Будь-який крок Кремля у війні призведе до краху: на якій ділянці фронту неминуча м'ясорубка

4 квітня 2022, 14:18
У Росії чітко проявилися ті, хто хоче "війни до переможного кінця". От тільки переможний кінець не те що не проглядається, він взагалі неясно, яким може бути.
Кремль потрапив у ситуацію, коли будь-яке рішення веде до краху
Відступ російських військ із півночі України маркує початок системної кризи війни, розв'язаної Росією

У ситуації катастрофи управління має специфічну особливість: будь-які рішення лише прискорюють її. При цьому будь-яка бюрократична машина в принципі не може не генерувати рішення, а тому катастрофа завжди нагадує воронку, коли швидкість течії із наближення до точки "схлопування" лише збільшується.

Те, що відбувається в Україні, підпорядковується цій закономірності. Кремль потрапив у ситуацію, коли будь-яке рішення веде до краху. "Партія війни", публічною особою якої стає Кадиров, висловила вкрай негативне ставлення до озвучених Мединським підсумків (нехай і дуже проміжних) переговорів, сьогодні він же вельми жорстко пройшовся по Пєскову, хоча, здавалося б, раніше між ними були цілком приязні відносини. Гасло "війна до переможного кінця" знайшло своє обличчя.

Проблема в тому, що переможний кінець тут не те що не проглядається, він навіть неясно, яким взагалі може бути. Будь-який результат при такому гаслі буде оголошений недостатнім. Крім, звичайно, беззастережної капітуляції, але вже зрозуміло, що її не буде.

відео дня

читайте такожЧому Росія так швидко відступила від Києва

Зеленський при цьому в недавньому зверненні до населення України (а десятихвилинні записи щоденних виступів стали свого роду ритуалом) сказав, що Україна виграла головне – час, що звучить, до речі, вкрай розсудливо: при раптовому наступі противника головною метою сторони, що обороняється, завжди було і буде збити його з темпу, змусити зупинитися і загрузнути. І головне – змусити почати відхід, нехай навіть на другорядних ділянках.

Відведення сил із Київської області – а за деякими повідомленнями намічається відхід взагалі по всій півночі, включаючи й лівобережжя України) – ознака критичного дефіциту ресурсу. Війна, як і будь-яка система, підпорядковується всім тим закономірностям, які притаманні будь-яким системам, і відхід із півночі маркує початок системної кризи цієї "спецоперації".

Системну кризу можна подолати, але тільки через перерозподіл ресурсу, що і відбувається у вигляді перегрупування сил і направлення їх на інші ділянки фронту "спецоперації" (як би дико не поєднувалися ці два слова). Куди направляються сили, в цілому зрозуміло: за російським командуванням залишається чи не єдиний зрозумілий крок – спроба оточення донбаського угруповання ударом південніше Харкова. Зрозуміло, що це читається і українським командуванням, а тому в наступні пару тижнів на цій ділянці неминуче виникає м'ясорубка, бо діватися, загалом, нікуди – потрібен результат.

читайте такожЧому Путіну потрібно закінчити війну з Україною до 9 травня

Є, звичайно, варіант, що російські війська знову спробують прорватися через Одесу до Придністров'я (що створить для України ситуацію втрати виходу до моря, і це явно компенсує не-звільнення Донбасу), але ходіння по узбережжю, та ще й у низинах досить великих річок, лиманів та інших природних перешкод – справа не з простих. Хоча інтелектуальна міць російського керівництва така, що воно може і не звернути увагу на подібні прикрі дрібниці.

У будь-якому випадку маневрувати доведеться тим, що залишилося, а через два-три (максимум) тижні інтенсивних боїв цей ресурс теж суттєво скоротиться. І якщо результату не буде знову (а це варіант фіфті-фіфті), то виникне питання з новим перерозподілом того, що залишилося. Простіше кажучи – звідки доведеться виводити війська цього разу. Де "скорочувати лінію фронту".

читайте такожРосійські Кати в Україні: традиція Катинського розстрілу жива і триває у вірних синах Росії

Зафіксувати стан справ, повторюся, неможливо: "партія війни" вимагатиме продовження за будь-якого результату, причому чим менше шансів, тим агресивнішими стануть її вимоги. Це і є стан "воронки", яка з кожним повним обертом буде тільки стискатися і прискорюватися. Поки не зійдеться в точку.

Ель Мюрид, військовий експерт, блогер

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти