Криза, гірша за пандемію: чим загрожують авіасанкції Євросоюзу проти Білорусі

25 травня 2021, 20:49оновлено 26 травня 2021, 11:37
Мінськ - один з головних хабів для польотів в РФ і Азію. Якщо над Білоруссю оголосять безпольотну зону, це може спричинити глобальну кризу авіаринку.
Ryanair, Мінськ
Рейс Ryanair екстрено посадили в Мінську / Reuters

Ситуація з затриманням Протасевича в Мінську дуже дивна. По-перше, незрозуміло, як Ryanair дав доступ до DCS – системи, де реєструють пасажирів рейсу в авіакомпанії та аеропорту.

Тому що Ryanair - жлоби з жлобів. Щоб отримати доступ до їхніх баз даних, невідомо яку лезгинку потрібно витанцьовувати. Там явно був дуже високий рівень проникнення спецслужб - щоб перевірити, чи дійсно він на борту, яке місце він отримав і т.д. Ця система – строго конфіденційна і в ній кілька рівнів кодування.

Другий момент-лоукостери економлять на всьому. Той же Ryanair збирався зробити платними туалети на борту літака. І тут їх просять диспетчери приземлитися в Мінську. Замість цього вони б знайшли сто причин - наприклад, про те, що у них якась неполадка на борту і вони летять до Вільнюса. "Зліт-посадка" – це для них вже великі витрати, а вже тим більше - розворот літака в повітрі. Для стандартного борту оборот судна з прибиранням літака і підготовкою до наступного рейсу займає півтори - дві години. У "Райана" борти взагалі літають кожні 40 хвилин. Тому те, що сталося в Білорусі – випадок винятковий. Тому що змусити таку авіакомпанію зробити проміжну посадку заради одного пасажира в нормальних умовах нереально.

відео дня

До слова, той же МіГ-29 - це ще одна окрема історія. Підняти його в повітря-дуже дорога штука. Витрата палива у нього - мінімум 2 тонни пального. Навряд чи Протасевич був настільки цінний для влади Білорусі, щоб заради нього піднімати борт.

читайте такожЯк Лукашенко покарають за зухвале затримання блогера ПротасевичаЩо буде далі? Після звернення ряду країн, ІКАО може дати рекомендації Євроконтролю - диспетчерам, які забезпечують польоти в Європі про оголошення безпольотної зони над Білоруссю.

Але складність тут в тому, що їм вже і так доводиться облітати Україну, так як ІКАО раніше заборонила польоти над Донбасом і Кримом. Через Білорусь йде один з основних коридорів на Транссиб - через Росію в Азію. І якщо закриють Білорусь, то авіакомпаніям доведеться облітати через Прибалтику і Балтійське море.

Але в даному випадку цей маршрут обльоту буде залежати від РФ - наприклад, вона може заборонити у себе польоти європейським компаніям на знак солідарності з Білоруссю. Тим більше, що в 2014 році вона так вже робила – в 2014 році російська авіакомпанія Добролет одна з перших запустила польоти до Криму. Після того, як Україна спробувала накласти санкції на російські авіакомпанії, після закритих переговорів цю авіакомпанію закрили.

Льотна година складається з декількох складових - лізингу літака, який в 90% випадків надає західна компанія, зарплата екіпажу, де також потрібні міжнародні сертифікати, а також міжнародні технічний супровід і страховка. Якби Росія закрила б Транссиб, то збитки для західних авіакомпаній від цього склали б 500 мільйонів доларів на рік, від чого постраждали б усі. І якщо цю ж схему зараз спробують провернути з Білоруссю, то може наступити глобальна криза авіаринку з масштабами гіршими, ніж від пандемії коронавірусу.

В'ячеслав Коновалов, експерт громадської кампанії "Євро-патруль", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти