Молдова ризикує знехтувати шансом розправитися з Придністров'ям

27 квітня 2022, 09:19
Подальший розвиток ситуації залежатиме від дій Молдови - чи захоче вона вирішувати це питання за допомогою сили. Але наразі цього бояться.
Молдова ризикує знехтувати шансом розправитися з Придністров'ям
Росія провокаціями у Придністров'ї намагається залякати владу Молдови

Провокації у Придністров’ї дуже нагадують ті, які росіяни раніше робили у ОРДЛО - усе це видає почерк російських спецслужб.

Мета цих провокацій - налякати Молдову і здійснити воєнний тиск, аби Молдова відмовилася від транзиту в Україну певної продукції (палива, мастильних матеріалів тощо). Росії вигідно тримати керівництво Молдови у страху і ми бачимо, що ця схема працює - як наслідок, Молдова не захотіла передавати Україні свої літаки.

Крім того, такими діями Росія зондує можливу реакцію Кишинева і Києва на предмет посилення військового угруповання на цьому анклаві. Адже Росія може спробувати наростити контингент у Придністров’ї та спробувати погрожувати Україні розтягнути фронт. Відтак, не варто виключати можливої агресії Росії по Одесі, Вінницькій області, хоч це не має для Росії стратегічної мети.

відео дня

У той же час Росія турбулентністю у Придністров’ї намагається створити точку напруги, за рахунок чого водночас відбувається нагадування західним партнерам про існування ще одного замороженого конфлікту. Тобто це певного роду реакція на дії Молдови стосовно євроінтеграції, членства в НАТО і тому подібного. Бо погрози Росії вийти до Придністров’я, перш за все, створюють загрозу для державності Молдови, адже у такому разі РФ може вийти до Одеси і за кілька днів захопити Молдову.

У будь-якому випадку, подальший розвиток ситуації залежатиме від дій Молдови - чи захоче вона вирішувати це питання за допомогою сили. Наразі видно, що Молдова цього боїться, саме тому там продовжують дотримуватися позиції страуса, що ховає голову у пісок.

Для України єдина загроза полягає у насиченні угруповання у Придністров’ї. Як тільки українська розвідка побачить, що до Придністров’я летять транспортні літаки, що перевозять живу силу, техніку і озброєння, Україна буде змушена діяти превентивно. Тому що ми не можемо чекати, поки Росія нарощуватиме свою групу військ і обстрілювати Одесу та область.

читайте такожДругий фронт и прорив на Київ: для чого Росія "качає" Придністров'яТобто тут сама Санду має визначитися - чи буде вона координувати зусилля з Україною і намагатиметься вирішити цей заморожений конфлікт на свою користь. Бо Придністров’я - це чорна контрабандистська діра, яка несе загрозу і Україні, і Молдові.

Без схвалення Молдови та організації нею поліцейської місії ми нічого теж вдіяти не зможемо, хоча у України вже є ресурси і можливості, щоб змести Придністров’я і відновити конституційний устрій на цих територіях. Причому якщо керівництво Молдови не змінить своєї політики, західні лідери теж ніяк не зможуть на це вплинути.

Поки що виглядає так, що Санду - це не той лідер, який усвідомлює важливість історичного шансу вирішити це питання раз і назавжди. Але з іншого боку, цілком можливо, що питання Придністров’я заглохне так само швидко, як зараз з’явилося.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти