Москва у розпачі, або Чому Росія хоче застовбити окуповані території в Україні

27 травня 2022, 11:24
Росія, сконцентрувавши всі сили, кинула їх в одну точку Донбасу. І хоче провести перемовини якнайскоріше, бо саме зараз у них позиція сили.
Москва у розпачі, або Чому Росія хоче застовбити окуповані території в Україні
Росія хоче зафіксувати позиції в Україні, бо розуміє, що вона на піку своїх можливостей / ua.depositphotos.com

На Донбасі пекло. Із щоденними новинами, які хотілося б не чути. Із новинами, які роблять з завзятих оптимістів таких само завзятих песимістів, розкачуючи на емоційних гойдалках, підсилених невиправданими завищеними очікуваннями, створеними українцями власноруч.

Одночасно з тим лунають голоси від Кісінджера до Пєскова, які спонукають Україну якомога швидше підписати мир і визнати статус-кво, яким вторить карликовий алкоголік Мєдвєдєв, атакуючи як Україну, так і німецького канцлера, який заявив, що не має бути нав'язаного Росією миру.

Здається, темна полоса довжиною у безкінечність. Здається, нема світла. Здається, світ готовий кинути Україну.

відео дня

Але стоп. Ви не бачите чогось дивного? Росіяни, на фоні успіхів на фронті, локальних успіхів на Донбасі, щосили намагаються примусити Україну піти на перемовини. Але ж чому? Чому зараз, коли у них успіхи? Чому вони раптом хочуть миру? Коли це Росія зупинялася по своїй волі? Зазвичай світ силою погроз і санкціями змушував Путіна домовлятися.

Парадокс, скажете ви? Ні, навпаки. Росія, сконцентрувавши всі сили, кинула їх в одну точку Донбасу. І досягає локальних успіхів на Донбасі. І хоче провести перемовини саме зараз. Бо саме зараз у них позиція сили. Саме зараз вони ще не до кінця виснажені. І вони хочуть зафіксувати досягнення. Зафіксувати на фоні емоцій перемог, хоч і локальних.

А що це значить? Що вони розуміють, що вони на піку. І що найближчі тижні принесуть їм максимум із можливого. І тому треба зафіксуватися. І тому треба активувати всіх своїх друзів, щоб мирна угода була саме зараз. Поки не прийшло озброєння. Поки не почалася "структурна трансформація" російської економіки, яку вони самі призначили на кінець другого кварталу.

І ми чуємо голоси про необхідність домовитись. Необхідність зберегти обличчя.

І про зовнішній світ. Кісінджер - це ще не весь світ. Та й не дарма пов'язана з ним лобістська компанія допомагала просувати Північний потік-2. Тому він не випадковий мудрець. Ми можемо бути незадоволеними Німеччиною і Францією, але риторика Мєдвєдєва каже, що Москва розчарована набагато більше. Не кажучи вже про непохитну позицію Британії і Штатів.

читайте такожОстання надія Путіна: як російська дипломатія попрямувала по шляху ГітлераТа й раніше голоси друзів Путіна закликали Україну капітулювати. А тепер закликають не сильно бити Путіна, щоб він зберіг обличчя. Динаміка позитивна.

Чи означає це, що Україна обов‘язково переможе? Ні. Але це означає, що навіть ворог не бачить своєї стратегічної перемоги. І робить все, щоб зберегти своє обличчя. І це природньо, що він намагається це робити. Природньо, що активує свої активи і витрачає всі ресурси. Було б дивно, якби вони цього не робили.

Чи є у ворога ще сили? Так, бо він поставив все на кон у операції на Донбасі. І буде давити ще. Але ми маємо пам’ятати, що війна - це марафон. Війна - це гра в довгу. І як ми раділи перемогам під Києвом і Харковом, так і будемо сумувати поразкам на Донбасі.

Але це не кінець гри. Це просто один з епізодів. Жахливих? Так. Жорстких? Так. Але війна сама по собі жахлива і жорстока, війна це найгірше, що може трапитись із країною. Війна це найгірше, що може трапитись у житті людини. І вона вже трапилась.

Сергій Фурса, інвестиційний банкір, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти