Морквинка для коня: чому Україні натякають на скасування безвізу з ЄС

30 вересня 2021, 06:30оновлено 30 вересня 2021, 13:26
Загалом імовірність скасування доволі велика, бо головна вимога і претензія до України - це відсутність реформ у антикорупційній сфері.
Морквинка для коня: чому Україні натякають на скасування безвізу з ЄС
У ЄС обговорюють можливість скасування безвізового режиму для третіх країн, до яких відносять і Україну / УНІАН

Безвізовий режим для України - це була така морквинка, яку вивішують перед конем, щоб він тягнув воза туди, куди треба кермувальникам. Це заохочення України почалося ще за часів Порошенка і технічно, за часів Зеленського, ми, зрештою, отримали начебто безвіз. Але він був фактично скасований у зв’язку із пандемією коронавірусу. І тепер деякі країни, хоч цього вголос і не кажуть, намагаються зменшити будь-які зв’язки власних мешканців під будь-якими приводами, лякаючись цієї пандемії.

Але насправді привід є, бо Україна не просунулася в антикорупційних реформах. Тобто головна вимога і претензія до України - це справи в антикорупційній сфері. Але тут треба розуміти, що західні партнери оцінюють просування чи не просування у цій сфері виключно за інформацією від власних українських так званих активістів, які мають свою персональну мету, свої завдання, співпрацюють і опонують владі. Тобто вони абсолютно не є об'єктивними свідками, а навпаки заангажованими, бо за розвиток антикорупційної справи вони отримують гроші і гранти. І логічно, якщо вони будуть звітувати, що усе гаразд, то грантів, зрозуміла річ, стане значно менше.

Відповідно, і ззовні ситуація з Україною виглядає не надто об’єктивною по відношенню до нас. Бо західні партнери оцінюють нашу корупцію по зовнішнім показникам - чи є наглядова рада, чи міжнародні експерти обирають керівника ДБР тощо. Тобто по тим показникам, які не мають відношення до реального стану корупції. Фактично ті правоохоронні структури, які створені за участі Заходу, конкурують між собою, а не боряться зі злочинністю і корупцією зокрема.

відео дня

Загалом імовірність скасування доволі велика. Наприклад, та ж Угорщина може знайти привід - вони, щоправда, можуть не сказати, що проблеми з Україною пов’язані з угорською мовою, а знов-таки спишуть усе на корупцію. Інші країни, які мають до нас претензії, так само під приводом корупції можуть скасувати безвіз, тому що у них є бажання обмежити перетин державних кордонів через пандемію.

Так чи інакше, це буде зроблено не за об’єктивних умов, а тому що "так здається". Причому найбільш імовірно, що скасовуватимуть безвіз у деяких країнах - там, де нема бажання залучити наших трудових мігрантів. Там, де таке бажання є, ніхто нічого не скасовуватиме і ніяка корупція заважати їм не буде.

читайте такожЗагроза безвізу і асоціації: як зміняться відносини України з ЄвропоюСкасувати безвіз можуть - ми його і так практично не маємо. І звісно, відомство, яке за нього відповідає, продовжить розповідати, що все гаразд і такої загрози немає. Так само поводяться і комунальники, у яких немає жодних проблем із тарифами. Але Україну поінформують офіційно про скасування лише тоді, коли рішення буде ухвалено. Зараз є натяки - публікації, але поки офіційного рішення немає, то й МЗС казатиме, що нічого не відбувається. Але рівно до того моменту, поки цього "раптово" не станеться.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти