований на допомогу Україні. Тому вона тягне час.
Кремль обрав нову стратегію, або Чому війна в Україні розтягнеться на місяці
Путін вирішив максимально затягувати війну в Україні / Reuters

Можу помилятись, але здається Росія вже побудувала нову стратегію щодо війни в Україні.

І в цьому їм дуже сильно допомогли деякі західні лідери та ЗМІ. На Заході зараз починають активно просувати дві вигідні для Росії думки. Перша - це побоювання перемоги України і подальша дестабілізація ситуації в Росії. Друга - це зберегти обличчя Пу і піти на територіальні поступки.

Причини появи таких ідей можуть бути дуже різні, але кожна з них грає на руку Пу. Поясню чому.

відео дня

Напавши на Україну, Пу явно не очікував спротиву з боку нашої армії. Саме цей спротив дозволив стримати натиск росіян у перший місяць. А це, в свою чергу, дозволило виграти час для того, щоб західні лідери ухвалили рішення про збільшення військової допомоги Україні.

І для Росії одним із найгірших варіантів розвитку подальших подій було те, що цей колективний військовий та економічний потенціал буде спрямований на допомогу Україні. В першу чергу - поставками існуючого озброєння. Але більш важливим вважаються виробничі потужності, які можна залучити до виконання оборонних замовлень для України.

На жаль, як показала реальність, в Україну збільшились поставки зброї, але не в тих об’ємах, які здатні переломити хід війни. Адже для того, щоб перемогти Росію, недостатньо декілька сотень танків і сотні гаубиць. Тому що в Росії на складах тисячі танків і гаубиць. Може, не таких якісних як в НАТО, але зброя достатньо потужна, щоб створити проблеми нашим військам.

Не сперечаюсь, є країни, які нам дуже багато допомогли. Естонія та Польща по відношенню до своїх можливостей і США та Великобританія в абсолютних цифрах. Однак, потрібно розуміти, що ця допомога не дала нам чисельної переваги над армією Росії. А без чисельної переваги в озброєнні досягти перелому буде дуже важко.

І коли в Росії зрозуміли, що західні країни не будуть мобілізовувати свої виробничі потужності для підтримки України, а зброю надають в обмежених кількостях, то вони адаптувались до цього сценарію. Адже поразку визнавати вони теж не хочуть.

Зараз в них дійсно нема часових рамок і конкретних цілей по захопленню України, як раніше. Мета інша - якнайдовше затягнути війну. І вони чудово розуміють, що чим довше триватиме ця війна, то тим більше серед коаліції західних країн буде зростати втомленість, яка вже проявляється в окремих меседжах і діях.

Також думаю, що вони чудово розуміють ризики. Адже нещодавно у США був прийнятий закон про ленд-ліз і пакет допомоги Україні в розмірі 40 млрд. Однак, тут головне як і коли він запрацює. Невідомо що буде поставлятись. І навіть якщо буде ухвалене якесь рішення, то на підготовку, поставку і подальше навчання знадобиться час.

А поки нема кардинальних змін з поставками західної зброї в Україну, то вони вирішили зробити ставку на затягування війни. Тому на нас чекають місяці непростої боротьби і треба бути до цього готовими.

Павло Вернівський, радник Голови ФПУ з економічних питань

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти