Лукашенко остаточно перетворився на сторожового собаку Кремля

30 вересня 2021, 13:12
Заяви Лукашенка щодо України поки не несуть загрози. Але він може взяти приклад із Путіна і почати затримання українських громадян.
Лукашенко
Олександр Лукашенко зробив декілька суперечливих заяв щодо України / Reuters

Нещодавні заяви Олександра Лукашенка, зокрема, про відкриття фронту в Україні проти Білорусі, на даний момент є просто заявами і реальної загрози для нас не несуть. Але це не означає, що у довгостроковій перспективі усе залишиться так, як є зараз, бо на кордоні із Білоруссю є дуже великі прогалини і, відповідно, виникають ризики недружелюбних дій зі сторони Білорусі.

Зараз Лукашенко робить такі авансові заяви для того, щоб сподобатися Путіну і отримати додаткові преференції, а також певним чином змістити фокус із виконання двосторонніх зобов'язань - саме тому він інформаційно накаляє обстановку. Звичайно, що ці заяви підхоплюють російські медіа, чим створюють позитивний фон для Лукашенка - мовляв, він союзник.

Військові дії на північній частині кордону України малоймовірні. Тому що там, по-перше, болотисто-лісиста місцевість і є буквально декілька автошляхів, через які можливе якесь перекидання військ. Навряд чи Білорусь відправлятиме сюди свої війська напряму - тут, скоріше, йдеться про певні диверсійні дії. Причому це можуть бути не обов'язково білоруські військові - можуть бути і російські, які можуть нанести шкоду інфраструктурі або збирати розвідувальну інформацію тощо.

відео дня

Тож Україні, щоб превентивно цьому протистояти, варто посилювати кордони і бути готовим до будь-яких дій зі сторони Білорусі.

Єдиний ризик, до якого Україна найближчим часом має бути готова - це затримання українських громадян на території Білорусі. Незважаючи на те, що Білорусь закрила кордон, українців там вистачає - там наразі мешкає багато українців, які або мають родинні зв'язки, або там працюють. Тож існує ризик, що Білорусь може поводитися так само, як і Росія - масово затримувати українських громадян і звинувачувати їх у шпигунстві.

читайте такожЛукашенко грає з Путіним в еміра й ішака, чекаючи, хто помре першимПричому необов'язково це можуть бути люди, які пов'язані із українськими спецслужбами - це можуть бути просто цивільні, які можуть стати заручниками ситуації. Лукашенка дуже дратує той факт, що багато опозиціонерів та інших отримують прихисток в Україні. Тож у подальшому не виключено, що затримання українських громадян можуть використовувати для шантажу в обмін на білоруських опозиціонерів.

З дипломатичної точки зору у відносинах з Білоруссю може йтися хіба що про структурні економічні санкції - це єдиний із можливих варіантів. Звісно, він взаємодеструктивний, але зважаючи на те, що Лукашенко вже остаточно обрав сторону Путіна і є сторожовим собакою Кремля, у разі якихось дій з боку Білорусі Україна має відповідати дзеркально.

Але тут питання у державній політиці. У нас критична залежність на ринку палива - Україні, за великим рахунком, немає різниці, кому саме платити гроші за нього - полякам, румунам чи білорусам. Однак Україні потрібно знайти заміну - ринок, де можна купувати це паливо або ж виготовляти його самим. Але наразі альтернатив у нас немає, бо якщо зупинити продаж палива зараз, то в Україні може початися паливна криза.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру Democracy House, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти