Місяць війни в Україні: коли і чим закінчиться божевілля, розпочате Путіним

25 березня 2022, 08:31оновлено 30 березня 2022, 17:01
Зволікання Заходу із введенням санкцій проти Росії коштувало Україні розбомбленого Харкова, Маріуполя та інших міст, що зазнали жахливих руйнувань.
Деякі західні країни намагаються використовувати Україну як інструмент для послаблення Росії
Третя світова війна вже почалася, і Заходу не вдасться відсидітися осторонь / Фото Reuters

Після початку повномасштабної війни Росії проти України ставлення світу до нашої країни суттєво змінилося. Так, наприклад, на другий день війни високопоставлений чиновник однієї впливової європейської країни сказав українському дипломату: "Навіщо ви просите про зброю – ви через два дні перестанете існувати". І таке ставлення було характерним для дуже багатьох наших західних партнерів… Але кожен день, коли наші герої давали відсіч російській орді, змінював ставлення світу до України. За місяць повномасштабної війни на Заході зрозуміли, що вони дуже помилялися, коли давали нам два дні на існування, і побачили, що для українців означають поняття свободи, незалежності та існування як окремої нації.

Зеленський дуже правильно сказав, що вимагатиме від західних країн не казати більше українцям, що українська армія не відповідає стандартам НАТО, бо це НАТО не відповідає стандартам поводження в таких ситуаціях, як склалася зараз. Нинішня боягузлива позиція не прикрашає ні НАТО, ні окремі країни. Їхня позиція егоїстична і аморальна: вони кажуть, що себе будуть захищати, а Україна може робити, що захоче.

Також за цей місяць у світі відбулося переосмислення того, що таке Росія. Тепер більшістю країн ЄС Росія сприймається як реальна глобальна загроза, а Путін – як кримінальний злочинець.

відео дня

читайте такожНаступні травневі українці проведуть у Криму: коли закінчиться війна з Росією

Путін і вся його хунта – це кандидати на Нюрнберг №2. Переконаний, що цей судовий процес відбудеться, вже є ознаки цього.

Найголовніше – на Заході нарешті зрозуміли, що з Росією їм не по дорозі, хоча останні 30 років вони себе заколисували тим, що РФ можна інтегрувати у західний світ. Це була колосальна помилка, за яку Захід зараз розплачується, на жаль, не лише грошима, але й життями українців. Хоча й досі лишаються країни, що займають неадекватну позицію, наприклад, Угорщина фактично виступає "п’ятою колоною" Кремля в НАТО і ЄС.

Путін місяць тому вирішив піти ва-банк. Пішов – і програв, причому по всіх параметрах:

  • політично це цілковитий провал, адже Путіна тепер називають воєнним злочинцем, а його режим вчиняє злочини, які фактично є геноцидом;
  • економічно він загнав Росію у глухий кут, і тепер російські жінки б’ються за кілограм цукру;
  • Росія перетворилася на країну-ізгоя, з якою ніхто не хоче мати справ, окрім брутальних автократичних режимів;
  • РФ відрізано від спілкування зі світом, а громадянам заборонено літати в цивілізовані країни – відкритим лишається тільки "третій світ", та й то в окремих випадках;
  • російських культурних діячів вигнали з усіх можливих і неможливих форумів;
  • російських спортсменів "попросили" з усіх спортивних майданчиків.

Таким чином, відбувається процес делегітимації Росії по всіх напрямках. Це – результат путінської політики. Путін розраховував, що через два дні після вторгнення він говоритиме з Байденом про долю України, але вийшло так, що в разі збереження тиску на Росію через кілька місяців постане питання про те, чи збережеться вона в її нинішніх межах чи розвалиться. Якщо обмежувальні заходи будуть збережені і посилені, це питання вирішиться за півроку.

читайте такожВійна України і Росії – чому сторона, що програє, втратить усе

В будь-якому разі, ця війна не зможе тривати роками. Це – війна на виснаження, яка вимотує і Росію, і нас. Ми не можемо собі дозволити роками воювати. Тому на нас чекає більш позитивний сценарій за двох обставин:

  1. Україна повинна отримати всю необхідну військову допомогу. Зеленський правильно сказав, звертаючись до НАТО, що Україна просить всього 1% від їхніх літаків і танків, все інше ми зробимо самі. Росія – це не та країна, яка зможе протистояти колективному Заходу, Росія лише шантажує світ, і Захід на цей шантаж ведеться;
  2. Здатність ЗСУ завдати російському окупанту непоправних втрат, від яких він не зможе оговтатися. А те, що це можливо, українська армія довела вже не раз, маючи значно менші можливості і кількість озброєння. Лише завдяки вмінню, мотивації і патріотизму ЗСУ демонструють, що "непереможна" російська армія є армією-вигадкою. Вона нездатна ні на що, окрім знищення мирних жителів, руйнацію міст та ґвалтування жінок, а також здійснення інших злочинів, що межують із геноцидом.

Ці два фактори дадуть можливість вигнати окупантів з української землі, в тому числі з Донецька, Луганську і Криму, та говорити про реальне завершення війни в Україні.

Якщо буде консолідована позиція Заходу, і Росія зазнаватиме величезних втрат від продовження війни, все може скінчитися вже цього року. Але поки що такої позиції ми, на жаль, від НАТО не дочекалися. Очевидно, серед планів Заходу є якомога більше вимотування Росії війною. Такий цинізм ми спостерігаємо вже довго. Зокрема, Україна просила про санкції, які зупинили б можливий напад Росії, але їй відповідали, що їх введуть лише після того, як це станеться. Це "після" коштує Україні розбомбленого Харкова, Волновахи, Маріуполя, Чернігова, Бородянки і всіх інших міст, що зазнали жахливих руйнувань. Це коштує нам тисяч загублених життів.

читайте такожНедовго сміялися російські Іскандери: чому РФ не вдасться поповнити запаси ракет, що закінчилися

Тож для деяких країн Україна – це зручний інструмент для послаблення Росії. Вони намагатимуться підтримувати ситуацію такою, щоб не сталося надто швидкої перемоги України, бо це призведе до непоправних наслідків для самої Росії, і вона може розпастися. Такі країни намагаються тримати ситуацію на короткому ланцюжку для того, щоб і Україна не сильно і не швидко перемагала, і Росія не швидко розвалилася.

Якщо Україна не переконає Захід у згубності такого підходу, це може тривати довго. Втім, у світі достатньо країн, які чудово розуміють і позицію України, і загрозу Росії для інших держав, зокрема, вони усвідомлюють, що самі в будь-який момент можуть стати об’єктом нападу РФ. Спільним фронтом України, Польщі, Балтійських країн, Словаччини, Чехії, Румунії, Великої Британії ми зможемо переломити ситуацію і не допустити, щоб війна тривала місяцями.

По суті, третя світова війна вже почалася – це війна демократії цивілізованого світу проти авторитаризму. Зараз вона реалізувалася у вигляді російсько-української війни.

читайте такожРосія звихнулася надовго: чому Європі не уникнути участі в третій світовій

Заходу не вдасться відсидітися, думаючи, що все закінчиться саме по собі, без них. Україна має пояснити, що довго сидіти в окопах – це ганьбити себе, демонструвати подвійні стандарти та проводити політику цинізму. Рано чи пізно це дійде до західних лідерів. Уже зараз змінюються деякі їхні позиції, тож елементи совісті ще залишилися.

Китай у цій ситуації буде виходити виключно зі своїх економічних інтересів, а вони точно не передбачають, що Пекін займе позицію РФ. Бо це матиме своїм наслідком втрату Китаєм ринків Європи і Америки, а це, в свою чергу, призведе до колапсу китайської економіки.

Підсумовуючи все вище сказане, зазначу, що наразі немає жодних сумнівів у тому, що Україна в цій війні переможе. Україна вже перемогла – вона довела всьому світу, що нема такої сили, яка може зупинити наше прагнення жити вільною демократичною цивілізованою країною. Це найголовніша перемога сьогодні, а всі інші перемоги прийдуть за цією.

Володимир Огризко, дипломат, екс-міністр закордонних справ України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти