Пастка або неминучість: навіщо Кремль заявив про втечу з Херсона

10 листопада 2022, 06:25
Російська еліта вже усвідомлює, що війна в Україні програна, і використовує поразку у війні як боротьбу за владу.
Сергій Шойгу
Сергій Шойгу дав команду відступати з Херсона / скріншот YouTube

​Міністр оборони РФ Сергій Шойгу дав команду виводити російські війська з правого берега Херсонської області, включаючи місто Херсон. Насправді поки дуже багато питань - потрібно дивитися на результати. Тому що це може бути пасткою - мовляв, заходьте, а ми вам влаштуємо Армагеддон.

Упевнений, українське командування це розуміє, хоча, варто зазначити, відведення військ РФ закономірне. У Росії існує нестача кадрових військових (а в Херсонській області знаходяться саме кадрові військові - морська піхота, спецназ і так далі), і те, що росіянам доведеться залишати правий берег, було зрозуміло ще влітку цього року. А після того, як українські війська висунуться на правий берег, вони зможуть обстрілювати і Кримський перешийок, а це спричинить собою удар по логістиці всього південного угруповання військ РФ, тобто тоді під питанням опиняються не тільки лівий берег Херсонщини, а й Запорізька область.

Моя версія того, навіщо РФ відводить кадрових військових і замінює їх мобілізованими пов'язана з тим, що кадрові військові необхідні всередині Росії. Я не виключаю того, що вся російська еліта вже усвідомлює, що війна в Україні програна, і використовує поразку у війні в якості боротьби за владу: ФСБ звинувачує армію, а армія - ФСБ. А враховуючи те, що гряде смута і великий перерозподіл власності, всередині Росії будуть необхідні війська, які братимуть участь в міжелітних розбірках.

відео дня

Внутрішні процеси в Росії вже починалися. Адже у розумінні росіян влада здійснює зради одну за одною. У цьому сенсі росіяни - жертви власної пропаганди, адже вони впевнені, що росіяни не здаються, а тут відбувається відступ за відступом, що має на увазі явну поразку.

У російські бунти я не вірю - ми бачимо, що росіяни йдуть, як стадо баранів на забій. Є точкові виступи жінок, але загальний тон цих виступів не стільки в тому, що росіяни не хочуть вбивати українців, а що їх до цього погано підготували. Вони хотіли б убивати з комфортом, але не виходить, і їх кидають а безглузді атаки - точно так само, як і в Другу світову війну. Загальна маса росіян аморфна, а ось еліти реалізувати протестний потенціал цілком можуть. Наприклад, той же Кадиров або Пригожин.

Російська влада вже фрагментується - вона розуміє, що звільнення Херсона означає удар по РФ, і ми вже бачимо виття на болотах. Зміщувати Путіна, звичайно, ніхто не буде, але можлива велика гра - той же Кадиров цілком може взяти участь в розбірках за власність. Залежно від того, яку лінію поведінки обере ФСБ - показувати варіант вермахтської республіки, тобто того, що Росія нібито змінилася і в цьому випадку шукати шляхи для домовленостей із Заходом, або ж далі йти шляхом Північної Кореї, буде залежати і нова фігура керівника Росії.

Не варто забувати, що РФ раніше назвала Херсон російським. Тим більше, що це - єдиний обласний центр, який вони зуміли захопити, а тепер їм і звідти доведеться відходити. Так що це зайвий раз показує, що у Росії вже немає сил триматися. А відведення з Херсона означатиме деморалізацію всієї російської армії. Адже, повторюся, на півдні воювали кращі з кращих армії РФ, і якщо вже вони не витримали, то що говорити про непідготовлених мобілізованих та інших частинах?!

Тарас Загородній, політичний і економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти