Лукашенко готує для себе план Б

13 травня 2023, 08:25
Лукашенко - людина немолода, йому вже під 70. І тому не варто шукати в його стані якихось конспірологічних пояснень.
Лукашенко, Білорусь
У Лукашенка почалися проблеми зі здоровʼям / Колаж УНІАН, скріншот

Дійсно, Лукашенко так погано виглядав на публіці, як на параді в Москві 9 травня, вперше за довгий час. Хоча у 2020 році він серйозно хворів на ковід, через що у нього не було голосу на одному з найважливіших його виступів напередодні виборів. В принципі, у Лукашенка і раніше бували проблеми зі здоров'ям, але ми не знаємо, в чому конкретно проблема полягає зараз. У нього періодично виникають проблеми з ходьбою, на ньому і раніше вже помічали сліди від крапельниць. Багато ходить чуток про те, що у нього цукровий діабет, але це не підтверджено, оскільки нам невідома повнота Його медичної картини.

У той же час, я б не став проводити будь-які паралелі нинішнього стану Лукашенка зі смертю міністра закордонних справ Володимира Макея. Адже немає ніяких доказів насильницької смерті. Дві найбільш поширені версії (принаймні в білоруському інформаційному полі) – суїцид і інфаркт. Тому єдиний зв'язок, який тут проглядається, полягає в тому, що і Макей, і Лукашенко літні люди за 65 років.

У мене немає жодних доказів його отруєння. Це може бути простою кризою здоров'я, адже Лукашенко – людина немолода, йому вже під 70. І тому я б не шукав тут якихось конспірологічних пояснень. Не бачу я тут і інтересу Кремля в усуненні Лукашенка, оскільки він найкомфортніший для них лідер Білорусі, який виконує все, що від нього вимагає Кремль. Принаймні зараз. І навіщо дестабілізувати надійний військовий плацдарм таким чином я не розумію.

відео дня

Кому зараз було б вигідно усунути Лукашенка? Крім очевидних опонентів, які хотіли б позбутися від нього, білоруської опозиції (хоча я не впевнений, що там є плани або готовність реалізовувати такі сценарії такі замаху), в Росії або білоруській правлячій верхівці також немає очевидних бенефіціарів, тому що це веде до серйозної дестабілізації. Режим Лукашенка існує вже близько 30 років, а зникнення центральної фігури – це завжди виклик і дестабілізація. Але як правляча Білоруська верхівка, включаючи силовиків, так і Росія зацікавлені в стабільному, передбачуваному білоруському режимі.

Хто стане наступником Лукашенка в разі його відходу багато в чому буде залежати від сценарію цього відходу. Якщо це буде контрольований відхід, тобто Лукашенко сам визначає правила і формат, то тоді у нього буде і сильна карта в цьому процесі. Він, судячи з усього, вже намітив для себе, що це буде відбуватися через зміну конфігурації білоруської влади. Тобто Лукашенко спочатку сам змінить посаду, стане головою так званих білоруських народних зборів і поступово дозріє до того, щоб передати президентський пост комусь новому.

Хто такий Артем Шрайбман

Артем Геннадійович Шрайбман (Гомель, Білорусь, 1 жовтня 1991) - Білоруський політолог, аналітик, журналіст. Позаштатний автор порталу TUT.BY, запрошений експерт Фонду Карнегі за міжнародний мир, засновник аналітичного агентства Sense Analytics, пише Вікіпедія.

Це не обов'язково відбудеться в 2025 році, коли намічені наступні президентські вибори, але за логікою нової Конституції Білорусі, прийнятої в 2022 році, рано чи пізно це має статися. Тому що саме Лукашенку дано одноосібне право займати обидві посади – президентський і голови "ВНС" – і це право дано йому тільки на два терміни. За цією логікою якась передача влади, нехай і контрольована, повинна відбутися. Кого Він вибере в наступники, зараз не видно. Тим більше, що дуже часто людина, яку вибирає диктатор, до останнього не є фаворитом в подібних системах.

Що стосується стихійного транзиту, коли Лукашенко помирає, захворює або ж відбувається номенклатурний бунт, то в цьому випадку багато що також залежить від обставин – коли це станеться, що буде в цей час з війною і наскільки сильна буде Росія до того моменту. Адже якщо це станеться сьогодні-завтра, то, безумовно, РФ буде намагатися вплинути на конфігурацію майбутнього білоруського режиму і на те, хто буде на чолі і буде стежити за тим, щоб "червоні лінії" Росії не були перейдені і російська військова присутність в Білорусі збереглася. Якщо це станеться зараз, то згідно з чинною Конституцією Білорусі, влада переходить до голови Ради Республіки, верхньої палати білоруського парламенту. Сьогодні цю посаду займає Наталія Кочанова - бюрократ, функціонер і одна з найбільш лояльних і близьких до Лукашенка персон. Формально вона повинна провести нові вибори протягом 70 днів. Але як це буде відбуватися, хто буде висуватися від влади, чи вкаже Росія на якогось свого кандидата і чи не продавить його - ми цього не знаємо і було б занадто спекулятивно гадати.

Якщо Лукашенко, наприклад, помирає, про це ніхто не знає і у правлячої еліти в Білорусі є час за закритими дверима, як це було недавно в Узбекистані і після смерті Сталіна, між собою обговорити формат майбутнього правління, то тоді теоретично вони можуть домовитися про інший сюжет. Наприклад про те, що це буде не Кочанова, а хтось інший. Так, повторюся, сталося в Узбекистані, де тодішній прем'єрміністр став президентом, хоча за Конституцією ним мала стати інша людина.

Деталі будуть залежати від того, що відбувається. Якщо це станеться після поразки Росії у війні в Україні, то це буде сценарій, при якому у неї буде менше ресурсів для впливу на вибір ставленика білоруської номенклатури. Якщо це станеться, то присутність РФ в Білорусі досить вагомою, щоб мати блокуючий голос і вже якщо не привести до влади якогось свого губернатора на танку, то заблокувати невигідний їй вибір вона б зараз змогла.

Артем Шрайбман, журналіст, білоруський політичний оглядач, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти